Μελιτώ: Μια γυναίκα που προσπαθεί να αλλάξει το πεπρωμένο της ενάντια στο κατεστημένο

Μελιτώ: Μια γυναίκα που προσπαθεί να αλλάξει το πεπρωμένο της ενάντια στο κατεστημένο
Η εκδίκηση της Μελιτώς Ρούλα Ρέβη

Ο Χριστόφορος Χριστοφής μιλά στο NEWS 24/7 για το νέο του θεατρικό έργο, την "Εκδίκηση της Μελιτώς".

Ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι μια σύγχρονη τραγωδία με τίτλο “Η εκδίκηση της Μελιτώς“, σε κείμενα και σκηνοθεσία του ιδίου.

Η τραγωδία αυτή είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη κατάσταση και ο Ευριπίδης, ο «τραγικότερος των τραγικών» είναι κατ’ εξοχήν τραγικός ήρωας, όχι μόνο εξαιτίας του μαρτυρικού θανάτου του -πέθανε, καθώς λένε, κατασπαραγμένος από τα σκυλιά-, αλλά χάρη στην εξορία του, αμέσως μετά την παράσταση των «Τρωάδων» στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Εκεί που ο μεγάλος αυτός ποιητής ετόλμησε να μαλώσει τους Αχαιούς για τις πολεμικές ακρότητες στην Τροία και να ανασκαλέψει τον εφησυχασμένο βούρκο των συνένοχων συνειδήσεων.

Η Κωνσταντίνα Τάκαλου και ο Δημήτρης Σαμόλης Ρούλα Ρέβη


“Το έργο μου αυτό η Εκδίκηση της Μελιτώς oλοκληρώνει την εμπνευσμένη από την προσωπική ζωή του ίδιου του Ευριπίδη τριλογία μου ’Ευριπίδης Μαινόμενος’. Στα δυο πρώτα μέρη, συναντάμε τον δραματουργό στο καταφύγιο – σπηλιά του στην Σαλαμίνα όπου έγραψε τα σπουδαιότερα του έργα στην διάρκεια του πολέμου με τους άσπονδους εχθρούς των Αθηναίων, τους Σπαρτιάτες (διήρκησε 20 χρόνια).

Εκεί, περιγράφω κάποια από τα μυστικά της ζωής του και τον εσωτερικό του βασανισμό που τον ωθεί να φύγει στην εξορία, στο βασίλειο των Μακεδόνων, όπου και πεθαίνει. Το τρίτο μέρος παρουσιάζεται η Μελιτώ, δεύτερη σύζυγος και ιδιόμορφη, η οποία αντανακλά τη μοναξιά μιας γυναίκας της εποχής της, η οποία θα προτιμούσε να είχε γεννηθεί αγόρι για να μπορεί να υποδύεται ρόλους θεάτρου. Κάτι που δεν ήταν θεμιτό για μια γυναίκα τότε, όπως εξάλλου και σε άλλες εποχές, όπως την ελισαβετιανή. Η φυγή της από την Αθήνα αφήνει έναν μύθο για την ζωή της .. έχοντας μια τραγική κατάληξη”, αναφέρει ο Χριστόφορος Χριστοφής μιλώντας για το νέο του αυτό έργο.

Ο Γιώργος Χρανιώτης και η Κωνσταντίνα Τάκαλου Ρούλα Ρέβη


Το έργο το χαρακτηρίζετε σύγχρονη τραγωδία. Έχει δηλαδή τη δομή του αρχαίου δράματος;
Ναι, το θεωρώ τραγωδία γιατί βασίζεται στην ιδιαίτερη αυτή γυναίκα που προσπαθεί να αλλάξει το πεπρωμένο της ενάντια στο κατεστημένο της εποχής της. Είναι μια κραυγή ελευθερίας θα έλεγα πως έχει σημεία που θυμίζουν τα ειρωνικά δράματα των αρχαίων και ιδίως των νεωτεριστών, όπως του Ευριπίδη.

Η Μελιτώ θα μπορούσε να είναι μια ηρωίδα στην εποχή μας;Το τότε συμβαδίζει με το σήμερα;
Σε αρκετά σημεία συμβαδίζει με το σήμερα, αλλά είναι και διαχρονικό. Όπως εξάλλου και η ανθρώπινη μοίρα.

Πόσο επεμβαίνει ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής στο συγγραφέα Χριστόφορο Χριστοφή;
Καμιά φορά επεμβαίνω σαν σκηνοθέτης. Όταν μάλιστα το έργο είναι πρώτη φορά που ανεβαίνει παρόλο που πιστεύω πως ένας δραματουργός πρέπει να είναι παντού παρών, αλλά και ταυτόχρονα απών.

Η Μαρία Παπαφωτίου και η Κωνσταντίνα Τάκαλου Ρούλα Ρέβη


Φέτος τιμηθήκατε με το βραβείο Κάρολος Κουν για το έργο σας «Το κάλεσμα του Προμηθέα». Υπάρχει ένας κοινός σύνδεσμος μεταξύ των έργων που καταπιάνεστε;
Βραβεύτηκα και για το σύνολο του έργου μου το οποίο απαριθμεί 20 έργα από την “Χρυσόμυγα” (1994) μέχρι σήμερα. Κάθε έργο είναι για μένα ένα νέο ταξίδι και κάθε φορά μπορεί και το τελευταίο. Δε με αφήνουν, όμως, σε ησυχία οι χαρακτήρες που με πλησιάζουν και μου μιλούν. Είναι ζωντανές υπάρξεις. Έρχονται συνήθως από διαφορετικές εποχές. Ευτυχώς… και προσπαθώ να τους ανακαλύψω.

Συντελεστές

  • Κείμενο – Σκηνοθεσία : Χριστόφορος Χριστοφής
  • Μουσική : Νίκος Ξανθούλης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ
    Μελιτώ: η Κωνσταντίνα Τάκαλου/Κανένας: ο Γιώργος Χρανιώτης
    Φανώ: η Μαρία Παπαφωτίου/ Αγάθων: ο Δημήτρης Σαμόλης
    Δάος: ο Δημήτρης Μαύρος
  • Μουσικός επί σκηνής: Σόνια Χαραλαμπίδου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη/ τραγούδι: Σοφία Παπουλάκου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Σπιτάλας
  • Σκηνογράφος: Αση Δημητρολοπούλου

Ιnfo

  • 7 Ιουλίου 2023 , ώρα έναρξης 21.00-Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
  • 30 Ιουλίου 2023 , ώρα έναρξης 21.00- Θέατρο «Φρύνιχος» στους Δελφούς
  • Σεπτέμβριος Θέατρο Πάρκο Τρίτση
  • 15 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20.30- Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα