Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Τι διαφορετικό κάνουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις και υπόσχονται έναν κόσμο καλύτερο

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Τι διαφορετικό κάνουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις και υπόσχονται έναν κόσμο καλύτερο

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Καθημερινά αναδύονται κοινωνικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν άμεση επίλυση. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα διεκδικεί να παίξει τον δικό της ρόλο σε αυτή την ταραχώδη περίοδο οικονομικής κρίσης, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

*Τι σημαίνει, όμως, κοινωνική επιχειρηματικότητα;

Σύμφωνα με το νέο βιβλίο του εκδοτικού οίκου Rosili « Κοινωνική Επιχειρηματικότητα » των συγγραφέων Ο. Κυριακίδου και Ε. Σαλαβού, η κοινωνική επιχειρηματικότητα ορίζεται ως το σύνολο των πρωτοβουλιών που προσανατολίζονται στην αγορά και στοχεύουν στην επίτευξη κοινωνικών σκοπών, τους οποίους προσπαθούν να επιτύχουν με ιδιαίτερα καινοτομικό τρόπο.

*Ποιος είναι ο σκοπός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας;

Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων κοινωνικών προβλημάτων. Καλύπτει ένα κενό, δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση, ενώ ο ιδιωτικός τομέας είτε δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφού τα οικονομικά οφέλη είναι συνήθως μηδαμινά, είτε δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

*Υπάρχουν παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων;

Στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελούν οι εξής: Μπορούμε!, Αέλια, Σχεδία, Μύρτιλλο, Impact Hub Athens, ενώ στο διεθνές κοινωνικό επιχειρηματικό περιβάλλον οι εξής: School (Βέλγιο), Trashy Bags (Γκάνα), TROSA (Αμερική), International Network of Street Papers (INSP) (Ηνωμένο Βασίλειο), Sole Rebels (Αιθιοπία), City of Thousand Welcomes (Ιρλανδία), CoderDojo (Ιρλανδία).

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον συναρπαστικό κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσα από το βιβλίο « Κοινωνική Επιχειρηματικότητα », το πρώτο ελληνικό βιβλίο που άπτεται του εν λόγω αντικειμένου. Συγκεκριμένα, μέσα από συνδυασμό θεωρίας, εργαλείων και πρακτικών παραδειγμάτων, το βιβλίο μυεί τον αναγνώστη στην τέχνη του κοινωνικού επιχειρείν προσεγγίζοντας ποικίλα θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, σκιαγραφώντας προφίλ κοινωνικής ηγεσίας και αναλύοντας πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων στο ελληνικό και διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από πλήθος case studies προκειμένου να συνδυαστεί η θεωρία με την πράξη, το καλό με το βιώσιμο.

Η « Κοινωνική Επιχειρηματικότητα » αφιερώνεται από τις ίδιες τις συγγραφείς “σε όσους ονειρεύονται τον κόσμο καλύτερο”.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά βιβλίων ” Επιχειρείν ” του εκδοτικού οίκου Rosili, σειρά η οποία περιλαμβάνει βιβλία-οδηγούς για την ανάπτυξη και λειτουργία μίας επιχείρησης. Μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.epixeirein.rosili.gr .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα