Μηνύματα με προεκλογική σημασία από τη συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα
Στην συζήτηση κυριάρχησε η αντι-νεοφιλελύθερη ατζέντα του προσφυγικού, της ελευθερίας του Τύπου και των κοινωνικών ανισοτήτων
- 23 Ιουνίου 2023 06:11
Μεγάλη σημασία αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθές ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ιδίως από την στιγμή που έγινε σαφές πως αμφότεροι μοιράζονται κοινές αξίες ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που υποστήριξε το ίδιο με ανάρτηση του) εκτιμάται ότι ταυτίζεται πολύ περισσότερο αξιακά με τον …Ντόναλντ Τράμπ.
Το προσφυγικό
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ώς βασικό στοιχείο του μηνύματος που εκπέμφθηκε από την συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην κάτοιο του Λευκού Οίκου τις αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στην τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. Οι αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στο κυρίαρρχο “πνεύμα” σε παγκόσμιο επίπεδο που φροντίζει να ξεχαστεί γρήγορα ο θάνατος εκατοντάδων μεταναστών την ίδια στιγμή που εστιάζει στο ναυάγιο του Τιτανικού εκτιμάται ότι ήταν ένα σαφές στοιχείο ταύτισης με την στάση που έχει τηρήσει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζουμε πως ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε μεταξύ άλλων πως “το γεγονός ότι η υπόθεση με τους 5 ανθρώπους στο υποβρύχιο λαμβάνει κάλυψη λεπτό προς λεπτό – και είναι λογικό γιατί όλοι ευχόμαστε να σωθούν – έχει διαφορά με την κάλυψη που έλαβαν οι 700 άνθρωποι στο ναυάγιο της Πύλου. Και είναι αδιανόητο. Και δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό”. Μάλιστα η συζήτηση Τσίπρα – Ομπάμ φέρεται να εστιάστηκε συνολικά στο προσφυγικό ζήτημα με τους δύο μιλούν για την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για τη γενναιοδωρία των Ελλήνων στους πρόσφυγες που είχε εμπνεύσει τον κόσμο”. Προβάλλοντας δηλάδη την αξία της ανθρωπιστικής προσέγγισης ης στο προσφυγικό ζήτημα.
Η ατζέντα
Ανάλογα μηνύματα δόθηκαν συνολικά από το αντικείμενο των συνομιλιών Τσίπρα – Ομπάμα. Αφού στην συζήτηση τέθηκαν τα θέματα των οικονομικών ανισοτήτων ώς μία “από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις οικονομίες και δημοκρατίες μας” όπως και για την εταιρική εισφοροδιαφυγή και “τις πλούσιες εταιρείες που λειτουργούν με άλλους κανόνες αποφεύγοντας τους φόρους”. Στα γεωπολιτικά ζητήματα Τσίπρας και Ομπάμα εντόπισαν την σύμπλευσή του στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την ανάγκη να πρυτανεύσει η διπλωματία ώς μεσο διευθέτησης. Επίσης κοινός τόπος βρέθηκε και στα θέματα που αφορούν την ελευθερία του τύπου και την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών ώς βασικά στοιχεία λειτουργίας της δημοκρατίας. Ουσιαστικά δηλαδή συζητήθηκε η ατζέντα που τίθεται από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα ώς τα στοιχεία που αμφισβητούνται εμπράκτως από την έως τώρα νοοτροπία της κυβέρνησης Μητσοτάκης.
Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας έχει ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την οπτική των προταγμάτων που θέτουν οι Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα σύγχρονα προβλήματα των δυτικών κοινωνιών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Θυμίζουμε ότι σχολιάζοντας την εκλογή του Δημοκρατικού, Τζο Μπάϊντεν, στην θέση του προέδρου των ΗΠΑ το 2021 και την ομιλία του στο Κογκρέσο είχε πεί πως το περιεχόμενό της “βάζει τέλος σε έναν κύκλο πολλών ετών νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνει από έναν μετριοπαθή πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος και τη σκέψη μας σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Το κυρίαρχο υπόδειγμα της απρόσκοπτης λειτουργίας των αγορών, της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού που θα δίνει τη δυνατότητα στους λίγους να κερδίζουν, δεν προχωρά”.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις