Ουκρανία: Θα λάβει 1,5 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ουκρανία: Θα λάβει 1,5 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα
Ουκρανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου. AP

Η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Ουκρανίας, θα την χρηματοδοτήσει με 1,5 δισ. δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει στη χώρα 1,5 δισ. δολάρια για ανοικοδόμηση και γενικότερη ανάπτυξη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα κονδύλια θα δοθούν με την εγγύηση της ιαπωνικής κυβέρνησης και θα διοχετευθούν για την στρήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με ανάρτηση του Σμιχάλ στο Telegram. “Γενικά, το δάνειο θα βοηθήσει στο να υποστηριχθούν οι επιδοτήσεις ατόμων που έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας στο εσωτερικό της χώρας και οι πληρωμές συντάξεων“, ανέφερε.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας, ουσιαστικά, καλύπτεται από την οικονομική βοήθεια των ξένων εταίρων. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τον Ιούνιο 3 δισ. δολαρίων για την δημοσιονομική στήριξη από τους εταίρους της Ουκρανίας, με το 40% με την μορφή επιχορηγήσεων.

Την Πέπμπτη (29/6), η διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε τον έλεγχο για το ουκρανικό δάνειο, αφήνοντας το Κίεβο να κάνει άμεση ανάληψη 890 εκ. δολαρίων για την κρατική ανάπτυξη.

Η Ουκρανία ελπίζει σε μια λογική οικονομική ανάκαμψη, για το έτος που έρχεται, έπειτα από ύφεση της οικονομίας περίπου κατά ένα τρίτο για το 2022, εξαιτίας του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τους ξένους εταίρους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με στόχο την “ταχεία” ανάκαμψη.

Η Ουκρανία έχει παρουσιάσει σχετικά ανάπτυξη, καθώς χτίζει ξανά σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες και πραγματοποιεί επισκευές στον ενεργειακό τομέα, παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα