Ένα δίλημμα και μία αποκάλυψη από τον Τσίπρα

Ένα δίλημμα και μία αποκάλυψη από τον Τσίπρα
Δυναμικά οικοδομεί την προεκλογική ατζέντα της τελευταίας εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας ABONETTI2023

Την δική του προεκλογική ατζέντα δημιουργεί την τελευταία εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας …σιωπή στην Ν.Δ για την Ροδόπη. Χαμόγελα στην Κουμουνδούρου από την επαφή με τις λαϊκές γειτονιές.

Με εμφατικό τρόπο φαίνεται να μπαίνει στην εβδομάδα-τελική ευθεία για την κάλπη της 25ης Ιουνίου, αφού στην χθεσινή του διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας «δημιούργησε ατζέντα» θέτοντας το βασικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης, συνοδεύοντας το από μία αποκάλυψη που έως στιγμής μένει αναπάντητη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Η τελευταία αφορά φυσικά το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου που στάλθηκε στον Α.Τσίπρα από την κυβέρνηση σχετικά με την Ροδόπη και η αναφορά σε αυτό για στον υποψήφιο της Ν.Δ ως εμπλεκόμενο με τα σχέδια της Άγκυρας. Όσον αφορά το εκλογικό δίλλημα τόνισε πως από την μία πλευρά του βρίσκεται η πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη το ενδεχόμενο μια ανεξέλεγκτης κυβέρνησης της Ν.Δ με κρυφή ατζέντα.

Δύο προγράμματα

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «στις 25 Ιούνη δύο είναι ουσιαστικά τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως και με τις κρυφές πλευρές του, κρυφές πλευρές που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράπεμψε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στην οποία με στοιχεία παρουσιάστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει καταθέσει η Ν.Δ στην Ε.Ε και μεταξύ άλλων δεν προβλέπει δημοσιονομικό χώρο για τις εξαγγελίες της ενώ ταυτόχρονα διαψεύδει τις υποσχέσεις του Κ.Μητσοτάκη για αυξήσεις μισθών και ενίσχυση των δημόσιων δαπανών. Επίσης παρουσιάζοντας μια σειρά επιμέρους αντιθέσεων ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει ανάγλυφα τις δύο δυνατότητες που δίνονται στον ψηφοφόρο: «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος από την μια ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου και προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, ή κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων μας σε ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που εντέλει ευνοεί ελάχιστους;».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής κρίνονται και οι στρατηγικές ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Ιδίως από την στιγμή που ο Κ.Μητσοτάκης αναζητά να συγκροτήσει ένα καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό» και «μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις». Μάλιστα επισήμανε ότι μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και «μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

Στην παραπάνω λογική μάλιστα απέδωσε και τον ανεύθυνους χειρισμούς της Ν.Δ για την Ροδοπή. Τονίζοτνας πως «επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση, να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα έχουν υπερισχύσει. Αφετέρου δε έχει να κάνει με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους όχι μονάχα από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και από τον χώρο της Ακροδεξιάς».

Αποκάλυψη και …σιγή

Επίσης χθες ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε … σιγή στην Νέα Δημοκρατία μετά την αποκάλυψη του σύμφωνα με την οποία στο ενημερωτικό σημείωμα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι του έδωσε σχετικά με την Ροδόπη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται ως ενεργούμενο της Άγκυρας υποψήφιος της Ν.Δ στον νόμο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «στο ίδιο ενημερωτικό σημείο που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για “στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου». Πρόθεσε επίσης πως στην Ν.Δ «παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό του, άρα δεν είναι αυτοπροσδιορισμός, είναι συλλογικός προσδιορισμός. Μίλησε για «Τούρκους της δυτικής Θράκης» σε ένα Μέσο Ενημέρωσης τουρκικό».

Στην Κουμουνδούρου καταγράφουν ότι για το θέμα αυτό δεν υπήρξε καμία απάντηση από την πλευρά της Ν.Δ. Μάλιστα ο συνήθως λαλίστατος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος στη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο.

Από την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Κορυδαλλό ABONETTI2023

Χαμόγελα

Αυτά την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στον δρόμο που έχει ξεκινήσει από την αρχή αυτής της προεκλογικής περιόδου προκειμένου να «επιστρέψει στις ρίζες του» και να «συναντηθεί» εκ νέου με τον κόσμο της λαϊκής γειτονιάς. Μια τακτική που φαίνεται να αποδίδει παρά το μικρό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις εκλογές της 21ης Μαίου και της 25ης Ιουνίου. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κουμουνδούρου αναφέρουν την χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Κορυδαλλό. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων πως «εμείς δεν ξεχνάμε ποιους εκπροσωπούμε, τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αψηφούμε το πολιτικό κόστος όταν είναι να υπερασπιστούμε αξίες» τονίζοντας ότι «θα είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε την κοινωνία, τη δημοκρατία και κάθε κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα