Η ισχυρή δυναμική της Έφης Αχτσιόγλου

Η ισχυρή δυναμική της Έφης Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου είναι η πρώτη υποψηφιότητα που κατατίθεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Σήμερα ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 3 στοιχεία που δίνουν προβάδισμα.

Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσει την απόφασή της να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να περιγράψει σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου, ανακοινώνοντας στις 12.30 το μεσημέρι επισήμως την υποψηφιότητά της.

Οι δηλώσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται με ταχύτατες διαδικασίες να αποτιμήσει την πορεία του και εκλέξει στους επόμενους μήνες την ηγεσία του προκειμένου αρχικά να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σταδιακά να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.

Αυτά ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναμένεται να εγκρίνει τις διαδικασίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την θέση του προέδρου.

Μια διαδικασία στην οποία η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να παρέμβει παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα τις θέσεις της. Θυμίζουμε ότι η εκλογή προέδρου θα γίνει στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου και θα μετάσχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυναμική

Δεν είναι κρυφό πως η Έξη Αχτσιόγλου θεωρείται η πλέον ισχυρή υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές. Αν θελήσει κανείς να κωδικοποιήσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που της αποδίδουν μια ξεχωριστή δυναμική μπορεί να εστιάσει στα εξής 3 στοιχεία:

Ανανέωση: Η Έφη Αχτσιόγλου προέρχεται από την νεότερη γενιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ήλθαν στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία 6-7 χρόνια, έχοντας όμως παράλληλα «μάχιμο backround» το προηγούμενο διάστημα σε κομβικές θέσεις στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων. Έτσι ανταποκρίνεται αντικειμενικά στο ζητούμενο της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων και ιδεών. Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών εκπληρώνει και τα κριτήρια που εμμέσως πλην σαφώς έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωση του με την οποία εξήγησε τους λόγους που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως υπάρχει ανάγκη «να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής». Είχε μιλήσει επίσης για «μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης» τονίζοντας πως « κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει».

Ευρεία αποδοχή- Ενότητα: Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου αλλά και οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Κ.Ε στον ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2022, τεκμηριώνουν πως η Έφη Αχτσιόγλου διαθέτει «γείωση» με την κοινωνία (και μάλιστα σε μία λαϊκή περιοχή όπως ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας όπου και «κατέβηκε») αλλά και ευρεία όσο και «δια-τασική» αποδοχή ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο στοιχεία που είναι προδήλως καθοριστικά για ένα πρόσωπο που θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε όταν τέθηκε ζήτημα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου ήταν το πρώτο όνομα το οποίο συζητήθηκε στις αναμενόμενες ζυμώσεις που επακολούθησαν. Με βάση αυτά θεωρείται και η υποψηφιότητα που μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και συνεκτικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική και κυβερνητική προοπτική: Η Έφη Αχτσιόγλου αποτιμάται ευρέως στον ΣΥΡΙΖΑ ως η υποψηφιότητα που μπορεί να φέρει μία σύγχρονη πολιτική πρόταση. Τέτοια που να λειτουργήσει ως μοχλός ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και της σταδιακής ανάκαμψής του με τελικό στόχο την ανάληψη της ευθύνης για την διακυβέρνηση της χώρας. Συνδυάζει την καινοτόμα οπτική με την κυβερνητική εμπειρία που είχε απτά αποτελέσματα.

Θυμίζουμε ότι η κατάργηση των νομοθετημάτων που είχε εισάγει ως υπουργός Εργασίας ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ν.Δ όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019 (αιτιολογημένη απόλυση, εργολαβικοί εργαζόμενοι κ.λ.π). Διαθέτει την (σκληρή) εμπειρία της διεθνούς διαπραγμάτευσης αφού μετείχε στις διαπραγματευτικές ομάδες την περίοδο των μνημονίων αλλά και ευρύτερη εποπτεία λόγω της θέσης της ως τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα στην τελευταία της ομιλία στην Βουλή κατέστησε σαφές ότι διαθέτει την δυνατότητα της αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας την προοπτική να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον σημερινό πρωθυπουργό. Φυσικά το επόμενο διάστημα η Έφη Αχτσιόγλου θα κληθεί να “ξεδιπλώσει” συνολικά τις προτεραιότητες της και να αναδείξει ολοκληρωμένα το πολιτικό της στίγμα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα