Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 17-21/7/2023

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 17-21/7/2023
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορούσαν ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τους τελευταίους μήνες και ήταν ζητήματα προστασίας των πολιτών, υγείας και διαφάνειας. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν σχετικά υψηλής έντασης, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 190 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το Κ.Κ.Ε. με 55, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 54, η Ελληνική Λύση με 37, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 19, ύστερα ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 14, η Πλεύση Ελευθερίας με 5, οι Σπαρτιάτες με 4, και τέλος το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 97 Ερωτήσεις, 59 Αναφορές, 28 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Α.Κ.Ε και 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 17.07.2023

ΚΚΕ: Για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Έντεκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτριο Καιρίδη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αντίστοιχα, για το πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων και μεταναστών που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, όπου ο αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος και σύμφωνα με υπολογισμούς ενδεχομένως να φτάνει και τους 650, όπου ανάμεσα τους ήταν και πολλά γυναικόπαιδα. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, οι νεκροί αυτοί έρχονται να προστεθούν σε μία μεγάλη λίστα με τους νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Το ναυάγιο στην Πύλο έθεσε επιτακτικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα για ενίσχυση των προσπαθειών διάσωσης στη θάλασσα, την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας μας κάνει δηλώσεις για “επιτυχή ελληνική πολιτική φύλαξης των συνόρων”. Κατόπιν των παραπάνω και των αναπάντητων ερωτημάτων βουλευτών του ΚΚΕ για το ναυάγιο στην Πύλο, οι Υπουργοί ερωτώνται για τις πραγματικές ενέργειες που έγιναν για την διάσωση των ανθρώπων αυτών από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των διασωθέντων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Πόσο κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο το σχέδιο των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), το οποίο σήμερα εγκαταλείπεται από την Κυβέρνηση, και πού υπηρετούν όσοι προσλήφθηκαν για τη στελέχωση αυτών;

Ο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Μηταράκη, για το κόστος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία εγκαταλείπεται από τα σχέδια της Κυβέρνησης. Η σύσταση και λειτουργία Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα σχέδια της Κυβέρνησης κατά την προηγούμενη τετραετία και κατόπιν των δηλώσεων του νυν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για επανασχεδιασμό της φύλαξης των Πανεπιστημίων συνάγεται ότι εγκαταλείπεται ο αρχικός σχεδιασμός. Επίσης, ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι η φύλαξη θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας να επεμβαίνει στα Πανεπιστήμια όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη μέσα σε αυτά, κάτι το οποίο ίσχυε και προγενέστερα. Παρά τη διαφωνία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο πρώην Υπουργός είχε ανακοινώσει ότι 600 από τους προσληφθέντες είχαν τοποθετηθεί σε αστυνομικά τμήματα. Ο Υπουργός ερωτάται για το κόστος των ΟΠΠΙ και που υπηρετούν σήμερα όσοι προσλήφθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 18.07.2023

Πλεύση Ελευθερίας: Προστασία δανειοληπτών, καταναλωτών, υπερχρεωμένων πολιτών και ευάλωτων ομάδων από διαδικασίες κατάσχεσης, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς_ προστασία πρώτης κατοικίας.

Η αρχηγός του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την προστασία των δανειοληπτών. Ειδικότερα, αναφέρει ότι παρότι κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης διατυπώθηκαν δεσμεύσεις για το εν λόγω ζήτημα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για την επίτευξη αυτών, την ίδια στιγμή που η νομοθεσία έχει εξασφαλίσει πρωτοφανή προνόμια σε Τράπεζες και Funds, ενώ παράλληλα η κοινωνία μαστίζεται από την ακρίβεια και την φτώχεια. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, εάν θα απαγορεύσει η Κυβέρνηση κατασχέσεις από χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της Πανδημίας, καθώς και αν θα θεσπιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Η ανακάλυψη δείγματος εύφλεκτου φορτίου από την επιτροπή διερεύνησης του πρόσφατου ατυχήματος στα Τέμπη εγείρει την ανάγκη εισαγγελικής έρευνας.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, θέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Σταϊκούρα, Παναγιώτη Μηταράκη και Βασίλειο Κικίλια αντίστοιχα, για το ατύχημα στα Τέμπη και την εύφλεκτη ουσία που βρέθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων. Η ουσία αυτή ονομάζεται ξυλόλιο και χρησιμοποιείται για την νόθευση της βενζίνης. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, η καθυστέρηση ενός μηνός για τη λήψη δείγματος και η κάλυψη με άσφαλτο του εδάφους όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια, εγείρουν ερωτήματα για ενδεχόμενη συγκάλυψη αστοχιών της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί ερωτώνται, τους λόγους καθυστέρησης και κάλυψης με άσφαλτο, τα μέτρα ασφάλειας που είχαν ληφθεί προς προστασία από το εύφλεκτο φορτίο και ζητά την κατάθεση αντιγράφου της φορτωτικής του εύφλεκτου υλικού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 19.07.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική αγορά (προμήθεια) ρεύματος και στα διυλιστήρια Πότε και πόσα υπερκέρδη προβλέπεται να φορολογηθούν

Δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για την φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική αγορά ρεύματος, όπως είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση πριν τις εκλογές και για τα διυλιστήρια. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι τιμές αυξήθηκαν και δόθηκε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας. Κατόπιν πίεσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όπως επισημαίνουν, αναγκάστηκε τότε η Κυβέρνηση να ψηφίσει διάταξη για την επιστροφή των υπερκερδών. Ωστόσο, η σχετική ΚΥΑ μετατέθηκε για την επόμενη κυβερνητική θητεία, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία κυβερνητική δήλωση με αναφορά στο εν λόγω ζήτημα. Με δεδομένα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΡΑΕ φορολόγησε πολύ λιγότερα από τα πραγματικά υπερκέρδη, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ, ποιά είναι τα εκτιμώμενα ποσά είσπραξης και πότε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Μεταφορά καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30/9/2023.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτριος Μπιάγκης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για την ανάγκη δίμηνης παράτασης της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων. Ο βουλευτής αναφέρει ότι ενώ εκπνέει η προθεσμία, υπολείπεται ένα 24% το οποίο είναι αδύνατο να καλυφθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Δεδομένων των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση από τους αρμόδιους φορείς των βεβαιώσεων και λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών θα πρέπει να δοθεί μία εύλογη παράταση. Σε αυτό προστίθεται και ο αυξημένος φόρτος εργασίας των λογιστών σε μια περίοδο που υπάρχουν και άδειες λόγω καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία στις 30/9/2023.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 20.07.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Χωρίς επισκληρίδιο τοπική νάρκωση οι φυσιολογικοί τοκετοί στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Δεκαπέντε από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το φαινόμενο που παρατηρείται στα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη να μην χορηγείται επισκληρίδιος στους φυσιολογικούς τοκετούς. Αναφέρεται από τους βουλευτές η σπουδαιότητα του ζητήματος και πόσο πολύ διευκολύνει τη γυναίκα για ανώδυνο τοκετό, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι αυτό εγείρει και ταξικό ζήτημα, καθώς οι γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα και πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό. Αυτό έχει προκύψει λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και παρόλο που είναι μια ειδικότητα που η έλλειψή της είναι παγκόσμιο πρόβλημα, στην Ελλάδα το ζήτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω των χαμηλών μισθών και των συνθηκών εργασίας. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των οργανικών θέσεων των αναισθησιολόγων στα δύο προαναφερθέντα Νοσοκομεία, ποιές ενέργειες θα γίνουν ώστε να καλυφθούν τα νοσοκομεία με αναισθησιολόγους και τι κίνητρα θα δοθούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 21.07.2023

ΚΚΕ: Λήψη μέτρων για την πρόληψη και την προστασία της Ανατολικής Αττικής για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου.

Δέκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για το ζήτημα των μεγάλων καταστροφών που βιώνει η Ανατολική Αττική από τις φωτιές, ένα ζήτημα που είναι χρόνιο και δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των περιοχών αυτών. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί δήμοι δεν είχαν προχωρήσει στον απαραίτητο καθαρισμό και σε συνδυασμό με την υποστελέχωση πυροσβεστικής και δασαρχείων, η πρόληψη από πυρκαγιές μειώνεται σημαντικά. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται τι μέτρα θα ληφθούν για την άμεση θωράκιση της Ανατολικής Αττικής και τη στελέχωση Δασαρχείων και Πυροσβεστικής με προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Με αδιαφανή κριτήρια τέθηκε εκτός της δωρεάς Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Βασίλειος Κόκκαλης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας,  Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή των ΜΕΘ από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο βουλευτής αναφέρει ότι επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α πραγματοποιήθηκε η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου και κατόπιν η επέκταση της για δωρεά εάν προκύψουν έκτακτες ανάγκες. Στη βάση αυτή πραγματοποιήθηκε δωρεά για την λειτουργία 155 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 19 κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 δημόσια νοσοκομεία στην ελληνική επικράτεια. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α τότε υπερψήφισε την κύρωση της σύμβασης αυτής, επεσήμανε όμως την ανάγκη διασφάλισης της ορθολογικής κατανομής των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της επικράτειας. Παρατηρήθηκε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν δόθηκε καμία από τις ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ στο Πανεπιστήμιο Λαμίας δόθηκαν 9 κλίνες ΜΕΘ, παρά το γεγονός ότι τόσο οι ανάγκες όσο και πληθυσμιακά είναι σαφώς μικρότερο το Πανεπιστήμιο της Λαμίας. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, τους λόγους που συνέβη αυτό και την συνεισφορά των ΜΕΘ στην κάλυψη των αναγκών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα