Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορεί Μαρόκο – Ισπανία για συγκάλυψη μετά την τραγωδία με τους μετανάστες στη Μελίγια

Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορεί Μαρόκο – Ισπανία για συγκάλυψη μετά την τραγωδία με τους μετανάστες στη Μελίγια
Μετανάστες στη Μελίγια AP

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι εξακολουθούν να αποποιούνται τις ευθύνες τους για το πολύνεκρο δυστύχημα και "εμποδίζουν τις προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια".

Για συγκάληψη κατηγόρησε η Διεθνής Αμνηστία την Παρασκευή (23/6) την Ισπανία και το Μαρόκο, καθώς απέτυχαν να διερευνήσουν επαρκώς τι συνέβη πριν από έναν χρόνο στη Μελίγια, όταν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στον ισπανικό θύλακα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες από αυτούς.

Η Διεθνής Αμνηστία μαζί με ανεξάρτητους ειδικού, που διορίστηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 νεκροί, ενώ υπάρχουν 76 αγνοούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι “Έναν χρόνο μετά τη σφαγή στη Μελίγια, οι ισπανικές και οι μαροκινές αρχές εξακολουθούν να αποποιούνται τις ευθύνες τους και εμποδίζουν τις προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια”.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι οι αρχές δεν έχουν επαναπατρίσει τις σορούς των θυμάτων, ούτε έχουν δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των θυμάτων μαζί με την αιτία θανάτου. Επιπλέον, δεν έχει έρθει στη δημοσιότητα το υλικό του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, το οποίο θα βοηθούσε στο να έρθουν νέα στοιχεία στην επιφάνεια για την υπόθεση.

Το Μαρόκο και η Ισπανία αναφέρουν ότι οι μετανάστες ήταν αυτοί που άσκησα βία στους αστυνομικούς. Ορισμένοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν από τον ψηλό μεταλλικό φράκτη, ενώ άλλοι από το ποδοπάτημα έπαθαν ασφυξία.

Η Εισαγγελία της Ισπανίας ανέφερε για τα μέλη των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας ότι “Δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αύξησαν τον κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών”

Η τοποθέτηση των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ότι το Μαρόκο και η Ισπανία προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι αρχές έριξαν δακρυγόνα και βιαιοπράγησαν κατά των μεταναστών, ενώ βρίσκονταν στο έδαφος.

Η Εισαγγελία της Ναντόρ, αν και ξεκίνησε έρευνες, δεν κατέληξε σε κάποια καταδίκη. Αντίθετα, 87 επιζώντες της τραγωδίας καταδικάστηκαν, για “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης μετανάστευσης”, σε ποινές έως και 4 χρόνια φυλάκιση, όπως μεταδίδει η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH).

Ο πρόεδρος της AMDH στη Νάντορ, Όμαρ Νάζι, ζήτησε να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα, καθώς για τους αγνοούμενους “πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα”. Ο πρόεδρος της μαροκινής ένωσης Βοήθειας στους Μετανάστες που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση (AMSV), συμφωνώντας με το παραπάνω δήλωσε ότι ορισμένοι θάνατοι “θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν είχαν φτάσει νωρίτερα ασθενοφόρα”.

Πέντε ΜΚΟ από την Ισπανία κατέθεσαν προσφυγή την προηγούμενη εβδομάδα στη Μελίγια, ευελπιστώντας να αρχίσει η δίκη, “η μοναδική επιλογή που μένει στους επιζώντες, τα θύματα και τις οικογένειές τους για να μάθουν την αλήθεια και να δικαιωθούν”, δήλωσε η Έλενα Μαλένο της ΜΚΟ Caminando Fronteras.

Όπως αναφέρουν η AMDH και οι μαροκινές αρχές, ταυτοποίηση και ταφή έχει γίνει μόνο σε έναν από τους νεκρούςαπό την οικογένειά του.Οι λοιποί παραμένουν στο νεκροτομείο της Ναντόρ, περιμένοντας τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA, για να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα