Ιστορική αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη: Εκτοξεύει πύραυλο στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο

Ιστορική αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη: Εκτοξεύει πύραυλο στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο
Chandrayaan-3 Indian Space Research Organisation/AP

Η τέταρτη χώρα που θα επιτύχει ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη επιθυμεί να γίνει η Ινδία, αν το σκάφος Chandrayaan-3 φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Η Ινδία πρόκειται να εκτοξεύσει την τρίτη της αποστολή στη Σελήνη, με στόχο να είναι η πρώτη που θα προσεδαφιστεί κοντά στον ελάχιστα εξερευνημένο νότιο πόλο της.

Το σκάφος Chandrayaan-3 με έναν τροχιοδρόμο, ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα ρόβερ, αναμένεται σύμφωνα με το BBC να απογειωθεί την Παρασκευή (14/7) από το διαστημικό κέντρο Sriharikota.

Ο προσεδαφιστής αναμένεται να φτάσει στη Σελήνη στις 23-24 Αυγούστου, όπως δήλωσαν οι διαστημικοί αξιωματούχοι.

Εάν επιτύχει, η Ινδία θα είναι μόλις η τέταρτη χώρα που θα επιτύχει ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

Το Chandrayaan-3, το τρίτο στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης της Ινδίας, αναμένεται να βασιστεί στην επιτυχία των προηγούμενων αποστολών της στη Σελήνη.

Έρχεται 13 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, η οποία πραγματοποίησε “την πρώτη και πιο λεπτομερή έρευνα για νερό στη σεληνιακή επιφάνεια και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας”, δήλωσε ο Mylswamy Annadurai, διευθυντής του προγράμματος Chandrayaan-1.

Το Chandrayaan-2 – το οποίο περιλάμβανε επίσης έναν τροχιοδρόμο, μια προσεδάφιση και ένα ρόβερ – εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2019, αλλά ήταν μόνο εν μέρει επιτυχημένη η αποστολή του. Ο τροχιοδρόμος του συνεχίζει να κάνει κύκλους και να μελετά τη Σελήνη ακόμη και σήμερα, αλλά ο προσεδαφιστής-ροβερ απέτυχε να κάνει μαλακή προσγείωση και συνετρίβη κατά την προσγείωση. Αυτό οφειλόταν σε “μια δυσλειτουργία της τελευταίας στιγμής στο σύστημα πέδησης”, εξήγησε ο κ. Annadurai.

Ο επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (Isro) Sreedhara Panicker Somanath δήλωσε ότι έχουν μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα από την τελευταία συντριβή και έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις προσομοίωσης για να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες.

Το Chandrayaan-3, το οποίο ζυγίζει 3.900 κιλά και κόστισε 75 εκατ. δολάρια, έχει τους “ίδιους στόχους” με τον προκάτοχό του – να εξασφαλίσει μια μαλακή προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα