Ταραχές στη Γαλλία: Εσπευσμένα στο Παρίσι ο Μακρόν – Ακροδεξιές πιέσεις να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν για νέα συνεδρίαση του διυπουργικού πυρήνα κρίσης μετά την τρίτη νύχτα κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία. Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητούν συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα.
- 30 Ιουνίου 2023 12:14
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται από την Πέμπτη (29/6) στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, επισπεύδει την αναχώρησή του προκειμένου να προεδρεύσει νέας συνεδρίασης του διυπουργικού πυρήνα κρίσης στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε ισάριθμες ημέρες, έπειτα από μια τρίτη νύχτα κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη συγκαλέσει χθες το πρωί μια πρώτη συνεδρίαση του διυπουργικού πυρήνα κρίσης με τους υπουργούς και διευθυντές διοικήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Είχε κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες» βιαιότητες.
Κατά την επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα, δεν πήρε δημόσια το λόγο για να τοποθετηθεί για τα γεγονότα, ενώ σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή του να παραστεί σε συναυλία του Έλτον Τζον, εν μέσω αναβρασμού στη Γαλλία.
Πιέσεις για κατάσταση έκτακτης ανάγκης – “Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές” λέει η Μπορν
Εν τω μεταξύ, συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί πιέζουν την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που τόσο η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν είναι ακόμη πρόθυμοι να κάνουν.
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, όμως, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση εξετάζει “όλες τις επιλογές” για την αποκατάσταση της τάξης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως έχουν ζητήσει ορισμένα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, απάντησε: “Δεν θα σας πω τώρα, αλλά εξετάζουμε όλες τις επιλογές, με μία προτεραιότητα: την αποκατάσταση της τάξης σε ολόκληρη τη χώρα“.
Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, Ερίκ Τσιότι, ήταν ο πρώτος που εξέφρασε το αίτημα την Πέμπτη και την Παρασκευή ακολούθησε το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν.
Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος Sébastien Chenu δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα πρέπει πρώτα να επιβληθεί σε ορισμένες γειτονιές όπου η βία ήταν ιδιαίτερα ακραία.
“Ζητάμε αρχικά απαγόρευση κυκλοφορίας και στη συνέχεια την επιβολή πλήρους κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του νόμου και της τάξης στη χώρα”, δήλωσε ο Chenu στην τηλεόραση LCI, προσθέτοντας ότι οι αρχές “δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο” το βράδυ της Πέμπτης.
Το ξέσπασμα οργής συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα προάστια του Παρισιού και συνοδεύτηκε από την ευρεία χρήση χημικών από τις δυνάμεις καταστολής, συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, φωτιές σε οχήματα, ζημιές σε δημόσια κτίρια και εμπορικά κέντρα, μετά την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από πρόθεση και την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, ο οποίος σκότωσε τον 17χρονο την Τρίτη στη Ναντέρ, κοντά στην πρωτεύουσα, στη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί.
ΟΗΕ: Η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης
Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, τρεις ημέρες αφού αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε νεαρό.
«Έχει έρθει η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.
Έπειτα από τρεις νύκτες ταραχών σχεδόν σε ολόκληρη τη Γαλλία, «καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης βίαιων στοιχείων στη διάρκεια των διαδηλώσεων γίνεται πάντα σε σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης», υπογράμμισε η Σαμντασάνι. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τη βία που ξέσπασε μετά τον θάνατο του εφήβου.
«Κατανοούμε ότι σημειώθηκαν πολλές λεηλασίες και βίαια επεισόδια από κάποια στοιχεία που εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για τον σκοπό αυτό και ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών τραυματίστηκε», δήλωσε.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο «ζητάμε από όλες τις αρχές να φροντίσουν ότι, ακόμη και αν ξεκάθαρα υπάρχουν βίαια στοιχεία στις διαδηλώσεις, είναι κρίσιμο η αστυνομία να σέβεται ανά πάσα στιγμή αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης».
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία προχώρησαν σε 667 συλλήψεις τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ στο ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν 249 αστυνομικοί και χωροφύλακες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Πάνω από 600 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία
Συνολικά 667 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
«Αυτή τη νύχτα οι αστυνομικοί, οι χωροφύλακες και οι πυροσβέστες μας αντιμετώπισαν και πάλι με θάρρος μια σπάνια βία. Σύμφωνα με τις οδηγίες μου για αυστηρότητα, προχώρησαν σε 667 συλλήψεις», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, διακόσιοι σαράντα εννέα αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίσθηκαν την περασμένη νύχτα.
Συνολικά 40.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, από τα οποία 5.000 στο Παρίσι. Κανένας αστυνομικός ή χωροφύλακας δεν έχει τραυματισθεί σοβαρά, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις