Βραζιλία: Την καταδίκη Μπολσονάρο ζήτησε το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο

Βραζιλία: Την καταδίκη Μπολσονάρο ζήτησε το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο
Ζαΐχ Μπολσονάρου ap

Ενοχος είναι κατά την άποψη του δικαστή του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) της Βραζιλίας Μπενεντίτο Γκονσάλβες ο πρώην πρόεδρος Ζάιχ Μπολσονάρο.

Κατά την αγόρευσή του στη δίκη του Zαΐρ Μπολσονάρο, ο δικαστής του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) της Βραζιλίας Μπενεντίτο Γκονσάλβες ζήτησε την καταδίκη του πρώην προέδρου για κατάχρηση εξουσίας στις εκλογές του 2022 και την τιμωρία του με 8ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Oπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο δικαστής ισχυρίστηκε ότι ο Μπολσονάρο χρησιμοποίησε τη θέση του τότε για να υποβαθμίσει το εκλογικό κλίμα, να υποκινήσει μια κατάσταση συλλογικής παράνοιας και να κατασκευάσει θεωρίες συνωμοσίας βασισμένος σε εσφαλμένες πληροφορίες και ειδεχθή ψέματα.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου βρίσκεται μια συνάντηση που είχε συγκαλέσει ο Μπολσονάρο στην προεδρική κατοικία με περίπου πενήντα ξένους πρεσβευτές στις 18 Ιουλίου 2022 για να δυσφημίσει το εκλογικό σύστημα και να κατηγορήσει τη Δικαιοσύνη για μεροληψία υπέρ του σημερινού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο κ. Γκονσάλβες κατέδειξε τον Μπολσονάρο σαν μοναδικό υπεύθυνο του συμβάντος με τους ξένους πρέσβεις, μετά την εξέταση και πλήθους μαρτυριών κατά τη δικαστική έρευνα, μεταξύ αυτών και πολλών εκ των πιο στενών συνεργατών του και υπουργών. Ως εκ τούτου, ζήτησε την αθώωση του συγκατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση, του στρατηγού Βάλτερ Μπράγα Νέτο, αφού δεν αποδείχθηκε καμία ευθύνη του για τα γεγονότα στην προεδρική κατοικία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπολσονάρο με επιχειρήματα που διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα φλερτάριζε με την ιδέα ενός πραξικοπήματος και προσπάθησε να πείσει τους ξένους διπλωμάτες ότι το αφήγημά του άξιζε μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από της επίσημες πληροφορίες του ΑΕΔ.

Επίσης, «προσπάθησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι εκλογές στη χώρα χαρακτηρίζονται από συστηματική νοθεία και τη διεφθαρμένη στάση του ΑΕΔ, παρουσιάζοντας μια εσφαλμένη εικόνα της βραζιλιάνικης δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του ο Μπενεντίτο Γκονσάλβες, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις του Μπολσονάρο στο εκλογικό σύστημα ήταν η αρχή του κινήματος που προκάλεσε τις βίαιες επιθέσεις κατά των τριών πυλώνων της εξουσίας του Έθνους στις 8 Ιανουαρίου, μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου.»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα