Η συμβολή της Παπαστράτος για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία

Διαβάζεται σε 6'
Η συμβολή της Παπαστράτος για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία

Στην εκδήλωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών των υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι της Παπαστράτος παρουσίασαν πως η εταιρεία δρα ενεργά για να μειωθούν τα έμφυλα στερεότυπα και επιδιώκει να συμβάλλει σε μια κοινωνία μηδενικής ανοχής της βίας κατά των γυναικών.

Μπορούμε να μιλάμε για οριστική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε μια κοινωνία που τα στερεότυπα που αναπαράγονται ευνοούν την εκδήλωση της βίας σε πολλές μορφές: από τη σωματική και τη σεξουαλική κακοποίηση, μέχρι την ψυχολογική και την λεκτική;

Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με τις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση του κοινού, τη θεσμοθέτηση νόμων και κινήσεων που αποσκοπούν στην προστασία των γυναικών. Η πραγματικότητα όμως, δείχνει ότι, παρά την πρόοδο στην καταπολέμηση της βίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, που δεν εντοπίζονται σε συγκεκριμένες χώρες ή κοινωνικές ομάδες, αποδεικνύοντας ότι η έλλειψη ισότητας συνεχίζει να υφίσταται.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Για τουλάχιστον 51.100 γυναίκες το 2023, ο κύκλος της έμφυλης βίας τελείωσε με μια τελική και βίαιη πράξη—τη δολοφονία τους από συντρόφους και μέλη της οικογένειάς τους. Με άλλα λόγια, διαπράττονται 140 δολοφονίες γυναικών κάθε δέκα λεπτά.

Κάθε χρόνο από το 2000, η 25η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα ευαισθητοποίησης και ημέρα αγώνα για τη εξάλειψη της βίας που πλήττει και απειλεί τις γυναίκες παγκοσμίως.

EUROKINISSI

Οι παγιωμένες ανισότητες υφίστανται και στον χώρο εργασίας, με τις γυναίκες ως επί τω πλείστον να έρχονται αντιμέτωπες με χαοτικές διαφορές μισθολογικά και σε ότι αφορά την επαγγελματική ανέλιξη.

Και αυτό, η εταιρεία Παπαστράτος το γνωρίζει καλά. Αλλά δεν μένει μόνο στην γνώση. Δρα για την καταπολέμηση του φαινομένου και μέσα από τις ενέργειές της, δίνει το παράδειγμα.

«Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η παραδοχή της ύπαρξής του. Δυστυχώς, καθημερινά κακοποιούνται γύρω μας γυναίκες κάθε ηλικίας, καταγωγής και μόρφωσης, με κάθε μορφή βίας, σωματική, λεκτική, ψυχολογική. Η Παπαστράτος, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, στέκεται αρωγός της πολιτείας στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με στόχο την εμπέδωση μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής σε οποιασδήποτε μορφής βία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης.

Ο κ. Μαργώνης συμπλήρωσε πως για να δημιουργηθεί μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία κατά των γυναικών, είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα στην πράξη. 

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας Παπαστράτος είναι να διασφαλίζεται ορατότητα και ισότητα σε όλους και όλες στο εργασιακό περιβάλλον. Ο σεβασμός, η ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχει σε όλους τους εργαζομένους 24ωρη ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει πως εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, έχει ακόμα έναν τρόπο για να μιλήσει.

«Εδώ και αρκετά χρόνια συντελείται μετασχηματισμός της εταιρίας, που μας έχει αλλάξει ριζικά. Οραματιζόμαστε να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτόν τον  κόσμο, τον οραματιζόμαστε μαζί με τις γυναίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπροεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, στην εκδήλωση «Πολιτικές και δράσεις της Κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 25 Νοεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.

Το 2018, η εταιρεία Παπαστράτος απέκτησε την πιστοποίηση Equal Salary και αποτελεί την πρώτη και μοναδική εταιρεία που έχει λάβει τη συγκεκριμένη διάκριση, σε σχέση με την ισότητα των αμοιβών, ανεξαρτήτως φύλου. «Σήμερα που μιλάμε, περισσότερο από το 40% των διευθυντικών θέσεων στελεχώνονται από γυναίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καργαρώτος.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση EUROKINISSI

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε κάθε νομό της χώρας, τα οποία εξοπλίστηκαν με τη συμβολή της εταιρείας Παπαστράτος.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στην ομιλία της ανακοίνωσε ότι στο υπάρχον ευρύ δίκτυο στήριξης των γυναικών και των παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, πρόκειται να προστεθεί το risk tool.

«Το εργαλείο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, γιατρούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με τα θύματα να αξιολογούν με βάση ένα κοινό ερωτηματολόγιο το βαθμό κινδύνου που διατρέχει μια γυναίκα, ένα παιδί, ένας άνδρας ή ένας ηλικιωμένος που ζει μέσα σε ένα κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον. Η προστασία των θυμάτων είναι ο ένας πυλώνας, της κοινής μας προσπάθειας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η πρόληψη».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης, τόνισε ότι με το νόμο 5090/2024 εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πλέγμα «ασφαλούς δικαιϊκού περιβάλλοντος» προστασίας των θυμάτων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέληξε με τη δέσμευση ότι «δεν θα αφήσουμε καμία γυναίκα απροστάτευτη. Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους εκείνους οι οποίοι είναι θύματα και κινδυνεύουν να υποστούν βία να επικοινωνούν μαζί μας, χωρίς φόβο και με πολύ θάρρος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα