Συμμετοχή της Κυπριακής κυβέρνησης στη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου για να “σωθεί” το έργο

Συμμετοχή της Κυπριακής κυβέρνησης στη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου για να “σωθεί” το έργο
istock

Η συμμετοχή του Κυπριακού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο, πιθανόν και στη διοίκηση, της εταιρείας EuroAsia Interconnector φαίνεται ότι αποτελεί το «κλειδί» των εξελίξεων.

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της εταιρείας EuroAsia Interconnector με τη Νορβηγική Nexans, για ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του project ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, δηλαδή την κατασκευή του καλωδίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συμβόλαια ανάμεσα στα δύο μέρη θα υπογραφούν άμεσα, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στην εξέλιξη του έργου.

Η υπογραφή των συμβολαίων, ωστόσο, περιλαμβάνοντας χρονικά ορόσημα, δημιουργεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κοινοπραξία, όσον αφορά την καταβολή αντίστοιχων ποσών στον κατασκευαστή του καλωδίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυρή πίεση της Κομισιόν για «μάζεμα» των καθυστερήσεων, υπό την «απειλή» μάλιστα άρσης της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου, φαίνεται ότι κινεί με μεγαλύτερη ταχύτητα τις εξελίξεις σχετικά με τη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης, και ειδικότερα με την πιθανή συμμετοχή του Κυπριακού Δημοσίου στην EuroAsia Interconnector.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης στη Λευκωσία, η Κυπριακή κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες είχε πολλαπλές συσκέψεις με αντικείμενο την «διάσωση του έργου, ενδεχομένως μέσω οικονομικής συνδρομής του κράτους, με παράλληλη ενεργή εμπλοκή του στη διαχείριση».

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πέραν των υπουργικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, είναι πιθανό να γίνει τις επόμενες μέρες νέα έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις κυρίως σε ότι αφορά τον ρόλο του Δημοσίου στη συνέχιση του έργου, έργου που η Κύπρος θεωρεί απόλυτα αναγκαίο για την άρση της απομόνωσης του νησιού και την εξασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξης των ΑΠΕ κ.λπ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η συμμετοχή του Κυπριακού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο (πιθανόν και στη διοίκηση) της εταιρείας EuroAsia Interconnector φαίνεται ότι αποτελεί το «κλειδί» που θα μπορούσε να διασφαλίσει αλλά και να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου για τρείς κυρίως λόγους:

Πρώτον, επειδή θα διασκεδαστούν οι ανησυχίες και θα αμβλυνθούν οι πολύ έντονες πιέσεις της Κομισιόν, η οποία, όπως προαναφέρθηκε έχει προειδοποιήσει την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι αν δεν ληφθούν άμεσα οι κατάλληλες αποφάσεις που να διασφαλίζουν ότι το έργο μπορεί να ξαναμπεί σε τροχιά εμπρόθεσμης υλοποίησης, τότε τίθεται υπό επανεξέταση ακόμα και η απόφαση του Connecting Europe Facility (CEF) για χρηματοδότηση με 657 εκατ. ευρώ του ενταγμένου στη λίστα των PCI έργου.

Δεύτερον επειδή, όπως δηλώνουν αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ (ο οποίος φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, όπως η Nexans για τα καλώδια και η Siemens για τους υποσταθμούς, αλλά και ευρύτερα στις διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων στο project), ο Ελληνικός Διαχειριστής είναι έτοιμος, εάν υπάρχει η «εγγύηση» της συμμετοχής του Κυπριακού Δημοσίου, όχι απλώς να επιβεβαιώσει και ολοκληρώσει τη συμμετοχή του στο έργο, αλλά και να αυξήσει πιθανόν τη συμμετοχή του από 25% που έχει συμφωνηθεί, στο 33%.

Τρίτον, επειδή θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη των απολύτως απαραίτητων για την υλοποίηση του έργου δανειακών συμβάσεων και γραμμών χρηματοδότησης, ακόμα και για την πιθανή είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων στο έργο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα