Δες το αλλιώς!

Δες το αλλιώς!

Όλα όσα ζήσαμε σε ένα πρωτότυπο φεστιβάλ για την επαναχρησιμοποίηση, ανταλλαγή και δωρεά αντικειμένων, από το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς, στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Βρυσάκι

Περισσότεροι από 800 επισκέπτες συμμετείχαν στο φεστιβάλ «Δες το αλλιώς» που διοργάνωσε η Καλύτερη Ζωή του WWF Eλλάς το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Βρυσάκι.

Με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την επαναχρησιμοποίηση και δωρεά αντικειμένων, η Καλύτερη Ζωή  συνεργάστηκε με διακεκριμένους φορείς και ειδικούς σε «φτιάξτο μόνος σου» κατασκευές και προσκάλεσε μικρούς και μεγάλους να μεταποιήσουν, να χαρίσουν, να κάνουν το καλό και να δουν με άλλο μάτι διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Το πρόγραμμα του διημέρου πλαισιώθηκε από δωρεάν δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά και οικογένειες, ενδιαφέρουσες προβολές ταινιών μικρού μήκους και της ταινίας « Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη, επιτόπιες DIY κατασκευές, συλλογή μεταχειρισμένων ειδών που διατέθηκαν για καλό σκοπό, αλλά και μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις στον πεζόδρομο έξω από το Βρυσάκι.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο  η ομάδα  Transfodesign μοιράστηκε με το κοινό πρωτότυπες ιδέες για την κατασκευή θήκης για κινητά και υπολογιστές με τη χρήση παλιών διαφημιστικών μουσαμάδων, χαλασμένης σαμπρέλας ποδηλάτου και πλαστικών μπουκαλιών, το  ftiaxto.gr μύησε τους συμμετέχοντες στην επιδιόρθωση παλιών κοσμημάτων και στη δημιουργία νέων με απλές πρώτες ύλες, οι  Sofan Handmade δημιουργήσαν μικρούς θησαυρούς αξιοποιώντας φελλούς, περιοδικά και κουτιά δημητριακών, ενώ η  Αναστασία Δάλμα μαζί με δεκάδες παιδιά έφτιαξε πολυάριθμα διακοσμητικά mobiles και πάνινα κουκλάκια από ανακυκλώσιμα υλικά, υφάσματα και ευτελή υλικά.

Την Κυριακή, οι Μικροί Μεγάλοι μας έδειξαν εντυπωσιακούς τρόπους για οικονομικές και οικολογικές επιδιορθώσεις κατ’οίκον, ενώ η  Ηλέκτρα Πάστη μας εισήγαγε στον κόσμο της επιδιόρθωσης και μεταποίησης επίπλων. Οι  Yiuco έφτιαξαν φανταστικά μικροπράγματα καθημερινής χρήσης από τα πιο απλά αντικείμενα, και η Ευαγγελία Μπίζα έδειξε σε μικρούς και μεγάλους πως μπορούμε να επιδιορθώσουμε χαλασμένα βιβλία και πως μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής του χαρτιού. Το πρόγραμμα έκλεισε το Handmade revolution που προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε ευφάνταστες κατασκευές αυτοσχέδιας φιγουροκρεμάστρας!

Στην παιδική ενότητα, το  Ελληνικό Παιδικό Μουσείο παρουσίασε δημιουργικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των παιδιών γύρω από την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, οι  Μικρές Ιστορίες γέμισαν με μουσικές και χορούς τον χώρο και ξενάγησαν τα παιδιά στον κόσμο της επαναχρησιμοποίησης, ενώ η ομάδα φοιτητών του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή  Νικόλα Τσαφταρίδη ενθουσίασε τα παιδιά δείχνοντας τους πως να δημιουργούν πρωτότυπα αυτοσχέδια μουσικά όργανα από «σκουπίδια» και φυσικά υλικά. Στο ίδιο μοτίβο αξιοποίησης «σκουπιδιών» το  BabyFeat έντυσε βιβλία παιδιών με υλικά που θα κατέληγαν αλλιώς στον κάδο και ο Γιώργος Κατσαρός εμφάνιζε διαρκώς «trash art» εκπλήξεις από το «μαγικό σακούλι» του.

Ιδιαίτερο τόνο και χρώμα στην εκδήλωση έδωσε το κυνήγι θησαυρού που σχεδίασε και υλοποίησε η Καλύτερη Ζωή σε συνεργασία με τους Bookcrossers κατόπιν δωρεάς βιβλίων από το British Council και η συμμετοχική συναυλία που παρουσίασαν από κοινού ο Νίκος Τουλιάτος και ο Simone Mongelli ξεσηκώνοντας το κοινό!

Όλες τις ημέρες του φεστιβάλ και σε συνεργασία με την PRAKSIS, οι επισκέπτες καλούνταν να δωρίσουν αντικείμενα πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η ανταπόκριση των πολιτών ήταν θερμή και συγκινητική. Συνολικά συλλέχθηκαν σχεδόν 60 μεγάλες σακούλες με ρούχα, παπούτσια, sleeping bags, παγούρια, κουζινικά και φάρμακα που δεν έχουν λήξει τα οποία και διατέθηκαν στα κέντρα υποδοχής αστέγων, στα Πολυιατρεία και στο πρόγραμμα ΣΤΕΓΗ+ της PRAKSIS. Επιπλέον, το έπιπλο που μεταποίησε η Ηλέκτρα Πάστη στο πλαίσιο του εργαστήριου “Τα έπιπλα μας αλλιώς” παραδόθηκε στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλικών του προγράμματος ΣΤΕΓΗ+ της Praksis και κοσμεί ήδη τον χώρο!

Στο σχολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ το οποίο υλοποιήθηκε από τις 24-26 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν σχεδόν 400 μαθητές 10 σχολείων της Αττικής οι οποίοι προβληματίστηκαν και έμαθαν για την επαναχρησιμοποίηση, την ανταλλαγή και τη δωρεά αντικειμένων καθημερινής χρήσης μέσα από συμμετοχικά εργαστήρια. Σε ειδικό σημείο του χώρου οι μαθητές μπορούσαν να αφήσουν ένα παιχνίδι τους το οποίο λειτούργησε ως συμβολικό «εισιτήριο» εισόδου. Τα συγκεντρωμένα παιχνίδια γέμισαν 78 μεγάλες σακούλες και θα αποτελέσουν δωρεά των μαθητών στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας μαζί με προσχολικά βιβλία, δωρεά διάφορων των γνωστών εκδοτικών οίκων Κέδρος, Καλειδοσκόπιο, Μεταίχμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα