Ρωσία: “Ο Πούτιν τρομάζει τον λαό του μιλώντας για αναταραχή”

Ρωσία: “Ο Πούτιν τρομάζει τον λαό του μιλώντας για αναταραχή”
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Ειδικοί επιχειρούν να αναλύσουν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον ρωσικό λαό στον απόηχο της ανταρσίας του Πριγκόζιν. Πώς διαβάζουν τις δηλώσεις του.

Σε διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό προχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το ηγετικό προφίλ του που έχει πληγεί τις τελευταίες ημέρες μετά την απόπειρα ανταρσίας του Πριγκόζιν.

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε, ως επί το πλείστον, όσα είπε το Σαββατοκύριακο χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στον επικεφαλής της Wagner, στους μαχητές της οποίας έδωσε τρεις επιλογές.

Παράλληλα, επιχείρησε να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του τον ρωσικό λαό, με αναλυτές να τονίζουν ότι «πόνταρε» στο αίσθημα του φόβου.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε μια λέξη στα ρωσικά που σημαίνει «αναταραχή», σε μια προσπάθεια να τρομάξει τον λαό του, λέει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Sergey Radchenko.

«Λέει ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναταραχή ή εμφύλιος πόλεμος» παρατηρεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν χαρακτηρίζει «σπουδαίο» που ο ρωσικός λαός έδειξε την υποστήριξή του προς τον Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Παίζει με τον φόβο της αβεβαιότητας για να στηρίξει την εξουσία του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή έχει υπονομευθεί σοβαρά» προσθέτει ο ίδιος. Το προφανές νόημα της ομιλίας ήταν: «Αν δεν ήμουν εγώ, θα επικρατούσε χάος κάθε μέρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Diana Magnay, ανταποκρίτρια του SkyNews στη Μόσχα. Όπως επισημαίνει, ο Πούτιν φοβάται μια διασπασμένη κοινωνία και θέλει να τονίσει ότι οι προσπάθειες διχασμού του έθνους δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε την ένοπλη εξέγερση της Wagner ως αυτό που ήθελαν οι εχθροί της Ρωσίας, δηλαδή το Κίεβο και η Δύση.

Η δημοσιογράφος εστιάζει, δε, και στο γεγονός πως ο Πούτιν δεν έκανε κάποια ονομαστική αναφορά στον Πριγκόζιον, παρατηρώντας ότι έχει την τάση να μην κατονομάζει τους ανθρώπους που θεωρεί εχθρούς του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα