Ο Ζελένσκι στην Τουρκία για συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Ζελένσκι στην Τουρκία για συνάντηση με τον Ερντογάν
Επίσκεψη του Ζελένσκι στην Τσεχία AP

Μετά από επίσκεψη του Ζελένσκι στην Τσεχία, ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταβαίνει στην Τουρκία για να συναντήσει τον Ταγιπ Ερντογάν. Η ατζέντα της συζήτησης

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν συμπληρωθεί η 500ή ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λίγες μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Έχουμε ανάγκη ειλικρίνεια στις σχέσεις μας” με το ΝΑΤΟ, ανέφερε την Πέμπτη (6/7) ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους από την Πράγα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τσέχο, πρόεδρο Πετρ Πάβελ. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, έχει φτάσει η ώρα “να φανεί το θάρρος και η ισχύς αυτής της Συμμαχίας”.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Ερντογάν στοχεύει στη συνομιλια σχετικά με τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την οποία η Ρωσία δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παρατείνει πέρα από τη 17η Ιουλίου, οπότε και λήγει.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Τουρκία πραγματοποείται τέσσερα 24ωρα πριν την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους. Τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας ευελπιστούν να πείσουν την Άγκυρα να άρει το βέτος της για την εισδοχή της Σουηδίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Πράγα

Την Πέμπτη (6/7) ο Ουκρανός Πρόεδρος μετέβη στην Πράγα, όπου συζητήθηε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την επίσπευση της παράδοσης όπλων από τη Σόφια, μεγάλη παραγωγό στρατιωτικού εξοπλισμού, μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο Ζελένσκι, ανέφερε ότι η Ουκρανία χρειάζεται να λάβει ένα “ξεκάθαρο” μήνυμα για την ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία δεν έχει λάβει πρόσκληση με καμία μορφή”, διευκρίνισε, τονίζοντας: Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιδειχθεί η ισχύς και η ενότητα της Συμμαχίας”.

Τα κράτη μέλη του Νατο συνεχίζουν να ψάχνουν μια κοινή γραμμή για τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στο Κίεβο και χετικά με την πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο μέλλον στη Συμμαχία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα