Γιατί εγκαταλείπουν την Ελλάδα οι Σκανδιναβοί τουρίστες
Μεγάλη μείωση σημειώνεται φέτος στους κύριους ελληνικούς προορισμούς που υποδέχονται Σκανδιναβούς τουρίστες, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.
- 21 Ιουνίου 2023 06:16
Σημαντική μείωση του εισερχόμενου τουρισμού από όλες τις Σκανδιναβικές χώρες προς τη χώρα μας παρατηρείται φέτος και σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2019 αλλά και το 2018, η μείωση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σουηδοί, Δανοί, Φιλανδοί και Νορβηγοί, αποτελούν σημαντικές αγορές για συγκεκριμένους προορισμούς στην Ελλάδα, αφού επιλέγουν παραδοσιακά και στη μεγάλη πλειοψηφία τους, να ταξιδεύουν κυρίως σε Ρόδο, Χανιά, Κω, Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Χαλκιδική), με μικρούς αριθμούς ταξιδιωτών να επιλέγουν τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη φετινή περίοδο σε σχέση με πέρυσι, είναι μειωμένες κατά μέσο όρο από τη Σουηδία σε ποσοστό -10,9%. Τη μεγαλύτερη πτώση αντιμετωπίζει η Κως και το Άκτιο σε ποσοστό -27,7% και -42,9% αντίστοιχα. Διψήφια μείωση και για τη Ρόδο σε ποσοστό -19,6%. Από Δανία ο μέσος όρος μείωσης φέτος και για όλη τη σεζόν φτάνει το -13,9%.
Στον αντίποδα, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι προγραμματισμένες θέσεις φέτος από τις σκανδιναβικές χώρες προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε ποσοστά 20,9% και 24,3% αντίστοιχα, όμως σε απόλυτα νούμερα οι αριθμοί είναι μικροί, και φτάνουν τις 70.000 θέσεις για την Αθήνα και τις 32.500 για Θεσσαλονίκη.
Τι συμβαίνει στα Χανιά
Στα Χανιά, που οι Σουηδοί ήταν για χρόνια η κύρια αγορά, η μείωση είναι οριακή σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 2%, όμως η αγορά αυτή «έπεσε» πέρυσι και σε σχέση με το 2019 στην 5η θέση. Φέτος και πάντα σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από Σουηδία, η αγορά θα χάσει και άλλες θέσεις και θα βρεθεί στην 7η. Μεγάλη μείωση στα Χανιά φαίνεται φέτος από την αγορά της Δανίας και σε σύγκριση με το 2022, σε ποσοστό -26,7%, η Φιλανδία είναι κάτω στο -4%, ενώ αύξηση καταγράφουν οι θέσεις από τη Νορβηγία κατά 12,1%.
Να σημειωθεί ότι, οι Σκανδιναβικές χώρες «τροφοδοτούσαν» τα Χανιά παλαιότερα με σχεδόν τα 2/3 του συνόλου του τουρισμού που υποδεχόταν ο νομός.
Μείωση και στη Ρόδο και την Κω
Από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των Σκανδιναβών, η Ρόδος θα υποδεχθεί σημαντικά λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, αλλά κυρίως σε σχέση με το 2019 και το 2018. Αναλυτικά η μείωση αεροπορικών θέσεων από Σουηδία φέτος αγγίζει το -19,6%, από Δανία το –31,3%, από Φινλανδία το -2%, ενώ μικρή αύξηση έχει η Νορβηγία.
Και στην Κω, οι αεροπορικές θέσεις για όλη τη σεζόν σε σχέση με πέρυσι, είναι κάτω από τη Σουηδία σε ποσοστό -27,7%, από τη Δανία κατά -69,7%, από τη Νορβηγία κατά -55,7% και αύξηση υπάρχει μόνο από τη Φινλανδία.
Οι Σκανδιναβοί μειώνουν τα αεροπορικά ταξίδια
Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο κ. Γιώργος Αγγελάκης ερευνητής του ΜΑΙΧ και του τουρισμού, τονίζει υπάρχουν αλλαγές που παρατηρούνται στο προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα.
«Πριν λίγο γύρισα από τη Νορβηγία και μετά από συζητήσεις που είχα με διάφορους φορείς, επικρατεί η αντίληψη ότι πρέπει να περιοριστoύν τα ταξίδια με το αεροπλάνο γιατί εκπέμπουν υψηλές εκπομπές CO2. Οι Νορβηγοί και γενικά οι Σκανδιναβοί είναι πολύ ευαίσθητοι με περιβαλλοντικά θέματα, οπότε πολλοί είναι αυτοί που αρχίζουν και μειώνουν τις μετακινήσεις τους. Άλλωστε αυτό έχει αποτυπωθεί και στα στοιχεία των αφίξεων, όπου παρατηρείται μεγάλη μείωση των αλλοδαπών τουριστών από τις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια (μετά COVID εποχή). Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί και επιδοτεί τους ντόπιους κατοίκους να κάνουν διακοπές εντός Νορβηγίας».
Η ισοτιμία, όπως λέει ο κ. Αγγελάκης επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. «Οι τελευταίες μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας ΝΟΚ (Νορβηγικής Κορώνας) και ευρώ δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τους Νορβηγούς. Ο προορισμός μας όπως και άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί καθίστανται πιο ακριβοί από ότι ήταν πριν, ενώ ταυτόχρονα προορισμοί εκτός ευρωζώνης γίνονται πιο ελκυστικοί για αυτούς. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται πολλές ακυρώσεις στην Κρήτη από Νορβηγούς λόγω της μεταβολής της ισοτιμίας».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις