Ο Μάνος Καρατζογιάννης και ο Αντώνης Μυριαγκός “ανεβάζουν” στο σανίδι την κλιματική αλλαγή

Ο Μάνος Καρατζογιάννης και ο Αντώνης Μυριαγκός “ανεβάζουν” στο σανίδι την κλιματική αλλαγή
Spyros Perdiou

Ο Μάνος Καρατζογιάννης και ο Αντώνης Μυριαγκός μιλούν στο NEWS 24/7 για το "2071", μία παράσταση για την κλιμαστική αλλαγή.

Το «2071», μια «δραματοποιημένη διάλεξη» του κλιματολόγου Chris Rapley και του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα Duncan McMillan (Πνεύμονες, Όλα τα υπέροχα πράγματα) παρουσιάστηκε το 2014 στο Royal Court Theater του Λονδίνου από την Katie Mitchell. Φέτος, δέκα περίπου χρόνια μετά, ο θεατρικός αυτός μονόλογος ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Για τον Rapley η κλιματική αλλαγή είναι κατ’ αρχάς θέμα συναισθηματικό. Ωστόσο, βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για να στοιχειοθετήσει τη θέση του. Ξεκινά με μια ευρεία γεωφυσική ανάλυση για τον πλανήτη Γη και προσδιορίζει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής: η υποχώρηση των παγετώνων και συνεπώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διατάραξη του κύκλου του διοξειδίου του άνθρακα και η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς και τον τρόπο που θα διαταραχθεί η κλιματική ισορροπία στην καθημερινή μας ζωή. Αναλύοντας πιθανές λύσεις, φαίνεται κάπως επιφυλακτικός για την επίλυση του ζητήματος του υπερπληθυσμού και εναποθέτει τις ελπίδες του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διερωτώμενος ουσιαστικά «ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Spyros Perdiou


Ο Μάνος Καρατζογιάννης, μετά από μια σειρά πετυχημένων μονολόγων (Για την Ελένη, Ο Ουρανός… και το παντελόνι του, Ξένες Πόρτες, Φύλακας μιας Επανάστασης, Αυτός, ο άλλος και το παντελόνι του και Το τραγούδι της Φλέρυς), σκηνοθετεί τον Αντώνη Μυριαγκό με την αρωγή του μουσικού Τηλέμαχου Μούσα, ο οποίος παίζει ζωντανά, και συμβολικά, αιθερόφωνο στη σκηνή, καθώς και του video – artist Goran Gagic.

Μάλιστα, εξηγεί στο NEWS 24/7 για ποιο λόγο επέλεξε το έργο αυτό του Duncan McMillan: “Η φετινή διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή εστιάζει στο μείζον πρόβλημα για το παρόν και μέλλον του πλανήτη: την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές συνέπειές της.

Ο φίλος μου και συγγραφέας Μάνος Λαμπράκης μου μίλησε για το έργο του Duncan McMillan «2071», το οποίο προειδοποιεί με σαφήνεια και εύληπτα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τον επικείμενο κόσμο.

Ο κόσμος μετά από την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι ένας κόσμος με ανήκουστους καύσωνες, σοβαρή λειψυδρία και μεγάλες πλημμύρες σε πολλές περιοχές με σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στις προμήθειες τροφής και νερού. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αν είναι εφικτό να προσαρμοστούμε στις συνθήκες μιας επικείμενης υπερθέρμανσης της τάξεως των 4 o C. Γεγονός που θα επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση, καταστροφές και μετατόπιση πληθυσμών. Κανένα κράτος δε θα είναι σώο και ασφαλές από τις συνέπειες μας τέτοιας τάξης κλιματικής κρίσης. Επομένως είναι ανάγκη να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων το ενεργειακό σύστημα του πλανήτη. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσουμε, όσο είναι καιρός, συνεχή παροχή ενέργειας, ισότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη”.

Spyros Perdiou

Είναι το περιβάλλον μέρος της οικονομίας ή η οικονομία μέρος του περιβάλλοντος;

Και συνεχίζει μιλώντας για το έργο αυτό: “Το «2071» είναι μια «δραματοποιημένη διάλεξη» του κλιματολόγου Chris Rapley και του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα Duncan McMillan, γνωστός στην Ελλάδα από τα έργα του Πνεύμονες, Όλα τα υπέροχα πράγματα, παρουσιάστηκε το 2014 στο Royal Court Theater του Λονδίνου από την Katie Mitchell. Φέτος, δέκα περίπου χρόνια μετά, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα θεατρικό μονόλογο βασισμένο στην επιστημονική πορεία του κλιματολόγου Chris Rapley και στα συμπεράσματα που εξάγει από αυτήν. Ξεκινά με μια ευρεία γεωφυσική ανάλυση για τον πλανήτη Γη και προσδιορίζει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής: η υποχώρηση των παγετώνων και συνεπώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διατάραξη του κύκλου του διοξειδίου του άνθρακα και η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς και τον τρόπο που θα διαταραχθεί η κλιματική ισορροπία στην καθημερινή μας ζωή. Αναφορικά με αυτές καταθέτει μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και σε αλλαγές στην ιδιωτική επαγγελματική και δημόσια ζωή όπως: εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, ενεργειακή αποδοτικότητα των σπιτιών, των αυτοκινήτων και των ηλεκτρικών συσκευών, δημόσια συγκοινωνία, αποφυγή περιττών ταξιδιών, αλλαγή διατροφής, πολιτική κινητοποίηση και ενημέρωση βέβαια αναφορικά με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα”.

Μια ”ιστορία συμπαντική” που έρχεται από τα βάθη χιλιετηρίδων

Ο Αντώνης Μυριαγκός εξηγεί τι είναι αυτό που τον γοήτευσε στο κείμενο του McMillan: “’Οταν ο Μάνος ο Καρατζογιάννης, μου πρότεινε να συνεργαστούμε πάνω στο κείμενο του McMillan σκέφτηκα “καλά αυτό είναι μια επιστημονική διάλεξη, μηπως να τα πει καλύτερα ένας επιστήμονας;”. Δουλεύοντας όμως πάνω στην ιδέα του Μάνου, μαζι και με τον εξαιρετικό Τηλέμαχο Μούσα, διαπιστώσαμε πόσο πιο απλά, και ουσιαστικά, έπρεπε να είναι τα πράγματα.. και αυτό όχι από μια δική μας απόφαση ή επιλογή. Άλλα γιατί το μήνυμα, που φανέρωνε σιγά,σιγά το κείμενο, ήταν μια ”ιστορία συμπαντική” που έρχεται από τα βάθη χιλιετηρίδων” μια πληροφορία αποθηκευμένη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια που ήρθε η ώρα, να βγει στο φώς

Άλλαξε το κείμενο την οπτική του; “Άκουγα στις ειδήσεις που και που… διάβαζα κάποιο άρθρο ο τίτλος ” κλιματική αλλαγή ” φάνταζε στα αυτιά μου, σαν μια μια επιπλέον, προειδοποίηση που δεν είχε να κάνει με μένα, αλλά αφορούσε κάποιους άλλους ιθύνοντες, κυβερνήσεις, κράτη που με ένα μαγικό ραβδί θα κάνουν μια διόρθωση αν πάνε στραβά τα πράγματα. Εγώ θα συνεχίζω ωστόσο στον μικρόκοσμο μου! Νιώθω πως μέρα τη μέρα αλλάζει κάτι στο βλέμμα μου. Καταλαβαίνω πως πρωτίστως, έχει να κάνει με μένα, ποια είναι η θέση μου στον κόσμο” εξηγεί ο Α. Μυριαγκός.

Spyros Perdiou - NZSG productions

Η μουσική του Τηλέμαχου Μούσα και ο video – artist Goran Gagic

Ο Μάνος Καρατζογιάννης αναφέρει πως “ο Τηλέμαχος Μούσας παίζει στην παράσταση αιθερόφωνο – ένα όργανο που χρησιμοποιεί τον αέρα για να παράγει ήχο. Είναι καταφανής ο συμβολισμός… Ο Goran Gagic συνοδεύει με βίντεο άλλοτε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κι άλλοτε με καλλιτεχνική ματιά. Και οι δύο συμβάλλουν τα μέγιστα στην παράσταση, μια και βοηθούν καίρια στην πρόσληψη ενός επιστημονικού, σε μεγάλο βαθμό, κειμένου για ένα μάλιστα ειδικό θέμα αλλά παράλληλα δημιουργούν μια αίσθηση φαντασμαγορίας στην παράσταση, τόσο απαραίτητη στη σύγχρονη θεατρική αφήγηση”.

Υπάρχει τελικά ελπίδα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής;

“Για να αποφευχθεί η κλιματική κρίση, όπως υποστηρίζουν ο McMillan και ο Rapley, πρέπει να μείνουμε κάτω από το όριο των 2°C όσον αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Για να συμβεί αυτό, η επιστήμη υπολογίζει πως οι ανθρώπινες εκπομπές άνθρακα πρέπει να πέσουν στο 50% των αντίστοιχων σημερινών μέχρι το 2050 και μεταγενέστερα στο μηδέν. Στο τίποτα. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη ν’ αφήσουμε το 75% των ορυκτών καυσίμων ανέγγιχτα στο υπέδαφος, χάνοντας έτσι οικονομικά την οποιαδήποτε αξία τους.

Δε γνωρίζω σε μια εποχή που δεν έχει ως βασική της προτεραιότητα τον άνθρωπο, αλλά το χρήμα, πόσο εφικτό είναι αυτό. Για να είμαστε ρεαλιστές μοιάζει δύσκολο. Οφείλουμε, όμως, όχι μόνο να ελπίζουμε, αλλά να καταλάβουμε στο βάθος το ζήτημα, να πιστέψουμε, να προτείνουμε, να παλέψουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουμε μάλιστα το χρέος να μειώσουμε τις εκπομπές μας με ταχύ ρυθμό ώστε να επιτρέψουμε την πρόοδο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για να πετύχουμε όμως αυτόν τον στόχο θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μεγαλύτερη ίσως συλλογική προσπάθεια στην ιστορία” αναφέρει ο Μάνος Καρατζογιάννης.

Και ο Αντώνης Μυριαγκός συμφωνεί και μάλιστα επαυξάνει λέγοντας: “Αν καταλάβουμε πως Όλοι μας ανήκουμε στην ίδια οικογένεια πιστεύω, πως ναι! Μπορούμε να αλλάξουμε, να επιβραδύνουμε ίσως τα πράγματα”.

Συντελεστές

  • Συγγραφέας: Chris Rapley & Duncan Macmillan
  • Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
  • Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
  • Ερμηνεία: Αντώνης Μυριαγκός
  • Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
  • Video: Goran Gagic

Πληροφορίες

  • Πρεμιέρα: 17 και 18 Ιουλίου στις 21:00 στην Καστοριά, στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά – στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός»
  • Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
  • Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
  • Περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις σύντομα στα : https://digitalculture.gov.gr/ & https://www.nationalopera.gr/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα