Πέντε ταξίδια που μπορείς να κάνεις αυτό το καλοκαίρι από όπου κι αν είσαι
Καλή, χρυσή και άγια η τεχνολογία, να είναι καλά όλες οι εταιρείες που μας προσφέρουν apps και κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας, αλλά όταν είσαι στην παραλία -ή στο καράβι, στο αεροπλάνο, στο τρένο ή σε όποιο άλλο μέσο εμπιστεύεσαι για να πας στον προορισμό των διακοπών σου-, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο.
- 13 Ιουλίου 2023 10:29
Έχεις σκεφτεί πως το βιβλίο γίνεται το μέσο μετακίνησής σου σε έναν άλλον (νέο) κόσμο, όταν δεν πας διακοπές και εξακολουθείς να έχεις ανάγκη να αλλάξεις παραστάσεις, όπως και να αδειάσεις από ό,τι σε απασχολεί;
Για αυτό είμαι εδώ, να σε βοηθώ να βρεις τρόπους να αποσυμπιεστείς (σύμφωνα με μελέτες η ανάγνωση των βιβλίων στις διακοπές μας μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης μιας ορμόνης που παράγεται όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες στρες και ευθύνεται για πολλά δεινά που ζούμε), να ενισχύσεις τις νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου σου, τη λογική, τη φαντασία και τη συγκέντρωση (ναι, όλα αυτά τα προσφέρει η ανάγνωση βιβλίων), αλλά και να χαλαρώσεις, ώστε να μπορείς να κοιμηθείς και πιο εύκολα.
Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά ερευνητές υποστηρίζουν πως αν διαβάζουμε ένα βιβλίο για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε βράδυ, αυτό βοηθά τον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει την ένταση που έχει, χαλαρώνει τους μυς κι έτσι μπορούμε να απολαύσουμε ποιοτικό ύπνο. Άρα και να έχουμε περισσότερη ενέργεια την επομένη.
Έιναι σημαντικό, το βιβλίο που θα διαλέξουμε να μπορεί να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον μας.
Για να μη χάνεις λοιπόν, το χρόνο σου σε σχετικές αναζητήσεις, σου έχω πέντε προτάσεις από τον πλούσιο κατάλογο των Εκδόσεων Μεταίχμιο.
Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να ‘χει διαβάσει έστω ένα βιβλίο του Jo Nesbo με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε και να μην τον έχει λυπηθεί η ψυχή του.
Από το 1997 και το ντεμπούτο του με τη “Νυχτερίδα” μέχρι σήμερα (13 βιβλία αργότερα), ο αλκοολικός, καπνιστής, μοναχικός και δύστροπος ντετέκτιβ έχει υποβληθεί σε όλες τις κακουχίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος σε μια ζωή.-μη σου πω και δύο…
Όλα του συμβαίνουν ενώ προσπαθεί να λύσει σούπερ βίαια εγκλήματα, τα θύματα των οποίων συνήθως είναι νεαρές και όμορφες γυναίκες.
Στόχος του πάντα είναι να προσφέρει τις απαραίτητες, απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων και να απαλλάξει τον κόσμο από βίαιους εγκληματίες.
Ο Nesbo είχε αφήσει τον αποκαμωμένο και απελπισμένο Χόλε να πνίγει τον καημό του στο Λος Άντζελες, έχοντας παραιτηθεί από τη ζωή.
Στη “Ματωμένη σελήνη” γνωρίζει τη Λουσίλ, ένα αστέρι του σινεμά που είναι στη δύση του, η οποία χρωστά πολλά λεφτά σε Μεξικανούς εμπόρους ναρκωτικών.
Αβίαστα επανέρχεται στην by default λειτουργία του: νιώθει την ανάγκη να σώσει την ηλικιωμένη ηθοποιό.
Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, ο Μάρκους Ρόε, επιχειρηματίας από το Όσλο και ύποπτος για δυο δολοφονίες γυναικών, αποφασίζει να δώσει όσα χρήματα χρειάζονται ώστε να πείσει τον Χόλε να επιστρέψει στη βάση του και να τον βοηθήσει να ‘΄καθαρίσει΄’ το όνομά του.
Του κάνει τη σχετική πρόταση, ωστόσο ο αγαπημένος μας ντετέκτιβ αρνείται.
Αλλάζει όμως άποψη όταν το καρτέλ απάγει τη Λουσίλ και του δίνει επτά ημέρες να καλύψει το χρέος της.
Όλα αρχίζουν με μια Μερσεντές που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους άδειους δρόμους του Νέου Δελχί πριν πέσει πάνω σε πέντε άστεγους ανθρώπους που κοιμούνται., συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου.
Το όχημα ανήκει στον κληρονόμο της ζάπλουτης και, φυσικά, πανίσχυρης οικογένειας Ουαντία, Σάνι.
Οδηγός είναι ο -πέραν πάσης αμφιβολίας- μεθυσμένος 22χρονος Ατζέι.
Συλλαμβάνεται, οδηγείται στο κρατητήριο και δεν λέει λέξη, ό,τι και αν του κάνουν.
Την ίδια ώρα, αναλαμβάνει την διερεύνηση της υπόθεσης η δημοσιογράφος Νέντα Καπούρ.
Αυτοί είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του πρώτου μέρους μιας μεγάλης τριλογίας, τους οποίους θα γνωρίσεις από κάθε πλευρά.
Λίγες ημέρες μετά το συμβάν, αστυνομικοί ανοίγουν την πόρτα του κελιού του Ατζέι και τον ενημερώνουν πως είναι ελεύθερος. Μόλις έχουν μάθει πως είναι άνθρωπος των Ουαντία. Από τα 8 του, όταν πουλήθηκε ως σκλάβος δούλευε με σκοπό να μπει στην πιο ‘’δυνατή’’ οικογένεια. Έγινε οδηγός και σωματοφύλακας του κακομαθημένου αλλά και χαρισματικού Σάνι.
Στο τμήμα, οι αστυνομικοί τού ζητούν συγγνώμη, του δίνουν καθαρά ρούχα, τον ταΐζουν, τον ποτίζουν και τον αποχαιρετούν.
Ό,τι συμβαίνει από εκεί και πέρα -και πίστεψε με, συμβαίνουν πάρα πολλά που θες να μάθεις- θα σου το αποκαλύψει η Deepti Kapoor, η οποία διευκρινίζει πως ήλθε σε αυτόν τον κόσμο με προορισμό να αφηγείται ιστορίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ”The Guardian” (https://www.theguardian.com/books/2022/dec/22/age-of-vice-by-deepti-kapoor-review-indias-answer-to-the-godfather) η τριλογία της Kapoor έχει περιγραφεί ως «ο Νονός μεταφερμένος σε ινδικό έδαφος».
Ο κινηματογραφικός τρόπος με τον οποίο περιγράφει πράγματα για τα οποία έχεις ξαναδιαβάσει πολλάκις (την κυριαρχία του χρήματος, τη διαφθορά, τη χαοτική απόσταση μεταξύ των εχόντων και των υπόλοιπων ανθρώπων) είναι ο λόγος που το χειρόγραφο της “Εποχής του κακού” έγινε αντικείμενο ‘πολέμου’ προσφορών μεταξύ εκδοτών από περισσότερες από 20 χώρες. Το FX πήρε τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στη μικρή οθόνη.
Η 42χρονη Kapoor ήθελε να γράψει “για τη διαφθορά, την ακραία ανισότητα, για τον καπιταλισμό των γκάνγκστερ”. Μας δίνει ένα μυθιστόρημα μεταξύ θρίλερ και οικογενεικής σάγκα, στο οποίο δεν πρωταγωνιστεί η βία, αλλά η δυναμική της εξουσίας.
Η Deepti Kapoor ζει στη Λισαβόνα, όπου εγκαταστάθηκε με τον σύζυγο της το 2018, χωρίς να αγχώνεται πια για το πώς θα πληρώνει τους λογαριασμούς…
Προφανώς αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των απανταχού φαν των αστυνομικών μυθιστορημάτων (είδος που έχουμε αναδείξει ως το κορυφαίο, αν θες να ξέρεις), ο βραβευμένος αρθρογράφος και συγγραφέας Patrick Radden Keefe έγραψε ένα βιβλίο που περιλαμβάνει 12 αληθινές ιστορίες, με πρωταγωνιστές απατεώνες, δολοφόνους, επαναστάτες και εγκληματίες.
Θέματα που δεδομένα λατρεύει να διαβάζει όλος ο πλανήτης, όπως δεδομένα δεν θέλει να τα ζει: το έγκλημα, τη διαφθορά, τα μυστικά και τα ψέματα, συν το λεπτό μεν, διακριτό δε όριο μεταξύ της νομιμότητας και της παρανομίας, τους δεσμούς της οικογένειας και τη δύναμη του ‘’όχι’’, μιας πολύ μικρής αλλά ουσιαστικής λέξης.
Τα βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί ο Keefe για τις έρευνες και τα βιβλία του, όπως το “Μην πεις Λέξη” και το “Empire of Pain”, και το ”Empire of Pain”, εγγυώνται πως τα “Καθάρματα”, δε θα σε απογοητεύσουν.
Μεταξύ άλλων θα διαβάσεις για τον βασιλιά των ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα (ευρύτερα γνωστό ως Ελ Τσάπο), ο οποίος “διακρίθηκε ως διακινητής που έφερε μια ασυνήθιστη αίσθηση φαντασίας και παιχνιδιού στο εμπόριο”, της Έιμι Μπίσοπ, νευροβιολόγο που αρνήθηκε τη θητεία της στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα πριν πυροβολήσει έξι συναδέλφους της, σκοτώνοντας τους τρείς, σε μια σύσκεψη, αλλά και τον τεχνικό υπολογιστών της HSBC, Ερβέ Φαλσιανί που παραβίασε τον νόμο όταν αποκάλυψε ποιοι πλούσιοι πελάτες τραπεζών ξεπλένουν χρήματα και φοροδιαφεύγουν.
