Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 13 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 13 Ιουλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Γιώργος Περρής "Christmas In July" opaopa.gr

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Το υπέροχο σύμπαν του Μιρό στο Ινστιτούτο Θερβάντες

O Joan Miro στα 85α του γενέθλια στο στούντιό του στην Palma de Majorca της Ισπανίας το 1978. AP Photo

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζεται η έκθεση “Σύμπαν Μιρό”. Περιλαμβάνει τρία ζωγραφικά έργα, δύο γλυπτά και πέντε φωτογραφίες του θρυλικού καλλιτέχνη και την επιμελήθηκε η Βερονίκ Ντυπά.

Η έκθεση με έργα από το τελευταίο δημιουργικό στάδιο του καλλιτέχνη, δείχνει πώς εδραιώνει το δικό του στυλ, το οποίο διυλίζει σιγά-σιγά σε όλη την μακρά πορεία του. Αυτή την περίοδο, ο Μιρό εργάζεται σε δημιουργικούς κύκλους, συνδυάζοντας έργα πιο περιεκτικά, που τείνουν να καλύψουν όλη την ζωγραφική επιφάνεια, με άλλα, πιο νηφάλια, με πινελιές κίνησης και πιο ποιητικά, στα οποία κυριαρχεί το κενό. Παρά τις διαφορές στην μορφή, τα τρία ζωγραφικά έργα έχουν ως κοινό σημείο την χρήση του ίδιου χρωματικού φάσματος, που περιορίζεται στα αρχικά χρώματα, συνοδεία του μαύρου, το οποίο εδώ αποκτά δομική λειτουργία.

Η ενασχόληση του Τζουάν Μιρό με την γλυπτική χρονολογείται από το 1928, όταν άρχισε να δουλεύει με κολλάζ και με αντικείμενα. Ο Μιρό προκαλεί την ζωγραφική κι έτσι εκτελεί την θρυλική του “δολοφονία της ζωγραφικής”, εισάγοντας την χρήση υλικών που θεωρούνται “φτωχά”. Αυτά τα έργα θα τον οδηγήσουν στις κατασκευές του 1930 και στις δομές-αντικείμενο του 1931, που ακολουθούν τα ίχνη της επανάστασης που έφερε η χρήση των καθημερινών αντικειμένων στα ready-made του Μαρσέλ Ντυσάν και στα σουρρεαλιστικά γλυπτά.

Ο Τζουάν Μιρό θα επανέλθει δυναμικά στην γλυπτική στην δεκαετία του ’60, με μια ευρεία και φιλόδοξη παραγωγή. Θα επανασυνδεθεί με το objet trouvé ή τυχαία επιλεγμένο αντικείμενο, που θα συναρμολογήσει με χιούμορ, ως ένα “θεσπέσιο πτώμα” και στο οποίο θα εφαρμόσει την κλασική διαδικασία της γλυπτικής σε ορείχαλκο με καλούπι. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από κάθε είδους αντικείμενα που βρίσκει κατά τύχη στην φύση όταν κάνει περίπατο, ή από αντικείμενα διαμορφωμένα απ’ τον άνθρωπο και τα συλλέγει στο εργαστήριό του.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση ανήκουν στο Ίδρυμα Joan Miró και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, της εταιρείας Abertis και των Ιδρυμάτων Abertis και Joan Miró, για την προώθηση του ισπανικού πολιτισμού και των Ισπανών καλλιτεχνών.

Η έκθεση γίνεται το πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, με την ευκαιρία της Ισπανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 13/07 έως 27/07/2023.

Γιώργος Περρής “Christmas In July”

Γιώργος Περρής "Christmas In July" opaopa.gr

Μία μοναδική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στις 13 Ιουλίου όσοι απαντήσουν στο κάλεσμα του Γιώργου Περρή για να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν μια συναυλία που θα βιντεοσκοπηθεί και στη συνέχεια θα προβληθεί στο PBS, ένα από τα σημαντικότερα κανάλια της αμερικανικής τηλεόρασης.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου, ο Γιώργος Περρής ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, για μία ανεπανάληπτη Χριστουγεννιάτικη συναυλία, πλημμυρισμένη με κοσμαγάπητα τραγούδια και κινηματογραφικές μελωδίες που θα βιντεοσκοπηθεί μπροστά σε κοινό. Ώρα προσέλευσης: 18:30

Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 2023

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές του δράσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.

Αναλυτικά, θα πραγματοποιούνται από τις 13 έως τις 20 Ιουλίου 2023 οι παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:

  • Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Ένα μικρό αγγείο με λάδι αρωματικό που έζησε κάποτε στο παλάτι το μυκηναϊκό” συνοδευόμενο από εικαστικό εργαστήρι.

Οι μικροί μας φίλοι θα περιηγηθούν στην Συλλογή Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων αρχαιολόγων, εστιάζοντας περισσότερο στις Πινακίδες Γραμμικής Β, στα κοσμήματα, στο οδοντόφρακτο κράνος και σε έναν ψευδόστομο αμφορέα που διηγείται μια μέρα από τη ζωή του στο μυκηναϊκό ανάκτορο. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα απτικής επαφής με αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων και τέλος, με τη βοήθεια της ζωγράφου του Μουσείου εμπνευσμένα από τα εκθέματα θα φτιάξουν τα δικά τους έργα τέχνης που θα πάρουν μαζί τους.

  • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών.
  • Ώρα διεξαγωγής: 11:00 – 13:00
  • Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: 20

Τι κάνει έναν πίνακα να λειτουργεί;

Έργο της Beatrice Dreux / “Why Paintings Work” Kourd Gallery / www.lukasdostal.at

Στην Γκαλερί Κούρντ παρουσιάζεται το βιβλίο “Why Paintings Work” και παράλληλα έκθεση. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του συγγραφέα και εικαστικού επιμελητή Jurriaan Benschop (Γιούριαν Μπένσχοπ), με τίτλο Why Paintings Work.

“Το ουσιώδες σε έναν πίνακα δεν είναι το τι απεικονίζει, ή το τι συμβολίζει, αλλά πρωτίστως το πώς είναι κατασκευασμένος.” Στο Why Paintings Work, ο Jurriaan Benschop περιηγείται στο ποικιλόμορφο τοπίο της σύγχρονης ζωγραφικής. Παρουσιάζει το έργο δεκάδων ζωγράφων, αναλύει τις θεματικές που εντοπίζονται στο έργο τους και θέτει συνεχώς το ερώτημα: Τι κάνει αυτόν τον πίνακα να λειτουργεί; Με ποιον τρόπο καταφέρνει να αγγίξει τον θεατή; Λαμβάνει υπόψη του τόσο τις ορατές πτυχές της ζωγραφικής —όπως το εικονιζόμενο αντικείμενο ή τη μέθοδο εφαρμογής του χρώματος— όσο και τις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τον καμβά.

Το Why Paintings Work δεν εστιάζει απλώς στον τρόπο που κοιτάζουμε έναν πίνακα ζωγραφικής, αλλά στοχεύει και στην εύρεση μιας νέας γλώσσας που να συμβαδίζει με τη σημερινή τέχνη και τη σύγχρονη εμπειρία της θέασης.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται επίσης οι εξής καλλιτέχνες: Louise Bonnet, Glenn Brown, Peter Doig, HelmutFederle, Beverly Fishman, Elisabeth Frieberg, Victoria Gitman, Veronika Hilger, Martha Jungwirth, Kristi Kongi, Mark Lammert, Rezi van Lankveld, Kerry James Marshall, Lara de Moor, Matthew Metzger, Marc Mulders, KaidoOle, Jorge Queiroz, Fiona Rae, Daniel Richter, Jessica Stockholder, Marc Trujillo, Anna Tuori, Matthias Weischer.

Ο Jurriaan Benschop είναι Ολλανδός συγγραφέας και επιμελητής εικαστικών εκθέσεων. Το Why Paintings Work κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Garret, Ελσίνκι. Το βιβλίο θα διατίθεται από την Γκαλερί Kourd κατά το διάστημα που θα διαρκέσει η έκθεση. Καλλιτέχνες: Νίκος Ασλανίδης, Δαυίδ Μπενφοράδο, Maria Capelo, Béatrice Dreux, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Michael Markwick, Paula Zarina-Zemane, Gerlind Zeilner. Επιμέλεια: Jurriaan Benschop. Εγκαίνια: Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023, ώρα 20:00. Περισσότερα εδώ…

Μήπως έχεις το “σύνδρομο του απατεώνα”;

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει το project Imposters T.A.F.

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει το project Imposters, που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό του χώρο την Τρίτη 4 Ιουλίου, και φιλοξενεί τα έργα μιας ομάδας γυναικών που επέλεξαν σε δεύτερο χρόνο να οδηγηθούν σε νέους δρόμους και διαφορετικά δημιουργικά πεδία. Παρόλο που έκαναν αυτή τη μετάβαση ακολουθώντας τα προφανή ταλέντα και κλίσεις τους, διακατέχονται από Imposter syndrome, προσπαθώντας να αποδείξουν εκ νέου την αξία τους -σε έναν πολύ πιο ιδιαίτερο πλαίσιο.

Imposter syndrome ή “σύνδρομο του απατεώνα” διακατέχει τα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους και έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως “απάτη”. Παρά τα εξωτερικά αποδεικτικά στοιχεία της ικανότητας τους, εκείνοι και εκείνες που παρουσιάζουν το σύνδρομο παραμένουν πεπεισμένοι ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν την επιτυχία.

Το project Imposters είναι μια χαρτογράφηση δημιουργικών γυναικών, που αισθάνονται ανασφάλεια στους νέους ρόλους τους, στην προσπάθεια εκπλήρωσης του επαγγελματικού τους οράματος. Ξεχωρίσαμε μια σύνθεση δημιουργικών πεδίων και ανατρεπτικών επαγγελματικών σταδιοδρομιών θέλοντας να στηρίξουμε αυτές τις δημιουργούς, να κανονικοποιήσουμε την εμπειρία τους και να αναδείξουμε τη δουλειά τους.

Η έκθεση Ιmposters είναι μια σύνθεση από έργα χαρακτικής, ποίησης, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεντήματος και κόμικ, που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ιστορίες μετάβασης των δημιουργών, οι οποίες άφησαν ή και παράλληλα με τον κόσμο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών και βρέθηκαν στα τωρινά δημιουργικά τους πεδία.

Πρόκειται για έργα που μιλάνε για την γυναικεία ενδυνάμωση, για την ασφάλεια που θα θέλαμε να νιώθουμε στα σώματα μας για την ελευθερία που θέλουμε να χαρακτηρίζει τις σκέψεις μας, για την αποδοχή του να απολαμβάνουμε τα κορμιά μας και να αρθρώνουμε με θάρρος τον λόγο μας. Τα έργα θα πωλούνται από τις ίδιες τις δημιουργούς.

T.A.F./ the art foundation | 4/7-2/9 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 3-11 μ.μ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα