Σημαντικά ρίσκα παρά την ευοίωνη προοπτική στα θαλάσσια αιολικά

Σημαντικά ρίσκα παρά την ευοίωνη προοπτική στα θαλάσσια αιολικά
Θαλάσσια αιολικά πάρκα (φωτογραφία αρχείου) iStock

Την αποσαφήνιση του "τοπίου" ζητάνε οι επενδυτές για να αξιοποιηθεί το θετικό momentum.

Την προσοχή της Πολιτείας εφιστούν επενδυτές κατά τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα, καθώς, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η επιτυχία του «εγχειρήματος» συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα που δύνανται να απομειώσουν το ρίσκο της επένδυσης.

Ειδική αναφορά επί του θέματος έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο Athens Energy Summit, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και συνάμα πρόκληση για την Ελλάδα».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο όπως δημιουργήθηκε έχει ρίξει σημαντικό βάρος στην πλευρά του ελληνικού δημοσίου πράγμα που έχει διπλή ανάγνωση. Από την μία, αξιολογείται ως θετικό γιατί όλα συγκεντρώνονται γύρω από ένα φορέα (βλ. ΕΔΕΥΕΠ), τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, από την άλλη, ωστόσο, φέρει το ρίσκο του Δημοσίου με τις συχνές καθυστερήσεις και κωλύματα που εμφανίζει κατά καιρούς και σε διάφορα θέματα.

Προβληματισμό επίσης γεννά η πρόβλεψη του νόμου 4964/2022, όπου, σύμφωνα με αυτόν, η αποκλειστικότητα της περιοχής δίνεται στον επενδυτή σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και ως εκ τούτου, οι όποιες προεργασίες που γίνονται επιβαρύνονται απόλυτου βαθμού ρίσκου, γεγονός που μεταφράζεται στη συνέχεια στη διεκδίκηση μεγαλύτερης αποζημίωσης.

Με άλλα λόγια, ο developer μπαίνει στην διαδικασία εκπόνησης μιας σειράς μελετών, δαπανώντας τα ανάλογα κεφάλαια, χωρίς να είναι βέβαιος ότι θα διατηρήσει την περιοχή για την ανάπτυξη ενός έργου. Από την άποψη αυτή, συζητείται το ενδεχόμενο είτε να υπάρξουν εξειδικευμένες εταιρείες που θα εκπονούν τις μελέτες και θα μεταπουλούν τα αποτελέσματα στους developers είτε η ΕΔΕΥΕΠ θα αναλάβει να εκπονήσει μέρος αυτών και στη συνέχεια θα τα διαθέτει έναντι αντιτίμου στους επενδυτές που σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα έργο.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς που έχουν υπόψη τους και την γενικότερη διεθνή εμπειρία του κλάδου, η τήρηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος σε συνάρτηση με μια μεγαλύτερη σαφήνεια στους στόχους, συνιστούν βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει, όπως επισημαίνεται, μια πιο ισχυρή δέσμευση στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, γεγονός που προσφέρει καλύτερη «ορατότητα» τόσο στους άμεσα ενδιαφερόμενους επενδυτές όσο και στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα «στηρίξει» τέτοιου είδους επενδύσεις.

Ηλεκτρικός “χώρος”

Ένα τρίτο στοιχείο που θέτει η αγορά είναι η πρόσβαση στα δίκτυα. Όπως ανέφερε ο κ. Λαδακάκος κατά την παρέμβασή του εχθές στο πάνελ του συνεδρίου, χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα ότι θα υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος, όταν τα υπεράκτια αιολικά ολοκληρωθούν και φτάσουν στο σημείο να συνδεθούν στο δίκτυο. Με δεδομένο το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, η αγορά ζητάει να υπάρξει μια «προτεραιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών» προς αποφυγήν «δυσάρεστων εκπλήξεων» σε μερικά χρόνια από τώρα.

Λιμενικές υποδομές

Εξίσου σημαντική παράμετρος για την επιτυχία του «πράσινου» εγχειρήματος των υπεράκτιων αιολικών είναι η ανάπτυξη της «στεφάνης» υποδομών που θα στηρίξουν τον κλάδο και αφορά από την ανάπτυξη των απαραίτητων λιμενικών υποδομών έως την δημιουργία της σχετικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Με δεδομένο τον «όγκο» των παρεμβάσεων αλλά κυρίως και το «ειδικό» της υπόθεσης, κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι αυτό πρέπει να γίνει «συντονισμένα και ιδανικά να το αναλάβει ένας κεντρικός φορέας». Σημειώνεται ότι η σχετική συζήτηση σε επίπεδο αγοράς έχει ήδη ξεκινήσει και «φωτογραφίζουν» ως πιθανό σενάριο την ΕΔΕΥΕΠ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποια σχετική απόφαση ή εκφρασμένη πολιτική βούληση.

Η συνύπαρξη δραστηριοτήτων

Επιπρόσθετα, η Πολιτεία χρειάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο σε θεσμικό-πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο ώστε να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συνύπαρξης των υπεράκτιων αιολικών με τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως είναι η αλιεία, ο τουρισμός κλπ. «Η επιμόρφωση των τοπικών κοινωνιών αλλά και των βιομηχανιών κρίνεται αναγκαία και εδώ μπορούν να αξιοποιηθούν σχετικά παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού, όπου οι σχετικές αγορές είναι περισσότερο ώριμες», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα