CNN: Μυστικό VIP μέλος της Wagner ο “στρατηγός Αρμαγεδδών” – Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

CNN: Μυστικό VIP μέλος της Wagner ο “στρατηγός Αρμαγεδδών” – Τι αποκαλύπτουν έγγραφα
Οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Σεργκέι Σουροβίκιν 2023 Mikhail Klimentyev/AP

Αρκετά στενές φαίνεται ότι ήταν οι σχέσεις του "στρατηγού Αρμαγεδδώνα", Σ. Σουροβίκιν με την μισθοφορική οργάνωση Wagner. Και σύμφωνα με έγγραφα ρωσικού ερευνητικού κέντρου, δεν ήταν ο μόνος υψηλόβαθμος.

Την ώρα που η επιχείρηση εκκαθάρισης του Κρεμλίνου από τους υποστηρικτές της Wagner είναι σε εξέλιξη, με τον “στρατηγό Αρμαγεδδώνα”, Σεργκέι Σουροβίκιν να φέρεται να έχει συλληφθεί, το CNN έρχεται όχι απλά να επιβεβαιώσει αλλά και να αυξήσει το βάθος της σχέσης του ανώτατου Ρώσου αξιωματικού με την μισθοφορική οργάνωση.

Έγγραφα που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο CNN από το ρωσικό ερευνητικό Dossier Center υποδηλώνουν ότι ο Σουροβίκιν ήταν μυστικό VIP μέλος της Wagner. Του είχε εκχωρηθεί προσωπικός αριθμός εγγραφής VIP το 2018.

Ο Σουροβίκιν περιλαμβάνεται στον κατάλογο μαζί με τουλάχιστον 30 άλλους ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι σύμφωνα με το Dossier Center είναι επίσης εξέχοντα μέλη της Wagner. Οι ταυτότητες αυτών των αξιωματούχων δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Σουροβίκιν ήταν στη μισθοδοσία του οργάνωσης, αλλά η ιδιότητα μέλους VIP για τόσα πολλά ανώτερα στελέχη υποδηλώνει μια υπερβολικά στενή σχέση μεταξύ του ρωσικού στρατού και της ομάδας μισθοφόρων.

Η Wagner δεν έχει απαντήσει, μέχρι στιγμής, στο εν λόγω δημοσίευμα.

Ο Σουροβίκιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το περασμένο Σάββατο, όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο κρατούσε ένα πολυβόλο και παρακαλούσε νευρικά το αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να σταματήσει την εξέγερσή του. Το πού βρίσκεται έκτοτε είναι άγνωστο.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Ρώσος στρατηγός «είχε εκ των προτέρων γνώση» για την εξέγερση του Πριγκόζιν, η οποία αντιπροσώπευε τη σοβαρότερη πρόκληση για τη θητεία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα 23 χρόνια στην εξουσία.

Ο Πριγκόζιν εντοπίστηκε για τελευταία φορά να φεύγει από το Ροστόφ-ον-Ντον το περασμένο Σάββατο, αφότου διέκοψε απότομα την πορεία των στρατευμάτων του στη Μόσχα.

Δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα τη Δευτέρα, εξηγώντας την απόφασή του να γυρίσει πίσω τα στρατεύματά του. Το Κρεμλίνο και ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσαν το Σάββατο ότι ο Πριγκόζιν συμφώνησε να φύγει από τη Ρωσία για τη Λευκορωσία, αν και δεν έχει επαληθευτεί καμία επιβεβαίωση της άφιξής του.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο χάους, ο Πούτιν προσπάθησε να επιβεβαιώσει την εξουσία του σε μια επίδειξη ενότητας, κάνοντας δημόσιες εμφανίσεις και λέγοντας στα στρατεύματά του ότι «σταμάτησαν έναν εμφύλιο πόλεμο» αρνούμενοι να ενταχθούν στην Wagner.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις προτάσεις ότι η αποτυχημένη ανταρσία της Wagner έθεσε σε κίνδυνο την εξουσία του Πούτιν, λέγοντας ότι η ξαφνική αποχώρηση του Πριγκόζιν απέδειξε «το επίπεδο ενότητας της κοινωνίας γύρω από τον πρόεδρο».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα