ΟΗΕ: Ίδρυση οργανισμού για τους αγνοούμενους του εμφυλίου της Συρίας

ΟΗΕ: Ίδρυση οργανισμού για τους αγνοούμενους του εμφυλίου της Συρίας
Κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελβετία (φωτογραφία αρχείου) Getty Images

Ο ΟΗΕ σε Γενική Συνέλευσε ενέκρινε με την στήριξη 83 χωρών την ίδρυση οργανισμού που θα εξετάζει την τύχη αγνοουμένων στη Συρία κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Σε Γενική Συνέλευσή του, ο ΟΗΕ αποφάσισε την Πέμπτη (29/6) την ίδρυση οργανισμού, ο οποίος θα στοχεύει στην αναζήτηση της τύχης δεκάδων χιλιάδων αγνοούμενων στη Συρία, των οποίων τα ίχνη εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Το καθεστώς της Δαμασκού εξέφρεσε την αντίθεσή της κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η απόφαση στηρίχθηκε από 83 κράτη και απορρίφθηκε από 11 (Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Β. Κορέα, Ερυθραία, Ιράν, Νικαράγουα, Συρία και Ζιμπάμπουε). Από την ψηφοφορία 62 κράτη έμειναν αμέτοχα.

Οργανώσεις πολιτών εδώ και αρκετά χρόνια ζητούν τη δημιουργία ενός τέτοιου είδους οργανισμού, με την ονομασία “Ανεξάρτητο Ίδρυμα για τους Αγνοούμενους στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας”.

Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 100 συριακές και διεθνής οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch (HRW) και η Ένωση Οικογενειών Απαχθέντων από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσαν από κοινού ότι χαιρετίζουν την απόφαση αυτή του ΟΗΕ. “Από το 2011, περισσότερα από 100.000 άτομα αγνοούνται ή έπεσαν θύματα βίαιων απαγωγών εκ μέρους των συριακών αρχών ή άλλων μερών των συγκρούσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος“, ανεφεραν, προσθέτωντας ότι “ήδη από το 2021, συγγενείς αγνοουμένων στη Συρία έχουν ζητήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ανθρωπιστικού οργανισμού που θα εστιάσει στο αναφαίρετο δικαίωμα των οικογενειών να μάθουν την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων“.

Η ίδρυση του οργανισμού θα γίνει υπό την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες της HRW.

Η Γενική Συέλευση του ΟΗΕ εξουσιοδότησε το Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, να προετοιμάσει εντός 80 ημερών το θεσμικό πλαίσιο του νέου οργανισμού. Μάλιστα, παρότρυνε και τις υπόλοιπες χώρες που σχετίζονται με τις συγκρούσεις στη Συρία, να συνεργαστούν σε πλήρη βαθμό με τον ανεξάρτητο θεσμό, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η απόφαση σημειώνει πως “μετά από 12 χρόνια βίας και συγκρούσεων στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, έχει πραγματοποιηθεί ελάχιστη πρόοδος για να ελαφρύνει ο πόνος των οικογενειών που αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των συγγενών τους που αγνοούνται“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα