Μηνιγγίτιδα Β: Η νόσος που επανεμφανίστηκε μετά την πανδημία – Μόνο όπλο ο εμβολιασμός

Μηνιγγίτιδα Β: Η νόσος που επανεμφανίστηκε μετά την πανδημία – Μόνο όπλο ο εμβολιασμός
Βρεφονηπιακός Σταθμός Getty Images/iStockphoto

Το εμβολιαστικό κενό που προκάλεσε η πανδημία αποτελεί υπαρκτή απειλή για την εμφάνιση σημαντικής αύξησης κρουσμάτων μηνιγγίτιδας.

Ο φόβος της εμφάνισης μιας σειράς λοιμωδών νοσημάτων στα παιδιά, είναι εντονότερος όσο διανύουμε το φθινόπωρο και οδεύουμε στον χειμώνα, σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Η μηνιγγίτιδα αποτελεί μια ασθένεια, η οποία προκαλεί σημαντική ανησυχία στους γονείς, παρά τις σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης, καθώς οι επιπτώσεις της στην υγεία των παιδιών μπορεί να είναι έως και πολύ σοβαρές.

Ειδικότερα η μηνιγγίτιδα Β, αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα είναι μια σπάνια αλλά ιδιαίτερα σοβαρή νόσος και η οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την πρόληψη, δηλαδή τον εμβολιασμό.

Παρότι η μηνιγγίτιδα Β είναι σπάνια και τα κρούσματα μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των περιοριστικών μέτρων, καθώς και της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι υπαρκτός, ειδικά έπειτα από το εμβολιαστικό κενό που δημιούργησε η πανδημία (όπως έχει ήδη συμβεί ακόμα και με άλλα “ξεχασμένα” λοιμώδη νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο).

Το παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με την αναφορά για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί ηλικίας κάτω των 5 ετών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Μάλιστα το εν λόγω περιστατικό, όπως και κάποια κρούσματα που σημειώθηκαν μέσα στο 2021, εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό ήταν σε ισχύ όπως δηλαδή η χρήση μάσκας στα σχολεία και σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα επίσης με τον ΕΟΔΥ, από το 2004 μέχρι το 2021 στην Ελλάδα έχουμε 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β.

Δημιουργείται έτσι έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι τους ερχόμενους μήνες από τη στιγμή μάλιστα στα σχολεία πλέον δεν εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Να επισημάνουμε δε ότι και σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Από μόνη της η διαπίστωση, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, εάν αναλογιστούμε ότι από το 2021 η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε τονίσει: “η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε κατά κόρον και τον εμβολιασμό έναντι μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε μία εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την πανδημία. Δυστυχώς όμως, μαζί με όλα αυτά που επηρέασε η πανδημία, επηρέασε και το κομμάτι των εμβολιασμών και οδήγησε στη δημιουργία ενός «εμβολιαστικού κενού», ειδικά για τη μηνιγγίτιδα Β”.

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι, λόγω του εμβολιαστικού κενού που έχει δημιουργηθεί, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα έναντι αρκετών νοσημάτων και ειδικά έναντι της μηνιγγίτιδας Β. Γι’ αυτό, οι γονείς, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, πρέπει να επισκεφθούν τον παιδίατρό τους και να βεβαιωθούν ότι το παιδί τους έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου και σε διαφορετική περίπτωση να συζητήσουν μαζί του τον σχετικό εμβολιασμό τους.


Πως μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα Β και ποιες οι επιπτώσεις της

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται συνήθως από απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φτέρνισμα, το φιλί, ο βήχας, καθώς και από ασυμπτωματικούς φορείς. Η μετάδοση αυτή θεωρείται εξαιρετικά πιθανή καθώς κατά τη διάρκεια της ζωή μας, αρκετοί από εμάς – ως ενήλικες – γινόμαστε φορείς του μικροβίου της μηνιγγίτιδας Β χωρίς να το καταλάβουμε, μεταδίδοντας το άθελά μας στα παιδιά μας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Γι’ αυτό πέρα από τα μέτρα προστασία που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό και την ασφάλεια των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η προστασία τους από το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Όσον αφορά στα πιο ευάλωτα άτομα, η επιστημονική κοινότητα σημειώνει ότι τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Μάλιστα τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών, με τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες να ακολουθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νόσος μπορεί να ξεκινήσει με έναν απλό πυρετό χωρίς κάποια άλλα συμπτώματα, όπως ξεκινούν όλες σχεδόν οι απλές ιώσεις και σε πολύ λίγες ώρες (εντός του 24ώρου) να εμφανιστούν οι σοβαρές επιπλοκές της.

Επίσης παρουσιάζει σημαντική θνητότητα και πολλές φορές οδηγεί σε βαριές βλάβες στον εγκέφαλο οδηγώντας σε μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Ο γονιός πρέπει να υποπτευτεί τη νόσο όταν το παιδί εκτός από πυρετό παρουσιάζει κακή γενική κατάσταση που δεν βελτιώνεται με την πτώση του πυρετού, καθώς και κάποιο εξάνθημα, κάποιες μικρές αιμορραγίες του δέρματος, καθώς και από δυσκαμψία στον αυχένα.

Για τους λόγους αυτούς οι γονείς θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους, να ενημερωθούν περαιτέρω για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα, και δεδομένου ότι καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες στη χώρα μας.

Πρόληψη-εμβολιασμός

Βασικό όπλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η μόνη αποτελεσματική προφύλαξη για τη νόσο και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία από 2 μηνών και άνω. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος ανησυχίας καθώς η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου πλέον έχουν αποδειχθεί.

Οι γιατροί το τονίζουν συνεχώς: Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών.

Ο μοναδικός λοιπόν τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Ας μην το αναβάλλουμε, ενημερωνόμαστε από τον παιδίατρο μας σήμερα κιόλας!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα