Ταραχές στη Γαλλία: Χάος και οργή για τέταρτο βράδυ – 45.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα στους δρόμους

Ταραχές στη Γαλλία: Χάος και οργή για τέταρτο βράδυ – 45.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα στους δρόμους
Ταραχές στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Ξεχειλίζει η οργή των πολιτών στη Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικά πυρά. Στα 17 ο μέσος όρος ηλικίας των άνω των 900 συλληφθέντων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ ορισμένοι ήταν και 13χρονοι.

Κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση στους δρόμους της Γαλλίας, στον απόηχο της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, η κηδεία του οποίου θα γίνει το Σάββατο.

Η χώρα “φλέγεται” για τέταρτη ημέρα και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα, ενώ μέχρι στιγμής δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Με βασικό σύνθημα “όλοι μισούν την αστυνομία” χιλιάδες παραμένουν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας.

Τα επεισόδια εξαπλώνονται σε κάθε άκρη της χώρας, όπως στη Μασσαλία, όπου η αστυνομία προέβη σε 28 συλλήψεις, αλλά και στη Λυόν, που έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Ενώ η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση της χώρας επιστρατεύει ακόμη περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να ανακοινώνει ότι το βράδυ της Παρασκευής θα κινητοποιηθούν τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί, δηλαδή 5.000 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα.

Παράλληλα, όπως είχε ήδη κάνει γνωστό η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, επιστρατεύτηκαν ειδικές μονάδες της αστυνομίας με τεθωρακισμένα οχήματ και ελικόπτερα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ο Ζεράλ Νταρμανέν ανέφερε για τα επεισόδια ότι “το εξαιρετικά θεμιτό συναίσθημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την αταξία και την παραβατικότητα”, ενώ έσπευσε να “ρίξει” μερίδιο ευθύνης στους γονείς των νέων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Όπως δήλωβσε μάλιστα, ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων από 900 ατόμων που συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης είναι 17 και μερικοί ήταν έως και 13 ετών.

Επεισόδια στη Γαλλία AFP

Μάλιστα, επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Μακρόν, στις οποίες ζητούσε από μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat και το TikTok, να δώσουν τα ονόματα των ατόμων που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τους για να οργανώσουν επεισόδια, ώστε να διωχθούν ποινικά.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν νέα διάσταση

Όπως επισημαίνει το BBC, αρκετοί αναφέρουν ότι οι εικόνες των τελευταίων ημερών θυμίζουν τις ταραχές του 2005.

Τότε, όσα εκτυλίσσονταν στους δρόμους της χώρας καταγράφονταν από “ξένους” -κυρίως φωτογράφους ή δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί για να τις καταγράψουν.

Επεισόδια στη Ναντέρ 2023 Aurelien Morissard/AP

Αυτή τη φορά, μια πρόχειρη ματιά στο TikTok, το Instagram και το Snapchat προσφέρει μια ενδιαφέρουσα οπτική σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Μια απλή αναζήτηση μέσω hashtags όπως “Nahel” και “riots” φέρνει στο προσκήνιο εκατοντάδες βίντεο που δείχνουν εφήβους να τρέχουν στις γαλλικές πόλεις, να σπάνε καταστήματα και να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων.

Σε ένα από αυτά, μασκοφόροι πλησιάζουν ένα μηχάνημα ΑΤΜ με δισκοπρίονο, υπό τις επευφημίες δεκάδων ανθρώπων. Σε ένα άλλο, ένας ηλικιωμένος άνδρας ρωτάει αβοήθητος το άτομο που βιντεοσκοπεί: “Γιατί το κάνετε αυτό;”

Ένα τρίτο βίντεο δείχνει μια βιτρίνα καταστήματος να σπάει από μια ομάδα μαυροφορεμένων ατόμων, ενώ πολλοί άλλοι κινηματογραφούν τη σκηνή με τα τηλέφωνά τους.

Πιέσεις για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί πιέζουν την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που τόσο η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν είναι ακόμη πρόθυμοι να κάνουν.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, όμως, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση εξετάζει “όλες τις επιλογές” για την αποκατάσταση της τάξης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως έχουν ζητήσει ορισμένα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, απάντησε: “Δεν θα σας πω τώρα, αλλά εξετάζουμε όλες τις επιλογές, με μία προτεραιότητα: την αποκατάσταση της τάξης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ταραχές στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, Ερίκ Τσιότι, ήταν ο πρώτος που εξέφρασε το αίτημα την Πέμπτη και την Παρασκευή ακολούθησε το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν.

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος Sébastien Chenu δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα πρέπει πρώτα να επιβληθεί σε ορισμένες γειτονιές όπου η βία ήταν ιδιαίτερα ακραία.

“Ζητάμε αρχικά απαγόρευση κυκλοφορίας και στη συνέχεια την επιβολή πλήρους κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του νόμου και της τάξης στη χώρα”, δήλωσε ο Chenu στην τηλεόραση LCI, προσθέτοντας ότι οι αρχές “δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο” το βράδυ της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα