Ηράκλειο: Στο δρόμο για να γίνει γαστρονομικός προορισμός

Ηράκλειο: Στο δρόμο για να γίνει γαστρονομικός προορισμός

Σειρά δράσεων με στόχο την ανάδειξη της Κρητικής γαστρονομίας και την προβολή των τοπικών προϊόντων από το Δήμο Ηρακλείου.

Ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου διοργανώνουν μια σειρά από τέσσερα μίνι γαστρονομικά φεστιβάλ στα χωριά του δήμου για την ανάδειξη της κρητικής γαστρονομίας και την προβολή των τοπικών προϊόντων και πρώτων υλών σε μια προσπάθεια να καταστεί το Ηράκλειο γαστρονομικός προορισμός. Οι μικρές αυτές γιορτές γεύσης θα κορυφωθούν στο ετήσιο φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας», στο Ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου το φετινό Σεπτέμβριο.

Το πρώτο μίνι φεστιβάλ ξεκίνησε από το όμορφο χωριό της Πυργού, στα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα συνδυασμό πολιτιστικών, μουσικών και φυσικά γαστρονομικών δράσεων. Την πρώτη ημέρα η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ηρακλείου τιμώντας τις πατροπαράδοτες συνταγές σέρβιρε κουκιά με πατάτες γιαχνί, πιτάκια με ανθότυρο και ομελέτα με χόρτα και απάκι ενώ λίγο αργότερα η σομελιέ Στέλλα Ασυρακάκη, παρουσίασε προϊόντα του κρητικού αμπελώνα σε μια αναλυτική οινογευσία. Τριγύρω πάγκοι με μικρούς παραγωγούς ήταν γεμάτοι με κάθε λογής παξιμάδια, κουλουράκια και παραδοσιακά γλυκά, μπύρες από κρητικές μικροζυθοποιίες, τυριά και μέλια τα οποία οι επισκέπτες μπορούσαν όχι μόνο να δοκιμάσουν αλλά και να προμηθευτούν ενώ σε κάποια τραπέζια τα φρέσκα κουκιά και οι άγριες αγκινάρες συνόδευαν ως μεζές τη ρακή.

Την Κυριακή το φεστιβάλ άνοιγε με μάζεμα άγριων χόρτων που λόγω βροχής όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην ομάδα του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που είχε αναλάβει τη δράση και τα παραδοσιακά πιάτα με χόρτα δεν έλειπαν. Σαλιγκάρια με 15 διαφορετικά χόρτα, σουπιές με χόρτα και πατάτες αλλά και γιαχνερά με 20 διαφορετικά χόρτα περίμεναν ντόπιους και επισκέπτες για να τα απολαύσουν. Ακριβώς δίπλα, όσο μαθαίναμε για τα χόρτα της Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του νομού Ηρακλείου έκαναν επίδειξη τυροκόμησης μυζήθρας με την οποία γέμισαν πιτάκια που τηγανίστηκαν και μοιράστηκαν επιτόπου ενώ λίγο αργότερα ο σεφ Κώστας Ασσαργιωτάκης με την ομάδα του, μαγείρεψαν για τους επισκέπτες συνταγές στην παραδοσιακή αλλά και σε σύγχρονη εκδοχή.

Η κρητική αυτή γιορτή γεύσεων δεν θα μπορούσε να μη συνοδεύεται και από δυνατή κρητική μουσική. Την πρώτη μέρα μια ομάδα από νέους της περιοχής έντυσαν τη βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια ενώ τη δεύτερη τη λύρα πήρε ο Κώστας Σαριδάκης με το συγκρότημά του.

Επόμενος σταθμός, το χωριό του Προφήτη Ηλία στις αρχές Μαΐου, εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις λεπτομέρειες του φεστιβάλ https://www.facebook.com/heraklionflavors.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα