Αύξηση μισθών στο Δημόσιο και παράταση του Market Pass – Τα νέα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών

Αύξηση μισθών στο Δημόσιο και παράταση του Market Pass – Τα νέα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών
Από την παρουσίαση του σχεδίου του υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Την παράταση του Market Pass και την αύξηση των μισθών στο δημόσιο, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο που αφορά το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε το Ν/Σ αφορά τη συνολική στήριξη της οικογένειας και των εισοδημάτων, ενώ υπηρετεί το τρίπτυχο που παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, τη στήριξη των ευάλωτων και την ενίσχυση του εισοδήματος, χωρίς να “θέτει σε κίνδυνο” τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, με βάση τον υπουργό Οικονομικών, προβλέπει αυξήσεις μετά την περίοδο των μνημονίων, για τους δημοσίους υπαλλήλους.

“Ξεπερνά και τον ένα μισθό το όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι διασφαλίζεται “οριζόντια αύξηση στους μισθούς τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων, ενώ προβλέπεται αύξηση κατά 30% του επιδόματος της θέσης ευθύνης”.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου όσο και των εξόδων διανυκτέρευσης όλων των υπαλλήλων. Επίσης, διασφαλίζονται αυξήσεις όλων των μισθών των πανεπιστημιακών. Σε μεσοσταθμική βάση η αύξηση είναι πάνω από 15%, ενώ θα ισχύσει αναδρομικά, αυτή των μελών ΔΕΠ, (που προστίθενται των μέσων αυξήσεων για όλο το Δημόσιο), από τις 7/10/2022.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αυξάνεται το αφορολόγητο για εργαζόμενους με εξαρτώμενα τέκνα, ενώ επεκτείνεται το Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο

Επιπλέον, τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για να στεγάσει υπηρεσίες του. Να σημειωθεί ότι για 12 χρόνια ήταν παγωμένα τα ενοίκια και από φέτος το κράτος θα προχωρήσει σε αυξήσεις στους ιδιοκτήτες, ενώ από του χρόνου αναμένεται να υπάρξει ελευθερία στη διαμόρφωση των μισθωμάτων.

Θεσμοποιείται, τέλος η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

  • Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, Οι αλλαγές αφορούν περίπου 663.663 υπαλλήλους που θα δουν και οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, που λαμβάνουν.
  • Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως). Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα 600 χιλιάδων περίπου χαμηλοσυνταξιούχων θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
  • Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως). Συγκεκριμένα, δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Από τα 6 εκατ. κατοικίες, περίπου, τα 5 εκατ. μπορούν να ασφασλιστούν ενώ το κόστος μπορεί να ανέβει εάν αυξηθεί ο αριθμός, η μείωση έχει αναλογικότητα με βάση και τον χρόνο ασφάλισης ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει, σε πλήρη ανάπτυξη του μέτρου, στα 150 εκατ.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο έχει στόχο να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση αλλά και να θωρακίσει τη χώρα έναντι της κλιματικής κρίσης.

Παπαθανάσης: Στόχος η ανάπτυξη

Με βάση τον αν. υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, μέσα από τις δράσεις της κυβέρνησης, κεντρική πρόθεση είναι να ενισχυθεί η διαδικασία της ανάπτυξης μέσα από την βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων αλλά και του Προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων.

Πετραλιάς: Ενισχύσεις χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία

Με βάση τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Πετραλιά το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στο 1,1 δισεκ κατ΄ έτος, άρα την τετραετία καλύπτει ένα κόστος της τάξης των 4,4 δισεκ. Και για φέτος προβλέπεται ένα έξτρα κόστος 385 εκατ. λόγω των δράσεων για την ακρίβεια κτλ (Market pass, youth pass κτλ΄).

Σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως ανέφερε, υπάρχει ονομαστική αύξηση περίπου 70 ευρώ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Με βάση, επίσης, τον κ. Πετραλιά στα 531 εκατ. ευρώ ανέρχεται η καθαρή επιβάρυνση και στα 557,5 εκατ. μικτά (εάν προσμετρηθεί και το ΄θψοε των εισφορών και φόρων) αφορώντας 663 χιλ δικαιούχους.

“Από το Ιανουάριο του 2023 έχουν γίνει άλλες 4 ρυθμίσεις και αφορούν ένστγολους, ιατρούς ΕΣΥ, κατάρηγηση ειδοφράς αλληεγγύης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων” ανέφερε ο κ. Πετραλιάς, που τόνισε ότι τα μέτρα αυτά που ήδη έχουν τρέξει αθρπίζουν άλλα 525 εκατ. ευρώ.

Χάρης Θεοχάρης: Η στήριξη της οικογένειας συνεχίζεται

“Η στήριξη της οικογένειας συνεχίζεται και με το αφορολόγητο, που ουσιαστικά διαμορφώνει έκπτωση φόρου” ανέφερε ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, που μεταφράζεται σε επιπλέον όφελος για οικογένεια με ένα τέκνο, στα 90 ευρώ.

Με την αύξηση αυτή το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί σε:

  • 10.000 από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • 11.000 από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο παιδιά.
  • 12.000 από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
  • 13.000 από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.

Τα νέα αυτά όρια, οδηγούν, σε μείωση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

Σε σχέση με το Market Pass, όπως είπε, προβλέπεται παράταση για τρεις μήνες ενώ τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Δεν υπάρχει, πάντως, όριο για 6 παιδιά και πάνω αλλά μόνο στους φιλοξενούμενους.

“Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Γιαυτό”, όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, “οι φορολογούμενοι” θα πρέπει να εστιάζουν στην έγκαιρη κατάθεση των δηλώσεών τους όλοι οι φορολογούμενοι.

“Καλούμε πολίτες κι επαγγελματίες να επικεντρωθούν στην υποβολή” τόνσιε ο κ. Θεοχάρης.

Να σημειωθεί ότι περί το τέλος Αυγούστου ή και λίγο αργότερα, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης προβλέπονται οι πληρωμές, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή των δηλώσεων.

Ταυτόχρονα, όσοι έχουν κάνει αίτηση ισχύει και για τη νέα φάση, και ουσιαστικά το άνοιγμα της πλατφόρμας θα αφορά όσους για πρώτη φορά καταθέτουν ενδιαφέρον. Αφορά 2,8 εκατ νοικοκυριά με 7,5 εκατ μέλη και ο προϋπολογισμός 258 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το Youth Pass, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης είναι μια δράση στήριξης με αναφορά σε τουρισμό πολιτισμό, ενώ δικαιούχοι είναι όσοι εκλεισαν το 18ο και 19ο έτος στις 31/12.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση ενώ είναι ανοικτό σε πιθανές τροπολογίες και άλλες ρυθμίσεις καθώς υπάρχουν, πέρα από τις εισοδημαατικές ενισχύσεις, κι άλλες από τις εξηγγελίες της κυβέρνησης που θα πρέπει να νομοθετηθούν κι αφορουν την ενίσχυση της παραγωγικής δομής της χώρας.

https://www.news247.gr/download/8464/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/07/parousiasi-nomosxedio.pdf/429000/parousiasi-nomosxedio.pdf

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα