Γιώργος Τσούμας στο NEWS 24/7: “Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι μια πολιτική δύναμη που έχει στο επίκεντρο τη νεολαία”

Γιώργος Τσούμας στο NEWS 24/7: “Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι μια πολιτική δύναμη που έχει στο επίκεντρο τη νεολαία”

Ο επικεφαλής Νεολαίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Τσούμας μιλά στο NEWS 24/7 για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και τις προκλήσεις της επόμενης τετραετίας που πρέπει να είναι προσανατολισμένες στη νέα γενιά.

Ανεργία, ακρίβεια, στεγαστική κρίση και “εκπτώσεις” μόνο στο… όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Ζητήματα που χρήζουν δραστικών παρεμβάσεων, ερωτήματα που επιζητούν πειστικές απαντήσεις για να δώσουν ελπίδα στους νέους, μαζί και κίνητρο για να επιστρέψουτν στην κάλπη.

Όλα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής μας με τον Γιώργο Τσούμα, συντονιστή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια και επιχειρηματία στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού, ο οποίος μιλά στο NEWS 24/7 για το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου και τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας, που θα πρέπει να είστε εστιασμένες στη νέα γενιά.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν από τους κερδισμένους της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Πώς ερμηνεύετε και πού αποδίδετε την άνοδο στο ποσοστό που συγκέντρωσε και ποια είναι η προσδοκία σας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

“Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν εκπλήξεις για πολλούς. Όχι όμως για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια βλέπει μια συνολική προσπάθεια για σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, τις ανισότητες κάθε μορφής και το κράτους δικαίου. Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε στα μεγάλα και τα μικρά, για τη συνέπειά του να πολιτεύεται χωρίς λαϊκισμό και χωρίς εξάρσεις, ανοίγοντας θέματα που πραγματικά ενδιαφέρουν τον πολίτη, στηλιτεύοντας τις κοκορομαχίες εξουσίας που υπονομεύουν τον προεκλογικό διάλογο. Διότι γι’ αυτό αξίζει κάποιος να πολιτεύεται, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών και όχι για το κυνήγι της εξουσίας και μόνο. Για τους ίδιους λόγους, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ισχυρό ξανά, ανάχωμα στην ασυδοσία του συντηρητισμού, θέτοντας και πάλι στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία”.

Πώς αποτιμάτε το αποτύπωμα που είχε το έργο του κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα στη νέα γενιά, αλλά και την ανταπόκρισή της στην κάλπη;

“Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι μια πολιτική δύναμη που έχει στο επίκεντρο τη νεολαία, με διάθεση να ενσωματώσει στο πυρήνα της σκέψης και δράσης του, τα νέα αιτήματα και τις νέες προκλήσεις της εποχής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η νεολαία μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της αλλαγής του υπάρχοντος κόσμου, η γροθιά απέναντι σε κάθε συστημική λογική, που αναπαράγει ανισότητες και κλειστά συστήματα εξουσίας σε εκπαιδευτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η νέα γενιά της πατρίδας οφείλει να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει δομές και θεσμούς του παρελθόντος, να συγκρουστεί με όσες παθογένειες έχει κληρονομήσει, να εκφέρει την δική της άποψη, να παράξει το δικό της συλλογικό όραμα και τα δικά της γεγονότα. Η κοινωνία αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και αν η νεολαία, εντός κι εκτός κομματικής δραστηριότητας, καταφέρει να προωθήσει ένα μοντέλο οριζόντιας οργάνωσης που θα αποδυναμώνει τον έλεγχο, θα διευκολύνει την συμμετοχή και το διάλογο, θα ενθαρρύνει την θεσμική λειτουργία του κράτους, θα ενσωματώσει και θα δώσει έκφραση σε όσους ζουν στις σκιές, τότε μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην πορεία της χώρας διαμορφώνοντας την κουλτούρα και την εποχή που θέλει να αφηγηθεί στα βιβλία της Ιστορίας. Εμπιστευόμαστε τη νέα γενιά και ζητάμε τη συμμετοχή και την πίστη στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, για να κάνουμε την αλλαγή δυνατή ξανά”.

Γιατί θεωρείτε πως ένα μεγάλο κομμάτι των νέων γυρνά την πλάτη στις εκλογές και γενικότερα στην πολιτική; Κρίνοντας αυτό το φαινόμενο ως Συντονιστής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ποιες είναι οι θέσεις σας σχετικά με τις λύσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν το ενδιαφέρον αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα;

“Είναι αλήθεια πως η νεολαία στη πλειοψηφία της έχει απαξιώσει την πολιτική – όχι άδικα. Ζούμε μια εποχή που τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς διαψεύδονται. Η έλλειψη οράματος, η έλλειψη παραδειγμάτων ηγεσίας, η συνεχής σκανδαλολογία, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες σύνδεσης με την πολιτική. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι η πολιτική είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την απογοήτευση μας, τις αγωνίες μας και τις αναζητήσεις μας σε αιτήματα και διεκδικήσεις και να παλέψουμε για την περαίωση τους, να διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη νεολαία συμμέτοχη στις εξελίξεις.

Οι νέες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και ο διασυνδεδεμένος κόσμος καταργούν γεωγραφικά σύνορα, σπάνε ιεραρχικές δομές, ενώνουν ιδέες, ενισχύουν την αναζήτηση κοινών τόπων. Είναι στοίχημα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να διαχειριστούμε αυτές τις νέες δυνατότητες με όρους χειραφέτησης, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης προκειμένου να προσεγγίσουμε όσο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας. Αυτή είναι η πρόκληση της προοδευτικής πολιτικής του αύριο. Άλλωστε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και το βιώσαμε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο”.

Ένας υποψήφιος μαθητής που έδωσε πρόσφατα Πανελλαδικές εξετάσεις, βλέπει γύρω του υψηλά ποσοστά ανεργίας, χαμηλούς μισθούς, κακές συνθήκες εργασίας, αλλά και απουσία προοπτικής. Πώς θα πειστεί για ένα καλύτερο επαγγελματικό αύριο και γιατί να μείνει στην Ελλάδα, αν την ίδια ώρα έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει ή να εργαστεί στο εξωτερικό;

Είναι βαθιά πίστη μας ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν, ότι τα προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν με ειλικρίνεια, σχέδιο και επιμονή, ότι η συμμετοχή της νεολαίας στην διαδικασία εξεύρεσης λύσεων, ισχυροποιεί τη Δημοκρατία και τις φωνές των αδυνάτων. Αυτή τη διαχρονική θεώρηση του ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να επανανοηματοδοτήσουμε με κύριο και διαχρονικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αρκεί να αντιληφθούμε τη ρίζα του προβλήματος που είναι η αδιαφάνεια, η έλλειψη αξιοκρατίας και τα κλειστά πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά συστήματα εξουσίας.

Συγκεκριμένα, πρέπει το κράτος να σταματήσει να είναι λάφυρο εξουσίας στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης και να λειτουργεί μόνον ως εγγυητής του Δημοσίου συμφέροντος, με αξιοκρατία και διαφάνεια σε κάθε δομή του. Οφείλουμε να θέσουμε προτεραιότητες και να μιλήσουμε για το πως φανταζόμαστε την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία στην Ελλάδα και τον κόσμο το 2040, με δίκαιες αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα απέναντι στις αδικίες που περικλείονται στις ανισότητες κάθε μορφής. Να αμφισβητήσουμε τις σημερινές καθετοποιημένες δομές εκπαίδευσης και να δομήσουμε ένα διαφορετικό, ριζοσπαστικό, καινοτόμο σύστημα παιδείας και διαρκούς εξέλιξης, με έμφαση στην καλλιέργεια των soft skills και της συνεργασίας, να μπορεί ένας άνθρωπος να προοδεύσει χωρίς την ανάγκη του φροντιστηρίου. Να παρουσιάσουμε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα τους λιγότερο ισχυρούς, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να ενσωματώσουμε τις νέες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τον ελεύθερο χρόνο, μειώνοντας τις ώρες εργασίας. Να βάλουμε ως πρόταγμα την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης. Να διαμορφώσουμε μια κοινωνία όπου ο ρατσισμός, ο φασισμός και οι έμφυλες διακρίσεις δεν έχουν περιθώριο ύπαρξης. Έτσι φανταζόμαστε την Αλλαγή που θέλουμε να υπηρετήσουμε, αυτό είναι το πολιτικό χρέος του ΠΑΣΟΚ: να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ξανά και να μην είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από κάθε άλλη”.

Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που αφορά σε μεγάλο βαθμό και τους νέους είναι η στεγαστική κρίση. Ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η δική σας άποψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος;

“Μετά το πολυπαιγμένο «μένουμε σπίτι» της πανδημίας, η συζήτηση για τα σπίτια όπου ζούμε, συνδυαστικά με την κατακόρυφη άνοδο του κόστους διαβίωσης, πήρε φωτιά, Κι ορθά κατά την προσωπική μου άποψη. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωτοπόρησε και επεξεργάστηκε ήδη από τον χειμώνα του 2022 ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος για πρόσβαση των νέων, των φοιτητών και των οικογενειών σε φθηνή στέγη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και το κόστος για τη στέγαση, οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών αυξάνονται κάθε χρόνο σημαντικά, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώνεται σημαντικά, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις. Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat, δίνουμε περισσότερο από το 37% του εισοδήματός μας για τα έξοδα στέγασης. Αυτοί που αναμφίβολα πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα είναι τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και η νέα γενιά. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ανοίξουν το δικό τους σπίτι γιατί το δικαίωμα στη στέγαση είναι θεμελιώδες δείγμα προόδου μια κοινωνίας.

Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κατοικιών είτε νεόδμητων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακαινισμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους, που θα διατεθούν με κοινωνικά κριτήρια σε νέους ανθρώπους όπως επίσης και τη δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών, οι οποίες αθροιστικά θα δημιουργήσουν ένα δημόσιο αποθεματικό κατοικίας που θα αποδώσει άμεσα οφέλη απέναντι στο πρόγραμμα real estate που παρουσιάζει ως λύση η Νέα Δημοκρατία”.

Ως άνθρωπος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο τομέα της εστίασης και του τουρισμού, μπαίνοντας πλέον στην καρδιά της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου, πώς θεωρείτε ότι μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στους δύο αυτούς κλάδους;

“Οι τομείς του Τουρισμού και της εστίασης είναι πολύ ανταγωνιστικοί κλάδοι, με ιδιαίτερα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με πολύ ισχυρό brand παγκοσμίως και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας και προώθησης της κουλτούρας και του πολιτισμού της χώρας μας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι προκλήσεις είναι πολλές με πρώτη και αναγκαία η τήρηση των όρων των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν ασφάλεια και προστασία απέναντι στον εκάστοτε εργοδότη, η ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, και κυρίως η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας που νοθεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί νέες ανισότητες με στόχο την διάχυση των υπερκερδών στους εργαζόμενους. Επιπλέον, είναι απόλυτα αναγκαίο να προωθήσουμε την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης του τουρισμού και της εστίασης, με την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και βιωμάτων, με στόχευση ποιοτικών αγορών απέναντι στην λογική του εντατικού και δίχως κανόνες τουρισμού που εξοντώνει το περιβάλλον αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα. Προωθώντας τις παραπάνω προτάσεις, εκτιμώ πως έχουμε τις δυνατότητες να δομήσουμε στο δημόσιο διάλογο ένα θετικό παράδειγμα για τους συγκεκριμένους κλάδους που να αφορά εξίσου τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, μακρια απο νοοτροπίες του παρελθόντος που χαρακτηρίζονταν από αδικίες, εκμετάλλευση και απουσία κάθε ρυθμιστικού πλαισίου”.

Ποια είναι η προσωπική σας φιλοδοξία στον χώρο της πολιτικής;

“Αν κάτι πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει στη χώρα είναι ο τρόπος που πολιτευόμαστε. Στην Ελλάδα δυστυχώς επικρατεί ο πολιτικαντισμός και η συμμετοχή στην πολιτική γίνεται με όρους παζαριού και ελέγχου. Χρειαζόμαστε, αναζητούμε κι επιθυμούμε αλλαγή παραδείγματος. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους με ιδέες-θέσεις-προτάσεις πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής (κλιματική αλλαγή, κοινωνικό κράτος, μεταναστευτικό-προσφυγικό-ανθρώπινα δικαιώματα), νέους που να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα, σεβόμενοι βεβαίως τις συλλογικότητες στις οποίες επιλέγουν να εντάσσονται. Δεν αναζητούμε τον πολιτικό έλεγχο και την εκμετάλλευσή τους, αλλά τη σκέψη τους. Αυτό το συλλογικό όραμα λοιπόν για την επιστροφή της πολιτικής και της χειραφέτησης του πολίτη ενσαρκώνει και την δική μου προσωπική φιλοδοξία. Μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς, αρκεί να το προσπαθήσουμε και να το πιστέψουμε”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα