Μαθήματα μαγειρικής άνευ διδασκάλου. Τρεις συνταγές για ένα πλήρες μενού για αρχάριους της κουζίνας
Μήπως έχετε πάρει τη μαγειρική με στραβό μάτι; Υπάρχει τρόπος να έχετε μαγειρευτό φαγητό, ακόμη και απολαυστικό γλυκό χωρίς να είστε master chef
- 05 Ιουνίου 2015 08:08
Μήπως έχετε πάρει την κουζίνα από… φόβο; Η ενασχόληση με τα μάτια της κουζίνας και τα ξύλα κοπής δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο φαίνεται, τουλάχιστον όχι σε παρασκευές που και νόστιμες είναι και απλά καθημερινά υλικά απαιτούν, αλλά κυρίως δεν χρειάζονται την κουζίνα του Ηλία Μαμαλάκη σε εξοπλισμό.
Επιλέξαμε τρεις συνταγές για να κάνεις το πρώτο σου μάθημα στην κουζίνα με ένα ορεκτικό – που άνετα γίνεται και μεζές για μπίρα – ένα κυρίως που είναι μεν μακαρόνια, αλλά δεν περιορίζεται στο βράσιμο και το πασπάλισμα με κέτσαπ και τέλος ένα ακαταμάχητο σοκολατένιο γλυκό που δεν χρειάζεται ούτε μίξερ.
Σημείωσε τα υλικά, παράγγειλε όλα όσα χρειάζεσαι από τον υπολογιστή και συμπλήρωσε την κουζίνα με ένα δυο πρακτικά εξαρτήματα για να μην γίνει η ζωή σου δύσκολη στο μαγείρεμα. Κάντε κλικ στα υλικά για να φτιάξετε τη λίστα με όλα τα ψώνια που χρειάζεστε και επιλέξτε ποια από τα προτεινόμενα αντικείμενα θα χρειαστείτε πριν το… πρώτο μάθημα.
Πατάτας Μπάρβας
Ούτε τηγανητές, ούτε βραστές, ούτε φούρνου. Είναι όμως τραγανές, πεντανόστιμες και απολαυστικές! Μια ισπανική ιδέα για γρήγορο και απολαυστικό σνακ. Η ισπανική λιχουδιά είναι πραγματικά ακαταμάχητη. Άσε που αν τις σερβίρεις ως patatas bravas, κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει πως το μόνο που έκανες ήταν να φτιάξεις τηγανητές πατάτες (που όντως δεν έκανες μόνο αυτό βεβαίως, βεβαίως).
Υλικά
Πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σος: 1 γιαούρτι
4-5 φυλλαράκια δυόσμο
2-3 κ.σ. χυμό λεμόνι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύνε καλά τις πατάτες και κόψε σε μεγάλα κυβάκια. Προσπάθησε παρόλα αυτά να είναι ομοιόμορφα μεταξύ τους.
*Βύθισε τις πατάτες μέσα σε πανέρι στο καυτό λάδι. Έτσι δεν θα σου διαλυθούν στην προσπάθεια να τις ανακατέψεις.
Καλάθι φριτέζας με δύο χερούλια, ανοξείδωτη, 7,90€
Βάλε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και άφησε να μαλακώσουν, χωρίς όμως να διαλύονται αν τις τρυπήσεις με ένα πιρούνι.
Βάλε σε μια κατσαρόλα μπόλικο λάδι να κάψει. Ρίξε στο λάδι το σκόρδο να αρωματίσει και αφαίρεσέ το πριν καεί.
Σούρωσε τις πατάτες και πασπάλισε με την πάπρικα, ανακινώντας καλά να πάει παντού. Βάλε τις πατάτες στο τηγάνι να πάρουν μια ωραία, τραγανή κρούστα εξωτερικά.
*Συχνό το φαινόμενο το λάδι να πιτσιλάει παντού και να κάνει την κουζίνα χάλια ή να σου προσφέρει παράσημα εγκαύματος. Πάρε τις προφυλάξεις σου.
Ασπίδα προστατευτική για τηγάνισμα, 8€
Φτιάξε και τη σος ψιλοκόβωντας το δυόσμο και ανακατεύοντας μέσα στο γιαούρτι, το λεμόνι και το λάδι. Αλατοπιπέρωσε.
Σέρβιρε τις «γενναίες» πατάτες σου ζεστές.
Κοτόπουλο με πέννες και χρωματιστές πιπεριές
Αυτή η συνταγή είναι για να μην σε κοιτάξει κανείς ποτέ ξανά υποτιμητικά που ετοίμασες μακαρόνια. Ναι, αλλά τι μακαρόνια. Χορταστικά, γευστικά, ευπαρουσίαστα και σίγουρα εντυπωσιακά. Ζήτησε από τον κρεοπώλη σου να σου κόψει το κοτόπουλο σε μερίδες για να μην παιδεύεσαι με το κόψιμο του στο σπίτι.
Υλικά για 4 άτομα
4 πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες. Μια Φλωρίνης και τρεις γλυκιές πορτοκαλί, πράσινη και μια κίτρινη
Μισό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Γλυκιά πάπρικα
1 κουτί τοματάκια ψιλοκομμένα στον τρίφτη (ή τέσσερις φρέσκιες ώριμες ντομάτες τριμμένες)
1 κ.γ. πελτέ
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
500γρ. πένες ή ριγκατόνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5-6 φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Βάλε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί. Ρίξε μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δύο να αρωματίσεις το λάδι. Αφαίρεσε πριν καεί. Αλατοπιπέρωσε το κοτόπουλο και πέρασε από το λάδι να πάρει χρώμα. Βγάλε σε μια πιατέλα
Η ξύλινη κουτάλα είναι η ιδανικότερη λύση για σοτάρισμα και φαγητά κατσαρόλας. Κουτάλα Cookshop – 2,50 €
Σόταρε το κρεμμύδι να γυαλίσει και πρόσθεσε τις πιπεριές να μαλακώσουν. Ρίξε τέλος και το σκόρδο και συνέχισε το σοτάρισμα. Σβήσε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ πρόσθεσε τη ντομάτα και τον πελτέ. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε και την πάπρικα
Γύρισε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα σκέπασε και άφησε να σιγοβράσει για 20′-30′ λεπτά.
Στο μεταξύ ετοίμασε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Σούρωσε
Σουρωτήρι που εφαρμόζει απευθείας στο σκεύος που σουρώνεις τα ζυμαρικά. Τιμή 19€
Γύρισε τις πένες στο κοτόπουλο και ανακάτεψε να πάει η σάλτσα παντού
Σέρβιρε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΤΟ ΒΡΑΣΤΟ ΚΕΪΚ
Αυτό το κέικ θα το φτιάξεις στην κατσαρόλα, θα γίνει ζουμερό και ακαταμάχητο και κανείς δεν θα ξέρει πως δεν έχεις μίξερ στο σπίτι. Το πιο εντυπωσιακό γλυκό για αρχάριους ζαχαροπλάστες που θέλουν να κάνουν όμως τη διαφορά.
*Σημειώσαμε όλα τα υλικά και με ένα κλικ μπορείς να τα παραγγείλεις “ασκαρδαμυκτί”, από τον υπολογιστή σου με ένα κλικ.
Υλικά για το κέικ
250 γρ. μαργαρίνη σε πλάκα (κράτησε ένα κουταλάκι για να βουτυρώσεις το ταψί)
100 γρ. κακάο σε σκόνη (άγλυκο)
4-5 αυγά (ανάλογα με το μέγεθός τους)
1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση *και τα ελάχιστα εργαλεία που θα χρειαστείτε
Λιώσε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς όμως να το κάψεις. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό και ανακάτεψε πάνω στο μάτι ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Κράτησε ένα ποτήρι από το μείγμα στην άκρη. Θα το χρειαστείς αφού ψηθεί το cake σου.
Αφού κρυώσει ελαφρά το μείγμα με το κακάο πρόσθεσε τα αυγά – τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου – και ανακάτευε διαρκώς με το σύρμα.
Σύρμα ανάδευσης, ανοξείδωτο – Από 4,90€, τώρα 2,90€
Ανάμειξε στο αλεύρι το bakiking powder και ρίξε σιγά, σιγά μέσα στην κατσαρόλα ώσπου να το πάρει όλο και να έχεις ένα δεμένο μείγμα, παρόμοιο με εκείνο του απλού κέικ.
Γύρισε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί ή φόρμα περίπου 20 εκατοστών και ψήσε στο φούρνο στους 180oC (εμείς ψήσαμε στον αέρα) για 40′ με 50′ λεπτά. Δοκίμασε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του.
Φόρμα σιλικόνης για κέικ – Από 13€, τώρα 9.60€
Βγάλε το κέικ από το φούρνο και κόψε σε τετράγωνα κομμάτια. Περίχυσε την επιφάνεια του με το φλιτζάνι κακάο που κράτησες στην αρχή και άφησε το κέικ να το πιει. Σέρβιρε το γλυκό χλιαρό.
Πηγή: Cookleit