Οι καθαρές κουβέντες του Eurogroup και τα “Μυκονιάσματα”

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να "τελειώσουν" τις επιδοτήσεις στην ενέργεια ενω οι γλώσσα των ...θερινών διακοπών εμπλουτίζεται.

Που το πάει…

Είναι σαφές που το πάει η κυβέρνηση με την ψήφο της ομογένειας: Θα είναι πολύ πιο εύκολο να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ο ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας εστιατορίων στην Νέα Υόρκη, παρά ένας νεαρός μάγειρας που «δουλεύει σαιζόν» πλένοντας πιάτα στην Κώ ή την Κρήτη.

Ο πρώτος απλά θα πάρει ένα ταξί και θα πάει στο προξενείο. Ο δεύτερος μάλλον δεν θα πάρει άδεια από το αφεντικό του για να γυρίσει στην Αθήνα. Είναι εξίσου σαφές πως η μεθόδευση δεν είναι άσχετη με το …τι θα ψηφίσουν τα δύο αυτά υποθετικά πρόσωπα.

Το θετικό είναι πώς αυτή την πραγματικότητα μοιάζουν να την αντιλαμβάνονται στην αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ που πολύ θέλει η κυβέρνηση να «στριμώξει».

Βλέπετε δεν επιθυμεί – με τίποτε όμως – ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της να περάσει με τις ψήφους της ακροδεξιάς. Αλλά στην ανάγκη …βολεύεται.

Καλός και κακός

Δεν μπορείτε να πείτε όμως η κυβέρνηση το παιχνίδι του «καλού και κακού ανακριτή» το παίζει πολύ καλά. Από την μία επισήμως «προβληματίζεται» για τις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία, από την άλλη «βγαίνουν» δημοσιογράφοι που την στηρίζουν ακραιφνώς και γκρινιάζουν για … «παρέμβαση στην αγορά»!

Πάλι καλά δηλαδή που υπάρχει και Σοφία Βούλτεψη και το ξεκαθάρισε το πράγμα. Όπως είπε η κυβέρνηση «δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές, δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση γι’ αυτό υπάρχει, για να βλέπει τα προβλήματα. Να ενημερωθεί για ποιο λόγο γίνεται αυτό».

Περίεργο γιατί προεκλογικά είχαμε αποκομίσει την εντύπωση πως πρόθεση της Νέας Δημόκρατίας ήταν να …επιλύσει τα προβλήματα κι όχι να τα καταγράψει. Το καλό με αυτή την ιστορία είναι ότι τα πράγματα είναι …μετρήσιμα. Είτε τις επόμενες ημέρες θα μειωθούν οι τιμές, είτε κάποιοι δεν «ψαρώνουν» με την επικράτηση Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές και την πανίσχυρη κοινοβουλευτικά κυβέρνησή του.

Κι όταν λέμε να μειωθούν εννοούμε για τους προορισμούς που …πάνε οι πολίτες. Όχι για αυτούς που δεν πάνε.

Μυκονιάσματα

Μια και αναφερθήκαμε στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισητηρίων, που είναι αναπόσπαστο τμήμα του κόστους των διακοπών αξίζει να επισημάνουμε ότι οι υπάρχουσες συνθήκες εκτός από τον προϋπολογισμό των πολιτών επηρεάζουν και την γλώσσα που χρησιμοποιούν.

Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε έχει εφευρεθεί ένα …νέο ρήμα που κυριάρχησε και κυριαρχεί στις συζητήσεις όσων προσπαθούν να οργανώσουν τις διακοπές τους. Το ρήμα «Μυκονιάζω»! Στις συζητήσεις χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Μην πάμε στο τάδε νησί γιατί μυκονιάζει». Γλωσσικές εξελίξεις.

Το σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο των «δύο ζευγαριών» του πρώτου και του δεύτερου γύρου, για πολλούς, παίρνει σάρκα και οστά. Η Έφη Αχτσιόγλου ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά της, κι έπεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις επόμενες μέρες. Πιθανότατα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινώσουν οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολλάκης.

Κατανοητοί οι «αυτοματισμοί σκέψης». Όμως οι 4 υποψηφιότητες μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν πέντε και το πράγμα να μπερδευτεί πολύ. Επίσης κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι ο πρώτος γύρος δεν θα είναι και …τελικός. Άλλωστε γενικώς οι ψήφοι δεν είναι «κλειδωμένοι». Αντιθέτως η ρευστοποίηση των τάσεων είναι το βασικό χαρακτηριστικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα δύο απανωτά και αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

Eurogroup

Κάθε άλλο παρά ευχάριστα τα μηνύματα από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Το προσχέδιο που καλούνται να υπερψηφίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αφήνει περιθώρια εναλλακτικών ερμηνειών.

Σύμφωνα με όσα μάθαμε αναφέρει πως «στην ευρωζώνη θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, επιστρατεύοντας τη σχετική εξοικονόμηση για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατόν εντός του 2023 και 2024».

Πόσο ποιο καθαρά να το πεί;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα