Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 16 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 16 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Georges Salameh – Το Ικρίωμα: Εικαστική εγκατάσταση Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Θυμίζουμε ότι τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη με συμμετοχή αυτή τη φορά και της ΓΣΣΕ η οποία δεν συμμετείχε στις ιστορικής μαζικότητας κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης (8/3). Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Προγραμματίζοντας με προσοχή τη μετακίνησή μας στο κέντρο της Αθήνας, ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Georges Salameh – Το Ικρίωμα: Εικαστική εγκατάσταση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει τη νέα έκθεση του THF Raw με τίτλο «Το Ικρίωμα» από τον Georges Salameh. Στην εικαστική εγκατάσταση Το Ικρίωμα, ο Georges Salameh χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο σμιλεύεται η μνήμη με τα θραύσματα της λήθης που την περιβάλλουν, και μαζί τους, η ατομική και συλλογική υπαρξιακή μας αντίφαση. Μνημεία και εικόνες αναδιατυπώνουν, ως στιγμιαίες προβολές, το αέναο ταξίδι της επιστροφής, και μαζί με αυτό, μια ύπαρξη σε διαρκή εξορία, μια φθαρμένη νοσταλγία και τον θάνατο μιας επισφαλούς χρονολόγησης της Ιστορίας.

Georges Salameh – Το Ικρίωμα: Εικαστική εγκατάσταση Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στον πέμπτο όροφο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με θέα την Ακρόπολη και το Κοινοβούλιο, ο Ελληνολιβανέζος καλλιτέχνης στήνει ένα εφήμερο εργοτάξιο, δια μέσου του οποίου διαπραγματεύεται το οδοιπορικό των προγόνων του, οι οποίοι υπέμειναν τα δεινά της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922. Ακολούθησε ο επαναλαμβανόμενος ξεριζωμός του ιδίου και της οικογένειάς του, μετά το ξέσπασμα του πολυετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο το 1975, και η υπόσχεση μιας νέας ζωής στην Αθήνα.

Το έργο αυτό συνδιαλέγεται με ένα δεύτερο έργο που αποτελείται από τη φωτογραφία Πύλη (2019) και την αρχειακή ταινία μικρού μήκους White Middle Sea (2010). Η Πύλη απεικονίζει το Μνημείο Μικρασιατών στη Σάμο, το οποίο είναι διαρθρωμένο από Ιωνικούς κίονες και φέρει χαραγμένα τα ονόματα των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, 18:00-21:00. Ωράριο έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 17:00 | Πέμπτη: 17:00 – 21:00. Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ.: 2103611206 | thf.gr.

Μιχάλης Χόιπελ “3 Σουίτες για τον Paul”

Μιχάλης Χόιπελ "3 Σουίτες για τον Paul" Kalli Rizou

Στο Goethe-Institut Athen διοργανώνεται μουσική βραδιά με διάλεξη και ερμηνεία τριών σουιτών από τον βιολοντσελίστα Μιχάλη Χόιπερ.

Στη διδακτορική του διατριβή, ο βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ ερευνά τη ζωή και το έργο του ομότεχνού του Paul Grümmer, ιδρυτικού μέλος του ιστορικού Busch Quartet και εμβληματικής φιγούρας για την εξέλιξη της ιστορίας της μουσικής ερμηνείας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική πρακτική, ο Χόιπελ επικεντρώνεται στην παράδοση της Σουίτας για σόλο βιολοντσέλο. Πέρα από τα έργα που έχουν αφιερωθεί στον Grümmer, — από συνθέτες όπως ο Reger, ο Tcherepnin, o Graener κ.α. — κεντρικά αντικείμενα ενδιαφέροντος αποτελούν και οι προσωπικές του έρευνες στην Παλαιά Μουσική — με βασικά δείγματα την αναβίωση της viola da gamba και τη δική του έκδοση των έργων του J.S. Bach για βιολοντσέλο — καθώς και το προσωπικό του αρχείο, το οποίο περιέχει έργα αφιερωμένα σε εκείνον, πολλά από τα οποία είναι ακόμη ανέκδοτα.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, 19:30 – 21:30, Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000.

Έκθεση ”Βουλή των Ελλήνων- Σταθμοί μίας διαδρομής”

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου- Χολαργού, παρουσιάζει την έκθεση “Βουλή των Ελλήνων – Σταθμοί μίας διαδρομής” στην αίθουσα “Αλέκος Φασιανός”, στο Δημαρχείο Παπάγου- Χολαργού. Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2021 και έκτοτε έχει μεταφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η έκθεση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), συνοδεύεται από έντυπο κατάλογο, ενημερωτικό φυλλάδιο, οπτικοακουστικό υλικό, διαδικτυακή εφαρμογή εικονικής περιήγησης και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τα τεκμήριά της αποτελούνται από αναπαραγωγές φωτογραφιών και εντύπων, από πιστά αντίγραφα αντικειμένων, γραφήματα με στατιστικά στοιχεία και χάρτες.Τα τεκμήρια προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πολλούς άλλους φορείς.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφυλλίσουν και να μελετήσουν στις προθήκες της έκθεσης τις πιστές αναπαραγωγές και των εννέα ελληνικών Συνταγμάτων (από το πρώτο, του 1822, έως το σημερινό, του 1975). Τέλος, θα μπορούν να δουν και να διαβάσουν βιβλία σχετικά με τη Δημοκρατία και την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού από την πλούσια εκδοτική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής.

Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού (Αίθουσα “Αλέκος Φασιανός”) | 15/3-19/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 1 μ.μ. & 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μαίρη Ζυγούρη έκθεση “Ex Corpo”

Μαίρη Ζυγούρη έκθεση "Ex Corpo" Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα έκθεση της εικαστικού και performance artist Μαίρης Ζυγούρη με τίτλο “Ex Corpo” στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων.

Με την έκθεση αυτή, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η Ζυγούρη έρχεται στο Μουσείο Χατζημιχάλη για οντότητες και φάσματα με τις μυστηριακές εικόνες της, αφομοιωμένες στη γλώσσα του μουσείου, οι οποίες συνιστούν μια ψυχογεωγραφία, μια επίκαιρη εθνογραφία του σήμερα.

Μέσα από βίντεο, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, σκηνοθετημένες φωτογραφίες και επιτελεστικά κείμενα, η καλλιτέχνις καταγράφει μια διαδικασία μεταμόρφωσης και εσωτερικής μετατόπισης. Έχοντας ως βασικό υλικό το σώμα της, η Ζυγούρη επιχειρεί να απεκδυθεί την ταυτότητά της.

Μαίρη Ζυγούρη έκθεση "Ex Corpo" Δήμος Αθηναίων

Οι επιτελεστικές περσόνες που μας συστήνει η Ζυγούρη με την έκθεση γεννήθηκαν στο πλαίσιο διάφορων περφόρμανς/residencies που πραγματοποίησε η καλλιτέχνις την τελευταία διετία. Η Ζυγούρη εξετάζει την περφόρμανς πέρα από το βίωμα της συλλογικής στιγμής, αντιμετωπίζοντάς την ως αρχείο μεταμόρφωσης. Η περφόρμανς της δεν ολοκληρώνεται τη στιγμή που την πραγματοποιεί αλλά συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Έτσι, αυτές οι νέες οντότητες-ταυτότητες, ως ίχνη των μεταμορφώσεων και μεταλλάξεων που επιτελέστηκαν, ανασυντίθενται στην έκθεση με μια τράπουλα ταρώ που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνις. Κάθε μία από τις 74 κάρτες που παρουσιάζονται σε δύο προθήκες στην κεντρική σάλα του μουσείου είναι ένα συνθετικό έργο. Κάθε κάρτα περιλαμβάνει λιμπιντικά και θηλυκά σύμβολα, όπως το αιδοίο, το φίδι, το μάτι και ο κορσές. Κάθε εικόνα είναι μια στάση (attitude), μια χειρονομία, ένα τελετουργικό.

Εκτός από τις 74 κάρτες της τράπουλας, η καλλιτέχνις παρουσιάζει 21 εκτυπώσεις σε πλεξιγκλάς, τέσσερις περσόνες ως κούκλες διάσπαρτες στον χώρο, που συνομιλούν με τις ήδη υπάρχουσες κούκλες του λαογραφικού μουσείου, μια σειρά από ζωγραφικά έργα μικρών διαστάσεων, καθώς και ένα υπνωτιστικό βίντεο από τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου, όπου παρουσιάζεται ένα επεισόδιο με τις τρεις περσόνες, κρεμασμένες από το μεγάλο δέντρο δίπλα στον Ναό του Ιερού.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης,επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2023

Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει και φέτος τη Γαλλοφωνία, με τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν τη σημασία και τη δυναμική των γαλλικών ως κοινή γλώσσα που ενώνει και τις πέντε ηπείρους.

Όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και θέμα τα “Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων”: Μια δημιουργία ενός δωματίου θαυμάτων, με περίεργα αντικείμενα, εκθέματα και συλλογές. Ένας τόπος εξερεύνησης με όχημα τα αξιοπερίεργα των γλωσσών και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου.

Στην έκθεση «Visitations»: Φωτογραφικά έργα του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη στο Bistrot Paris-Athènes Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosité (Δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων), η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης. Τα ιδιωτικά δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων, αποκαλούμενα και δωμάτια θαυμάτων, έδωσαν τη σκυτάλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, στο μουσείο, ανοικτό έκτοτε στο ευρύ κοινό.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα ως Παρασκευή, 9.00 – 17.00. Σάββατο 09.00 – 15.00. Είσοδος ελεύθερη. Δείτε όλες τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Γαλλικό Ινστιτούτο για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα