Η ώρα του “Νέου Κύματος” στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ώρα του “Νέου Κύματος” στον ΣΥΡΙΖΑ
Σαφή μηνύματα έδωσε με την χθεσινή ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς της η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Η νέα γενιά του κόμματος στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου. Τα 5 προτάγματα της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε πλήρη αντίθεση με τις …καιρικές συνθήκες φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εν μέσω θέρους πνέει άνεμος ανανέωσης, μετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου. Σε σημείο που πολλοί αναρωτιούνται για το αν τα «μπωφόρ» μπορεί να αποδειχθούν σαρωτικά. Η πρωτοβουλία της πρώην υπουργού φέρνει στο προσκήνιο την νεότερη γενιά στελεχών του κόμματος, κάνοντας πράξη την επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα στην δήλωση με την οποία αποχώρησε από την ηγεσία σχετικά με «την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τεκμήριο για τα παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου εκδήλωσαν με αναρτήσεις τους την στήριξή τους ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την νέα γενιά και διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό ανάλογο με αυτό της υποψήφιας προέδρου: Γείωση με την κοινωνία. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών όπου ο Νάσος Ηλιόπουλος ήρθε πρώτος στην απαιτητική περιφέρεια της Α’ Αθήνας και ο Αλέξης Χαρίτσης πέτυχε εμφατικά την επανεκλογή του στην Μεσσηνία. Αντίστοιχα θυμίζουμε η Έφη Αχτσιόγλου ήρθε πρώτη στην Β2 Περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Αττικής.

«Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί μια επιλογή ανανέωσης και ενότητας. Μια επιλογή από το ‘νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ’ όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας» τόνισε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος. Σημειώνοντας πως «η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αφορά συνολικά τα χιλιάδες μέλη και φίλους του. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ξανά ένα σύγχρονο κόμμα που θα εκφράζει τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες». Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου εκφράζει «την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας, να αφουγκραστούμε τις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να συντονιστούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας». Αυτά ενώ σε αυτές τις δηλώσεις στήριξης αναμένεται να προστεθούν και άλλες το επόμενο διάστημα. Μάλιστα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από την νέα γενιά, πρόκειται να συνοδεύουν την Έφη Αχτσιόγλου στις περιοδείες που πρόκειται να πραγματοποιήσει ως υποψήφια τις τελευταίες εβδομάδες του Ιούλιου και τις πρώτες του Αυγούστου.

Προτεραιότητες

Αυτά ενώ οι χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας έδωσε την ευκαιρία στην Έφη Αχτσιόγλου να εκφράσει με σαφήνεια τις προτεραιότητές της για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκαθαρίζοντας έτσι και τα ζητήματα που εκτιμά ότι πρέπει να βρεθούν στην «ατζέντα» του εσωκομματικού διαλόγου. Αυτού που αντικειμενικά θα ξεκινήσει όταν θα «κλείσουν» όλες οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.

Βασική προτεραιότητα της Ε.Αχτσιόγλου είναι η ανάγκη για έναν ΣΥΡΙΖΑ εξωστρεφή, με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Εκτιμώντας πως η υπόθεση της ανάδειξης του νέου προέδρου «δεν είναι ένα κλειστό εσωκομματικό παίγνιο μηχανισμών και τάσεων, αλλά μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία για το μέλλον της χώρας. Είναι μια διαδικασία στην οποία τον αποφασιστικό λόγο έχουν οι ίδιοι οι πολίτες». Παράλληλα η υποψήφια πρόεδρος δεσμεύθηκε για την διατήρηση της συνέχειας των βασικών πολιτικών επιλογών του Αλέξη Τσίπρα εστιάζοντας κυρίως στην «ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από την Αριστερά» όπως και στην διεύρυνση του κόμματος την οποία αντιλαμβάνεται «ως διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό λαϊκό κόμμα που απευθύνεται και εκφράζει τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες».

Επίσης ως εκπρόσωπος της νεώτερης γενιάς η μέχρι πρότινος τομεάρχης οικονομικών επιθυμεί να αναδείξη την «νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Επισημαίνοντας πως «χωρίς να υποτιμάται ο πλούτος των επιμέρους καταβολών, πολιτικών παραδόσεων και ευαισθησιών όλων των μελών και στελεχών του, είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κανει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση μιας νέας σύνθεσης».

Στο κοινωνικό πεδίο η Έφη Αχτσιόγλου μιλά για «το δίκιο των πολλών» συμβολίζοντας έτσι την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας». Στην βάση αυτή η υποψήφια για την προεδρία χαρακτηρίζει «ψευτοδιλημμα» το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το κέντρο.

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η προτεραιότητα για την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για έναν στόχο που θέτει με σαφήνεια η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη για μια «αποτελεσματική» όσο και «φιλολαϊκή» διακυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για μια διαδρομή που περνά από το στάδιο της «δημιουργικής αντιπολίτευσης» στις παρούσες συνθήκες και προϋποθέτει έναν ΣΥΡΙΖΑ – κόμμα εξουσίας που χαρακτηρίζεται από «μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, συστηματικότητα και συλλογική δουλειά».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα