Politico: Οι επιστήμονες τρομάζουν με τις ακραίες θερμοκρασίες – Εκκλήσεις στους πολιτικούς

Politico: Οι επιστήμονες τρομάζουν με τις ακραίες θερμοκρασίες – Εκκλήσεις στους πολιτικούς
Καύσωνας στη Νότια Κορέα 2023 Ahn Young-joon/AP

Πριν ακόμα αρχίσει το φαινόμενο El Niño, οι θερμοκρασίες σε στεριά και θάλασσα έχουν εκτοξευτεί δραματικά, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι θα έρθουν και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και να κάνουν έκκληση στους δυτικούς ηγέτες να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Εδώ και μήνες οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασυνήθιστη άνοδο της θερμοκρασίας, με την Ευρώπη και την Αμερική να βιώνουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Η προσοχή των δυτικών ηγετών, ωστόσο, φαίνεται να είναι επικεντρωμένη σε άλλα θέματα.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Ο περασμένος μήνας ήταν επίσης ο πιο ζεστός. Η άφιξη ενός ισχυρού φαινομένου El Niño είναι πιθανό να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερα, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα οι θάλασσες θερμαίνονται και οι θερμοκρασίες ειδικά στον Βόρειο Ατλαντικό είναι “ακραίες” σύμφωνα με Ευρωπαίους επιστήμονες.

Συνολικά, «είναι μια καλή απόδειξη του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε στο Politico ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ.

Ωστόσο, οι ηγέτες και οι νομοθέτες παραμένουν απασχολημένοι κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις του.

Ενώ οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν την κλιματική αλλαγή ως «μια καθοριστική πρόκληση με βαθύ αντίκτυπο στην ασφάλεια των Συμμάχων», το έκαναν σχεδόν στο τέλος του κοινού ανακοινωθέντος της Τρίτης, με περισσότερες λέξεις αφιερωμένες στην αντιμετώπιση απειλών που συνδέονται με την κυβερνοασφάλεια ή το διάστημα.

Ο Buontempo ήταν απρόθυμος να επικρίνει τους ηγέτες, αλλά είπε: «Η δική μου έκκληση είναι προς όλους τους πολιτικούς να εξετάσουν τα γεγονότα, να εξετάσουν τα δεδομένα που έχουμε και να αντιδράσουν σε αυτά».

“Υψηλές θερμοκρασίες αν και το El Niño δεν έχει αρχίσει”

Η Γη είναι ήδη 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από την προβιομηχανική εποχή. Το El Niño, ένα φυσικά καιρικό φαινόμενο στον Ειρηνικό, αναμένεται να επιδεινώσει αυτή την ανθρωπογενή τάση θέρμανσης.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο El Niño, το οποίο έρχεται αφότου ο πλανήτης πέρασε τρία χρόνια υπό την επιρροή του La Niña, τη φάση ψύξης του κύκλου του Ειρηνικού – πρόκειται να «σπρώξει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητη περιοχή».

«Βλέπουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό, παρά το γεγονός ότι το El Niño δεν έχει αρχίσει ακόμα», είπε ο Michael Sparrow, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής έρευνας του WMO.

Ενώ η θέρμανση είναι ιδιαίτερα έντονη στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τον Ιούνιο, ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα ζέστανε τα νερά γύρω από τις Βρετανικές Νήσους σε περισσότερους από 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Σε μερικές παράκτιες περιοχές της Φλόριντα καταγράφηκε αυτό που ένας ειδικός αποκάλεσε «νερό μπανιέρας» άνω των 30 C.  

Δεν είναι απολύτως σαφές τι τροφοδοτεί αυτά τα ρεκόρ, αν και οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Copernicus λέει ότι ένας συνδυασμός τάσεων υπερθέρμανσης του πλανήτη και «ασυνήθιστης» ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας οδηγεί τις θαλάσσιες ανωμαλίες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης την απότομη μείωση της ρύπανσης από τη ναυτιλία από το 2020, όταν τέθηκαν σε ισχύ αυστηροί κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής υγείας.

Αυτά οδήγησαν σε μείωση κατά 10% των εκπομπών διοξειδίου του θείου, το οποίο έχει ένα ψυκτικό αποτέλεσμα – δίνοντας μια μικρή ώθηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μια πρόσφατη ανάλυση από την Carbon Brief διαπίστωσε ότι αυτό είναι το ισοδύναμο των παγκόσμιων εκπομπών δύο ετών.

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν επίσης εντοπίσει ασυνήθιστη απουσία σκόνης της Σαχάρας, η οποία τείνει να αντανακλά τις θερμαντικές ακτίνες του ήλιου, πάνω από τον Ατλαντικό τους τελευταίους μήνες.

“Καυτοί” και οι ωκεανοί

Οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης που έχουν παράξει οι άνθρωποι, αλλά η θερμότητα δεν μένει όλη εκεί.

«Όταν οι ωκεανοί είναι ιδιαίτερα ζεστοί, σημαίνει ότι θερμαίνουν και την ατμόσφαιρα σημαντικά», είπε ο Sparrow.

Η πιο ζεστή εβδομάδα του πλανήτη ήταν από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου, δήλωσε ο WMO, επικαλούμενος στοιχεία του Copernicus.

Εκτός από τις τρέχουσες υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών και την ευρύτερη τάση αύξησης της θερμοκρασίας, δύο επιπλέον παράγοντες πιθανότατα βοήθησαν στην αύξηση της παγκόσμιας μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας στους 17,2 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα.

Οι αλλαγές στο μοτίβο του πολικού πίδακα, ο οποίος ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, παγιδεύουν όλο και περισσότερο συστήματα υψηλής πίεσης που φέρνουν θερμές και ξηρές συνθήκες. Τέτοια ανασταλτικά υψηλά έχουν βοηθήσει στη τροφοδότηση των καταστροφικών φωτιών στον Καναδά.

Στη συνέχεια, υπάρχει η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη του 2022 στην Τόνγκα. Ενώ τα υπέργεια ηφαίστεια μπορούν να εκτοξεύσουν ψυκτικό θείο στη στρατόσφαιρα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η έκρηξη του περασμένου έτους έστειλε τεράστιες ποσότητες υδρατμών προς τον ουρανό και πιθανότατα να έχει μια ελαφρά επίδραση στη θέρμανση.

Προβλέψεις για πιο ακραία φαινόμενα σε όλο τον κόσμο

Όσο υψηλότερη είναι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία, τόσο πιο έντονοι και συχνοί γίνονται οι επικίνδυνοι καύσωνες. Ιταλοί μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα θα μπορούσε να σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμότητας των 48,8 βαθμών Κελσίου την τρέχουσα εβδομάδα.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη από μόνη της (μελέτη αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι πέθαναν λόγω ζέστης το περασμένο καλοκαίρι) και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, που μπορεί να επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια.

Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα απειλούν επίσης την αλιεία και, κατ’ επέκταση, τους ανθρώπους και τα ζώα που βασίζονται σε αυτά για τροφή.

Η κυβέρνηση του Μεξικού είπε τον περασμένο μήνα ότι εκατοντάδες πτηνά που βρέθηκαν πεθαμένα από την πείνα ήταν θύματα του αναπτυσσόμενου El Niño, του οποίου το φαινόμενο της θέρμανσης μπορεί να οδηγήσει τα ψάρια σε βαθύτερα, πιο δροσερά νερά όπου τα θαλασσοπούλια δεν μπορούν να φτάσουν.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες της γης και των ωκεανών συμβάλλουν στην απώλεια πάγου στους πόλους, γεγονός που επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς το σκοτεινό θαλασσινό νερό απορροφά περισσότερη ακτινοβολία από τα λευκά στρώματα πάγου. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το χαμηλό ρεκόρ στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής φέτος.

Έθεσαν επίσης το υπόβαθρο για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

«Ο Βόρειος Ατλαντικός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», δήλωσε ο Omar Baddour, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης του κλίματος του WMO. Τα ζεστά νερά θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ισχυρούς τυφώνες ή ακραίες βροχοπτώσεις, πρόσθεσε.

Με όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, ο Buontempo λέει ότι η κοινωνία και η πολιτική πρέπει τώρα να τα χρησιμοποιήσουν.

«Έχουμε δεδομένα που μας λένε ποιο είναι το κλίμα του σήμερα και ποιο είναι πιθανό να είναι το κλίμα του αύριο, και δεν θα ήταν συνετό να μην χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε. «Ρωτήστε οποιονδήποτε διευθυντή επιχείρησης — αν γνωρίζετε κάτι για το μέλλον, χρησιμοποιήστε το. Θα ήταν ανόητο να μην το κάνουμε.»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα