Στο φως η πρώτη επίθεση θηλαστικού σε δεινόσαυρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία

Στο φως η πρώτη επίθεση θηλαστικού σε δεινόσαυρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία
Απολίθωμα το οποίο δείχνει ένα θηλαστικό να τρώει έναν δεινόσαυρο AP

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι μόνο οι δεινόσαυροι έτρωγαν θηλαστικά, ένα απολίθωμα ήρθε να ανατρέψει όσα ξέραμε, ρίχνοντας φως στην αρπακτική συμπεριφορά των θηλαστικών.

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο νόμος της τροφικής αλυσίδας ήταν τα μεγαλύτερη είδη να τρώνε τα μικρότερα. Κι όμως! Ο θαυμαστός κόσμος του ζωικού βασιλείου δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει.

Ένα απολίθωμα περίπου 125 εκατομμυρίων χρόνων, που βρέθηκε στην Κίνα, αποδεικνύει ότι κάποια πρώιμα θηλαστικά έτρωγαν δεινοσαύρους, σύμφωνα με το CNN.

Ένα θηλαστικό σαν ασβός, στο μέγεθος οικόσιτης γάτας -εν ονόματι Repenomamus robustus– και ένα είδος φυτοφάγου δεινόσαυρου -εν ονόματι Psittacosaurus– “εγκλωβίστηκαν” για πάντα σε μια θανάσιμη μάχη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθούν τέτοιου είδους απολιθώματα. Δεν είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα πρώιμα θηλαστικά έκαναν θήρα τους, δεινοσαύρους, όμως τώρα φαίνεται ξεκάθαρα η αλληλεπίδραση των δύο ζώων, ρίχνοντας φως στην αρπακτική συμπεριφορά εξαφανισμένων πλασμάτων.

Το απολίθωμα παρουσιάζει τον R. robustus να αρπάζει την κάτω γνάθο του Psittacosaurus, με το αριστερό του μπροστινό πέλμα. Το αριστερό πίσω πόδι του θηλαστικού πιάνει το πίσω άκρο του δεινοσαύρου, με τα δόντια του μικρότερου ζώου να καρφώνονται στα πλευρά του θηράματός του.

Αναπαράσταση του Καναδικό Μουσείο Φύσης, στο οποίο φαίνεται ένα θηλαστικό να επιτίθεται σε έναν δεινόσαυρο. AP

“Η “κληρονομική” γνώση μας ήταν ότι οι οικολογικές αλληλεπιδράσεις ήταν μονομερείς: Οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι έτρωγαν τα μικρότερα θηλαστικά. Και αυτό το ανατρέπει. Φαίνεται ότι αυτά τα θηλαστικά θα μπορούσαν να καταστρέψουν έναν μεγαλύτερο δεινόσαυρο αν πεινούσαν αρκετά ή ήταν αρκετά απελπισμένα”, ανέφερε ο παλαιοβιολόγος Jordan Mallon, ερευνητής στο Καναδικό Μουσείο Φύσης.

Ακόμη, σημείωσε ότι το θηλαστικό που διατηρείται εδώ είναι από τα μεγαλύτερα θηλαστικά της εποχής και μιλάμε για ένα ζώο στο μέγεθος μιας οικιακής γάτας. Δεν γινόταν να υπάρξουν μεγαλύτερα από αυτό”.

Ο Mallon υποστήριξε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θηλαστικό είναι επιτιθέμενο και όχι σαπροφάγο, καθώς είναι αδύνατο τα δύο αυτά ζώα να είναι μπλεγμένα μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο, αν το Repenomamus robustus έβρισκε δηλαδή τον δεινόσαυρο, νεκρό.

Αναπαράσταση για το πως θα ήταν η στιγμή της επίθεσης στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το απολίθωμα AP

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα