Νέο “σήμα” για τα εταιρικά κέρδη και τη “συνεισφορά” τους στην ακρίβεια

Νέο “σήμα” για τα εταιρικά κέρδη και τη “συνεισφορά” τους στην ακρίβεια
ΕΚΤ istock

Όπως σημειώνει το Reuters, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές πριν από τις αυξήσεις κόστους πέρυσι ωθώντας τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό.

Ένας βασικός δείκτης εταιρικής κερδοφορίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ το περασμένο τρίμηνο, διατηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς η πολυαναμενόμενη πτώση των επιχειρηματικών περιθωρίων κέρδους καθυστερεί περαιτέρω, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επικαλείται το Reuters.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές πριν από τις αυξήσεις κόστους πέρυσι ωθώντας τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό μέχρι το φθινόπωρο και αναγκάζοντας την ΕΚΤ σε ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων για να μειώσει τη ζήτηση, ώστε οι επιχειρήσεις να υποχωρήσουν και να αρχίσουν να απορροφούν τις υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις.

Ενώ η ΕΚΤ συχνά κατηγορεί την ταχεία αύξηση των μισθών για τις πληθωριστικές πιέσεις, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ – ένα μέτρο των μεταβολών των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών – αυξήθηκε στο τετραπλάσιο του ιστορικού μέσου όρου του το περασμένο τρίμηνο, με τα κέρδη και όχι τους μισθούς να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού.

“Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ της ευρωζώνης έφτασε στο υψηλό του 6,2%, από 5,7% το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας διαμορφωθεί στο χαμηλό του 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2021”, αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο του Οικονομικού Δελτίου. “Η συμβολή των κερδών ανά μονάδα παραγωγής ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τα τελευταία τρία τρίμηνα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της συνολικής αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ”, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα