Οι Spiral Trio ετοιμάζονται να μας ταξιδέψουν με μουσικές του Nino Rota

Οι Spiral Trio ετοιμάζονται να μας ταξιδέψουν με μουσικές του Nino Rota
Το Spiral Trio christospeetropoulos.com

Μία συζήτηση με το Spiral Trio με αφορμή τη συναυλία τους την Τρίτη 18 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Το Spiral Trio έρχεται την Τρίτη 18 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου για να μας ταξιδέψει στις ξεχωριστές μελωδίες του μεγάλου Ιταλού συνθέτη Nino Rota.

Οι βιρτουόζοι Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο) και Αναστάσης Γούλιαρης (τύμπανα) ετοιμάζουν για όλους εμάς μια κατανυκτική jazz βραδιά, κατά την οποία θα συνομιλήσουν μουσικά με αγαπημένες συνθέσεις που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις ταινίες του Fellini και του Visconti, όπως και στις δύο πρώτες ταινίες της τριλογίας του Coppola «Ο Νονός» -και όχι μόνο- τις οποίες έχουν διασκευάσει με πολλή τόλμη, φαντασία, αλλά και σεβασμό.

Και οι τρεις τους, όπως εξομολογούνται στο NEWS 24/7, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήρθαν σε επαφή με κάποιο σπουδαίο jazz άκουσμα το οποίο και κινητοποίησε μέσα τους την ανάγκη να ψάξουν περισσότερο αυτή την μουσική. Σίγουρα το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της διάδρασης (inerplay) των μουσικών ήταν αυτό που τους γοήτευσε σε μεγάλο βαθμό.

Το Spiral Trio Vangelis Patsialos

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν όπως μας λέει το Spiral Trio βρεθήκαμε και οι τρεις στο μουσικό περιβάλλον του Jazz τμήματος του ωδείου Athenaeum στο Θησείο. Στην αρχή ξεκινήσαμε να παίζουμε standards και να εξερευνούμε πως μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις συνθέσεις με έναν προσωπικό τρόπο. Έτσι προέκυψε και ο πρώτος δίσκος το 2017.

Αυτό που δούλεψε από την αρχή ήταν η διάθεση για πειραματισμό και μια κοντινή αίσθηση για το τι είναι λειτουργικό και “όμορφο” στην μουσική. Έτσι ενώ κάναμε αρκετές παρεμβάσεις στα standards δεν νιώθαμε ποτέ ότι φεύγουμε από τον στόχο ή ότι κάτι δεν ήταν ωραίο. Κάπως δούλεψε από την αρχή αυτή η συλλογική δουλειά και ακόμα έτσι είναι”.

Τι είναι αυτό που τους κρατά περισσότερα από 10 χρόνια μαζί; “Η αγάπη για αυτή τη μουσική και τις διαδικασίες της είναι η κοινή μας βάση. Στον βαθμό που τόσο ο καθένας μας συνειδητοποιεί τόσο στον εαυτό του όσο και στους υπόλοιπους τις άπειρες δυνατότητες που υπάρχουν για αναζήτηση, μελέτη, εμβάθυνση, έκπληξη και εν τέλει μια υγιή μουσική ζωή, θέλει διαρκώς κι άλλο, κι έτσι ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο, δημιουργούνται διαρκώς κοινά πεδία μελέτης κι έτσι προχωράμε σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες γνωριζόμαστε καλύτερα και υπάρχει αλληλοσεβασμός και υποστήριξη. Επιπλέον όσο συνειδητοποιούμε πόση ομορφιά υπάρχει στο αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής τόσο πιο δύσκολο είναι να τα παρατήσεις όταν εμφανιστεί η δυσκολία ή ακόμα και η κρίση. Έτσι, ακόμα και σε περιόδους λιγότερο δημιουργικές έως και δύσκολες, που περάσαμε και τέτοιες μέσα στη δεκαετία, βρίσκουμε τους τρόπους να προχωράμε».

Το Spiral Trio

Το Spiral Trio και ο Nino Rota

Πώς επιλέξατε τις μελωδίες του Νίνο Ρότα για τις συναυλίες σας και τι θα ακούσουμε στο Κηποθέατρο Παπάγου; Ο Ρότα ήταν πάντα ένας καλλιτέχνης που εκτιμούσαμε. Όταν ήρθε η πρόταση από τον Δημήτρη Τσάκα να ασχοληθούμε με τη μουσική του για τη σειρά αφιερωμάτων σε συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής στο Ίδρυμα Γουλανδρή, ακούσαμε πολλά από τα θέματα που γνωρίζαμε από τον κινηματογράφο και κυρίως τις ταινίες του Φελλίνι, αλλά και άλλα που δεν γνωρίζαμε και καταλήξαμε σε αυτά που βλέπαμε να ανοίγουν δρόμους για πειραματισμό και αυτοσχεδιαστική περιπέτεια δεδομένου ότι το βασικό πεδίο που μας ενδιαφέρει είναι ο αυτοσχεδιασμός.

Έτσι στήθηκαν κάποια θέματα, σε κάποια μείναμε κοντά στο κλίμα και την ατμόσφαιρα των πρωτότυπων ηχογραφήσεων του Ρότα, σε άλλα τολμήσαμε να αναδείξουμε λιγότερο προφανή χρώματα ή να προτείνουμε εντελώς νέα. Ανάμεσα σε αυτά είναι θέματα από τις ταινίες «Ο Νονός», «I Viteloni», «Dolce Vita» και άλλα.

Πόσο ρηξικέλευθη και πόσο σύγχρονη είναι η μουσική του Νίνο Ρότα; Ως γλώσσα η μουσική του Ρότα δεν κομίζει κάτι νέο, με την έννοια που συναντάμε την καινοτομία στις μουσικές νεωτεριστών συνθετών κάθε εποχής. Το εντυπωσιακό με τον Ρότα σε επίπεδο γλώσσας είναι η ενσωμάτωση στοιχείων από την κλασικορομαντική παράδοση της Δύσης, τον λυρισμό της Ιταλικής μουσικής ιδιαίτερα, την τζαζ, αλλά και στοιχείων που παραπέμπουν στους συνθέτες του 20ου αιώνα σε έναν προσωπικό ήχο που εξυπηρετεί την ατμόσφαιρα που θέλει να αποδώσει.

Ως συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, πέρα από τους μουσικούς κώδικες, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η φαντασία του και η ευστοχία του στο να αποδίδει μουσικά την ατμόσφαιρα της σκηνής ή συνολικά της ταινίας την οποία επενδύει. Τις περισσότερες φορές η μουσική του είναι απλή, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται απλοϊκή, συχνά γλυκιά αλλά ποτέ γλυκερή, άλλοτε αιχμηρή ή δραματική, σε κάθε περίπτωση όμως ουσιώδης και εύστοχη. Επίσης μοιάζει σαν η μουσική να είναι ισότιμη με την κινηματογραφική δράση, πράγμα που δεν το συναντάμε συχνά στην κινηματογραφική μουσική και για αυτό είναι μια μουσική που μπορεί να ακουστεί αυτόνομα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της ταινίας.

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε; Έχουμε κατά καιρούς σκεφτεί πολλούς μουσικούς με τους οποίους θα θέλαμε να παίξουμε μαζί, αλλά ένας που έρχεται συχνά στην κουβέντα μας είναι ο Αμερικανός βιμπραφωνίστας Steve Nelson. Είναι ένας μουσικός που εκτιμάμε και οι τρεις. Τον είχαμε ακούσει πριν πολλά χρόνια όταν είχε έρθει στο Half Note ως sideman και μας είχε εντυπωσιάσει. Νομίζουμε ότι το χαρακτηριστικό γωνιώδες παίξιμο που έχει θα ταιριάξει πολύ ωραία με τον ήχο του Spiral Trio.

Η παρεξήγηση με τη τζαζ

Γιατί η τζαζ μουσική είναι τόσο παρεξηγημένη στο ευρύ κοινό και θεωρείται δύσκολο σαν άκουσμα; Πώς μπορεί να “λυθεί” αυτό η παρεξήγηση; Η jazz από την δεκαετία του´40 και μετά άρχισε να παίρνει πιο “δύσκολες” οδούς. Άρχισε από μουσική διασκεδαστική να γίνεται πιο πολύ μια μουσική με στόχο το εσωτερικό “ταξίδι” του ακροατή. Οι περιπετειώδεις αυτοσχεδιασμοί των μουσικών που έπαιζαν bebop είχαν σαν στόχο την εξωτερίκευση της προσωπικής “ιστορίας” τους και αυτό χρειάζεται από τον ακροατή μια ενεργή μουσική ακρόαση.

Χρειάζεται, λοιπόν, έναν κόπο και σίγουρα και μια εκπαίδευση μέσα από την οποία αποκωδικοποιείς πιο γρήγορα τι ακούς και κυρίως μπορείς να αφήσεις τον ψυχικό σου κόσμο να παρασυρθεί στην μουσική ιστορία του αυτοσχεδιασμού.

Στην προσπάθεια να λυθεί η “παρεξήγηση” σίγουρα βοηθάει να εκπαιδεύει κανείς το αυτί του ακούγοντας jazz, αλλά και εν γένει αυτοσχεδιαστική μουσική, να πηγαίνει σε συναυλίες όπου η ενέργεια των μουσικών μπορεί να σε παρασύρει πιο εύκολα. Από τη μεριά των μουσικών είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζονται πάντα καλά δουλεμένα γκρουπς και να φροντίζουμε τα μουσικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε να είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η επικοινωνία με το κοινό να είναι όσο πιο φυσική και αβίαστη γίνεται.

Όνειρα- σχέδια; Οι άμεσοι στόχοι μας είναι να πραγματοποιήσουμε τις καλοκαιρινές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με επιτυχία και στην συνέχεια να συγκεντρωθούμε στην ολοκλήρωση των κομματιών που θα αποτελέσουν τον τρίτο δίσκο του γκρουπ.

Info

Την Τρίτη 18 Ιουλίου απολαύστε το Spiral Trio στο Κηποθέατρο Παπάγου, σε ένα μοναδικό αφιέρωμα όπου οι συνθέσεις του κορυφαίου Nino Rota μετατρέπονται σε ένα αναπάντεχο πεδίο jazz αυτοσχεδιασμών

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα