Σφραγίζουμε τα κινητά και ακούμε μουσική…
Κύκλος Μουσικής Δωματίου TIME OFFLINE στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
- 20 Απριλίου 2023 17:12
Η Πρώτη Σχολή της Βιέννης συνιστά την κορωνίδα των συνθετών που αποτέλεσαν τους κύριους εκπροσώπους του κλασικισμού στη μουσική, τον Χάυντν, τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν. Πολλοί μουσικολόγοι μαζί με αυτούς εντάσσουν και τον Σούμπερτ.
Με αυτή τη συναυλία το δημοφιλές όσο και δραστήριο «Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών» ολοκληρώνει το μεγαλεπήβολό του εγχείρημα των τελευταίων ετών, να παρουσιάσει το σύνολο των 16 κουαρτέτων του Μπετόβεν. Μαζί με το Όγδοο Κουαρτέτο του, το δυναμικό σύνολο προτείνει ακόμη δύο από τα πιο αγαπημένα κουαρτέτα των Μότσαρτ και Σούμπερτ.
Το πρώτο έργο της συναυλίας επρόκειτο να αποτελέσει το πρώτο μέρος του 12ου κουαρτέτου για έγχορδα του Σούμπερτ και το οποίο έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτο. Ο Σούμπερτ ξεκίνησε τη σύνθεσή του το 1820 και μέχρι το θάνατό του είχε ολοκληρώσει μόνο το πρώτο μέρος, οπότε κι έμεινε γνωστό ως “Quartettsatz”, σε ελεύθερη μετάφραση “Μέρος κουαρτέτου”. Πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο του 1867 στη Βιέννη μετά το θάνατο του συνθέτη.
Το δεύτερο έργο αποτελεί το τελευταίο από τα έξι κουαρτέτα που ο Μότσαρτ αφιέρωσε στο Χάυντν και συνοδεύεται από το χαρακτηρισμό “Διάφωνο”, τον οποίο οφείλει στην αργή και γεμάτη τεταμένες και άλυτες φράσεις εισαγωγή του. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1785.
Το τρίτο έργο της συναυλίας εντάσσεται σε μία τριάδα έργων γραμμένα κατά παραγγελία του ρώσου πρέσβη κόμη Andreas Razumovsky τα οποία παρουσιάστηκαν το 1806 στη Βιέννη.
Σε κάθε ένα από τα τρία αυτά έργα εντοπίζονται ρώσικα μουσικά θέματα. Στο κουαρτέτο αρ. 8 το ρώσικο μουσικό θέμα εντοπίζεται στο τρίτο από τα τέσσερα μέρη του έργου, ένα θέμα που χρησιμοποίησαν στη συνέχεια και πολλοί άλλοι ρώσοι συνθέτες σε δικά τους έργα όπως ο Τσαϊκόφσκι στο ορχηστρικό Ιντερλούδιο “Η μάχη της Πολτάβας”, και ο Μουσόργκσκυ στην όπερά του “Boris Godunov”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φραντς Σούμπερτ (1797-1828)
Μέρος κουαρτέτου σε ντο ελάσσονα, D. 703
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756–1791)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 19 σε ντο μείζονα, K.465
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (1770–1827)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 8 σε μι ελάσσονα, έργο 59 αρ. 2 “Ραζουμόφσκυ”
Συντελεστές:
Απόλλων Γραμματικόπουλος – Βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης – Βιολί
Αγγέλα Γιαννάκη – Βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης – Βιολοντσέλο
TIME OFFLINE
Μια διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία καλούνται να βιώσουν, όσοι παρακολουθήσουν τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου που διοργανώνεται από 18 Μαρτίου έως 20 Μαΐου στον παλαιότερο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, τον ιστορικό Παρνασσό.
Το «TIME OFFLINE» παρουσιάζει μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα που γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα. Οκτώ συναυλίες από διαφορετικά μουσικά σύνολα, αποτελούμενα από καταξιωμένους μουσικούς, που θα απολαύσουμε χωρίς κινητά, internet, instragram και stories.
Το κινητό σφραγίζεται στην είσοδο της αίθουσας και ο θεατής μπαίνει γνωρίζοντας ότι όσο διαρκεί η συναυλία δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του τηλεφώνου του. Μπορούμε αλήθεια να το αντέξουμε;
Καλλιτεχνική Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Τουρκάκης
Ιδέα – Σχεδιασμός concept: Στέλιος Παπαναστάσης
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Πληροφορίες
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Πρώτη Σχολή της Βιέννης
24 Απριλίου 2023, ώρα έναρξης 20:30
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€ Α’ Ζώνη (Πλατεία: 5-15) & Εξώστης
5€ Μειωμένο (Ανέργων, Φοιτητών, ΑμεΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: TICKETSERVICES
Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου) Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: https://www.ticketservices.gr/event/time-offline-sessions-proti-sxoli-tis-viennis/