Ο Ryan Holiday και ο Stephen Hanselman επέλεξαν σημαντικά αποσπάσματα από τα έργα τριών Στωικών φιλοσόφων, του Σένεκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου, για να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε αυτό που λέγεται ζωή, μέσω της προσωπικής εξέλιξης και της εξάσκησης της επίγνωσης.
Οι ”New York Times” έγραψαν πως οι συγγραφείς πουλούν τον στωικισμό ως life hack.
Ο Holiday είχε ήδη αναπτύξει τις κεντρικές αρχές της φιλοσοφίας, μέσω εμπνευσμένων ιστοριών από τις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων (για παράδειγμα, του Steve Jobs) σε προηγούμενες δουλειές του. Ανακάλυψε τον στωικισμό όταν ήταν 19 χρονών, δευτεροετής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μέσω “Διαλογισμών” του Μάρκου Αυρήλιου.
Το διάβασε τέσσερις φορές. Απομόνωσε αποσπάσματα, τα τύπωσε και τα κόλλησε πάνω από το κρεβάτι του.
Εξήγησε πως ο στωικισμός τον κέρδισε αμέσως, καθώς “η βασική ιδέα του στωικισμού κατά την ερμηνεία μου είναι ότι δεν ελέγχεις τον κόσμο γύρω σου, ελέγχεις τον τρόπο που αντιδράς. Στα 19, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό”.
Kατά τον ίδιο, το βιβλίο “Κάθε μέρα με τους Στωικούς” μπορεί να γίνει “εργαλείο για την επιδίωξη της αυτοκυριαρχίας, της επιμονής και της σοφίας. Κάτι που χρησιμοποιεί κανείς για να ζήσει μια υπέροχη ζωή, παρά κάποιο εσωτερικό πεδίο ακαδημαϊκής έρευνας”.
Κάθε σελίδα περιλαμβάνει ένα απόσπασμα από έναν Στωικό φιλόσοφο, μαζί με σχόλια.
Το περιεχόμενο οργανώνεται χρονικά και θεματικά με βάση τους δώδεκα μήνες του έτους.
Άρα το “Κάθε μέρα με τους Στωικούς” μπορεί να σου κάνει παρέα για έναν ολόκληρο χρόνο.
Χωρίζεται σε τρία μέρη: α) Η σφαίρα της αντίληψης, β) Η σφαίρα της δράσης και γ) Η σφαίρα της θέλησης.
Τα αποσπάσματα που έχουν επιλεγεί και τα σχόλια που τα συνοδεύουν μπορούν να σε βοηθήσουν να βρείς τη γαλήνη, την αυτοεκτίμηση και την αντοχή που χρειάζεσαι για να ζήσεις καλύτερα.
Σίγουρα δεν χάνεις κάτι να ενημερωθείς για επιλογές που υπάρχουν και ενδεχομένως δεν είχες υπόψη σου.
Όσα δεν γνωρίζατε για την Αρχαία Ελλάδα
Δεν ξέρω αν σου έχει συμβεί -ή σου συμβαίνει τώρα- , αλλά όσο μεγαλώνω διαπιστώνω πως εδώ και πολλά χρόνια αντλώ μια τεράστια ικανοποίηση όταν μαθαίνω πράγματα διαβάζοντας για θέματα που το‘’πρέπει’ των σχολικών μου χρόνων τα είχε μεταμορφώσει σε παγερά αδιάφορα.
Μάλλον είμαι το κοινό των Γιάννη Γρυντάκη (διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιώργου Δάκλου (κατόχου διδακτορικού διπλώματος από τον Τομέα Παιδαγωγικής του τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών), Άγγελου Χόρτη (διδάκτορα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Έκτορα Χόρτη (πτυχιούχου Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Δηλαδή, των επιστημώνων που στο πρόσφατο βιβλίο τους συγκέντρωσαν όλα αυτά που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το παρελθόν μας με τρόπο που είναι επιμορφωτικός αλλά καθόλου κουραστικός και μονότονος.
Ειλικρινά θα σου πω ότι δεν ήξερα πως η Ιστορία μπορεί να γίνει τόσο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη! Ότι θα υπήρχε τρόπος να καταλάβω γιατί ήμασταν αυτοί που εμπνευστήκαμε και μεταλαμπαδεύσαμε τον πολιτισμό και τις αξίες που μας έκαναν να ξεχωρίσουμε.
Σίγουρα το “Όσα δεν γνωρίζατε για την Αρχαία Ελλάδα” όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς που ακολουθούν την ίδια προσέγγιση , αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σου και δη αν έχεις παιδιά, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πως με τους κατάλληλους ‘καθηγητές’ όλα τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα.