Σχέδιο περικοπών στην απορρόφηση ρεύματος από τις ΑΠΕ

Σχέδιο περικοπών στην απορρόφηση ρεύματος από τις ΑΠΕ
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτογραφία αρχείου) iStock

Στα σκαριά από τον ΑΔΜΗΕ Ρυθμιστικό Πλαίσιο Περικοπών με κριτήρια για το "ψαλίδι" στην απορρόφηση. Ίση μεταχείριση "μικρών" και "μεγάλων" έργων ζητούν οι επενδυτές.

Την προετοιμασία ενός Ρυθμιστικού Πλαισίου για τις περικοπές ΑΠΕ, ώστε να παραμετροποιείται πλέον το «ψαλίδι» στην «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, προανήγγειλε από την ετήσια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του, για αυτό τον σκοπό θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με την ΕΛΕΤΑΕΝ (ως φορέα του κλάδου), με αντικείμενο να διερευνηθούν τα κατάλληλα κριτήρια των περιορισμών έγχυσης, που θα τίθενται σε εφαρμογή όποτε κρίνεται αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος.

Στόχος είναι το Ρυθμιστικό Πλαίσιο να αντικαταστήσει σε δεύτερο χρόνο την φόρμουλα που εφαρμόζει ήδη ο Διαχειριστής στις περικοπές, δηλαδή το οριζόντιο και αναλογικό κάθε φορά «ψαλίδι» στην παραγωγή ΑΠΕ. Τα κριτήρια στο Πλαίσιο θα καθορισθούν με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές θα είναι πλέον διαφοροποιημένες ανά είδος έργου – με κριτήριο π.χ. την τεχνολογία. Επίσης, θα υπάρχει ιεράρχηση και με κριτήριο την κατηγορία των σταθμών, δηλαδή με βάση τον τρόπο εμπορικής διάθεσης της παραγωγής τους.

Μέχρι να καταρτισθεί το Ρυθμιστικό Πλαίσιο, όσον αφορά τα «μεγάλα» έργα ΑΠΕ (και τα οποία συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς) η μεταβατική λύση που θα συνεχίσει να επιστρατεύεται από τον ΑΔΜΗΕ είναι το «ψαλίδι» να εφαρμόζεται με βάση την ισχύ παραγωγής εκείνη τη στιγμή κάθε σταθμού ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ. Αυτό σημαίνει πως το υφιστάμενο κριτήριο για το ύψος περικοπής είναι η εκάστοτε ισχύς παραγωγής, και όχι η εγκατεστημένη ισχύς κάθε μονάδας.

Το «ψαλίδι» μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα έργα ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς, που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή, καθώς ο ΑΔΜΗΕ έχει τη δυνατότητα παρέμβασης από απόσταση σε όλο το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στο ΕΣΜΗΕ. Όσον αφορά τα έργα συνολικής ισχύος 6 Γιγαβάτ περίπου στο δίκτυο διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να περικόπτει την παραγωγή ενός χαρτοφυλακίου 700-900 Μεγαβάτ – είτε από απόσταση είτε με τοπικούς χειρισμούς συνεργείων του, για τους οποίους χρειάζεται ένα διάστημα περίπου μισής ώρας.

Ωστόσο, στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να αυξήσει σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα μπορεί να παρέμβει από απόσταση. Έτσι, προχωρά στην μαζική εγκατάσταση διακοπτικών στοιχείων στο δίκτυο διανομής, ώστε σε περίπου ένα χρόνο να μπορεί να περικόπτει άμεσα και απόσταση ένα portfolio συνολικής ισχύος 2,5-3 Γιγαβάτ – δηλαδή το σύνολο των «πράσινων» μονάδων στη μέση τάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των περικοπών απασχολεί ήδη τους επενδυτές έργων ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς, οι οποίοι βλέπουν να υπεισέρχεται μία νέα -και σε σημαντικό βαθμό- απρόβλεπτη παράμετρος στα προβλεπόμενα έσοδα κάθε σταθμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι εταιρειών, για τον ίδιο λόγο οι περικοπές έχουν ήδη αρχίσει να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις τους με τις τράπεζες για τη δανειοδότηση νέων έργων, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «βάζουν αστερίσκο» στα business plan των νέων σταθμών, αντιμετωπίζοντας με σχετική επιφυλακτικότητα τις προβλέψεις για τις ταμειακές εισροές από την εμπορική διάθεση της ηλεκτροπαραγωγής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδεικτικό ότι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις στον ΑΔΜΗΕ για τα κριτήρια παραμετροποίησης των περικοπών. Όπως επισημαίνουν πάντως στελέχη τους, βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξει ισονομία στο «ψαλίδι» στο δίκτυο διανομής και το σύστημα μεταφοράς. Κι αυτό γιατί θα πρέπει «μικρά» και «μεγάλα» έργα να επωμίζονται περικοπές στον βαθμό που πραγματικά τους αναλογεί, και όχι με βάση τις τεχνικές δυνατότητες του αντίστοιχου Διαχειριστή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα