Ουκρανία: “Σκληρές μάχες” κατά του ρωσικού στρατού – Δεν μειώνει το αξιόμαχο η αποχώρηση της Wagner

Ουκρανία: “Σκληρές μάχες” κατά του ρωσικού στρατού – Δεν μειώνει το αξιόμαχο η αποχώρηση της Wagner
Ουκρανικά στρατεύματα στη Ζαπορίζια 2023 Libkos/AP Photo

Ρωσικό "όχι" σε νέα επιστράτευση μετά την αποχώρηση της μισθοφορικής ομάδας Wagner από τα μέτωπα του πολέμου. Το σχέδιο της ΕΕ ώστε να μπορέσει να περισωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Σε τέσσερις ζώνες της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία όπου διεξάγονται “σκληρές μάχες” προωθούνται οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, λίγες ώρες αφότου το Κίεβο έγινε πάλι στόχος ρωσικών πολεμικών drones, για πρώτη φορά εδώ και 12 ημέρες.

“Ο εχθρός προωθείται στους τομείς Αβντιίβκα, Μαριίνκα, Λίμαν” έγραψε η υφυπουργός στο Telegram. “Προωθείται και στον τομέα Σβατόβοε“. “Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη”, συνέχισε. “Μαίνονται παντού σφοδρές μάχες“, πρόσθεσε.

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνταν από την πλευρά τους με “εν μέρει επιτυχία” στη νότια πλευρά της πόλης Μπαχμούτ, στα ανατολικά, καθώς και κοντά στο Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη νότια ζώνη του μετώπου.

Στον νότο, η υφυπουργός είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν “έντονη αντίσταση από τον εχθρό” καθώς και ναρκοπέδια, και προωθούνταν “σταδιακά”.

Τα ουκρανικά στρατεύματα “εργάζονται ακατάπαυστα και ακούραστα για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση” τους, έγραψε.

“Όχι” σε νέα επιστράτευση παρά την αποχώρηση της Wagner

Την ιδέα νέας επιστράτευσης για να αντικατασταθούν τα μέλη της ρωσικής μισθοφορική οργάνωσης Wagner, που πλέον δεν συμμετέχουν στις μάχες στην Ουκρανία, απέκλεισε ρώσος κοινοβουλευτικός με επιρροή, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) έχει πει, σαφώς, με συνεκτικό και συγκεκριμένο τρόπο, πως δεν θα υπάρξει νέα επιστράτευση», ανέφερε ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Δούμας, της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη επιστράτευσης σήμερα και στο εγγύς μέλλον», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρταπόλοφ, ο οποίος διετέλεσε κορυφαίο στέλεχος του ρωσικού γενικού επιτελείου –είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία–, «δεν υπάρχει διόλου απειλή μείωσης του αξιόμαχου» της Ρωσίας μεσοπρόθεσμα ως βραχυπρόθεσμα και η Μόσχα διαθέτει το απαραίτητο στρατιωτικό προσωπικό για να αντικαταστήσει τους μισθοφόρους, εξήγησε στο TASS.

«Τη στιγμή της [ματαιωθείσας] ανταρσίας, δεν υπήρχαν εργαζόμενοι του ομίλου Wagner στην πρώτη γραμμή, ήταν όλοι σε στρατόπεδα», σύμφωνα με τον κ. Καρταπόλοφ.

Μετά την ανταρσία που εντέλει ματαιώθηκε στη Ρωσία τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δέχθηκε να εξοριστεί στο έδαφος της Λευκορωσίας, έπειτα από συμφωνία για τη σύναψη της οποίας μεσολάβησε το Μινσκ, σύμμαχος της Μόσχας.

Τη 13η Ιουνίου, μερικά 24ωρα μετά την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων, ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε δημοσιογράφους ότι «οι αποφάσεις όσον αφορά την επιστράτευση» λαμβάνονται «ανάλογα με τους στόχους που ορίζουμε, όμως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη σήμερα», σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

FT: Το σχέδιο της ΕΕ για να περισωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά πρόταση η οποία προβλέπει να επιτραπεί σε ρωσική τράπεζα υφιστάμενη κυρώσεις να ιδρύσει θυγατρική, η οποία θα μπορέσει να συνδεθεί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο ώστε να μπορέσει να περισωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, θα επιτρέψει σε ρωσική τράπεζα να ιδρύσει θυγατρική η οποία θα διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, εξήγησε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά.

Η θυγατρική θα συνδεθεί στο σύστημα SWIFT, από το οποίο αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι ρωσικές τράπεζες στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

700.000 παιδιά φιλοξενούνται στην επικράτεια της Ρωσίας

Οι αρχές της Ρωσίας έχουν μεταφέρει περίπου 700.000 παιδιά από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας στη δική τους επικράτεια, ανέφερε χθες Κυριακή το βράδυ ο Γκριγκόρι Καράσιν, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας –της άνω Βουλής της Ρωσίας–, μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Σύμφωνα με τον ρώσο πολιτικό, τα «τελευταία χρόνια», κάπου «700.000 παιδιά βρήκαν καταφύγιο σ’ εμάς, γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας».

Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία έχει σκοπό να προστατευθούν ορφανά και παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί σε εμπόλεμες ζώνες.

Το Κίεβο καταγγέλλει από την πλευρά τους πως παιδιά αυτά απελάθηκαν παράνομα. Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος της Ουκρανίας, λένε επίσης πως χιλιάδες παιδιά απομακρύνθηκαν εξαναγκαστικά από τα σπίτια τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, έγινε τους πρώτους μήνες του πολέμου, της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πολύ πριν αρχίσει η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών.

Τον Ιούλιο του 2022, η Ουάσιγκτον υπολόγιζε ότι Ρωσία «απέλασε εξαναγκαστικά» 260.000 παιδιά από την Ουκρανία. Το ουκρανικό υπουργείο Επανένωσης των Κατεχομένων Περιοχών υπολογίζει πως 19.492 παιδιά θεωρείται επί τους παρόντος πως έχουν απελαθεί παράνομα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα