TEDxHeraklion 2015. Πήγαμε πέρα από τα τείχη… μαζί σας!

TEDxHeraklion 2015. Πήγαμε πέρα από τα τείχη… μαζί σας!

Το πρώτο TEDxHeraklion που πραγματοποιήθηκε μέσα στα τείχη της πόλης, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να περάσει έξω από αυτά, αποκαλύπτοντας μας έναν κόσμο χωρίς στερεότυπα και ταμπού, έναν κόσμο όπου οι ελεύθερες σκέψεις και ιδέες βρίσκουν εφαρμογές και εξελίσσονται

“Πόσες φορές να πεθάνω πρέπει σε πόσα τείχη , νικητής ή χαμένοςτην τρέλα την ανθρώπινη να γιάνω. Να μάθω ελεύθερος να ζω”..

Με αυτό το τετράστιχο ξεκινάει το ποίημα του παγκοσμίου φήμης εικαστικού Μανώλη Αναστασάκου, το οποίο και έγραψε εμπνευσμένος απο το θέμα του δεύτερου  TEDxHeraklion // Beyond the Walls.

Το πρώτο TEDxHeraklion που πραγματοποιήθηκε μέσα στα τείχη της πόλης, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να περάσει έξω από αυτά, αποκαλύπτοντας μας έναν κόσμο χωρίς στερεότυπα και ταμπού, έναν κόσμο όπου οι ελεύθερες σκέψεις και ιδέες βρίσκουν εφαρμογές και εξελίσσονται.

Συνολικά από την σκηνή του TEDxHeraklion παρέλασαν 16 ομιλητές όπου ο καθένας μέσα σε 18 λεπτά κατάφερε να μοιραστεί τη δική του βιωματική ιστορία κάνοντας μας, να συγκινηθούμε, να προβληματιστούμε, να γελάσουμε αλλά και να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτή η ολοήμερη εκδήλωση- εμπειρία αισθήσεων, έδωσε το μουσικό ντουέτο Ίριδα-Αντώνης. Το τραγούδι τους μας άγγιξε, προετοιμάζοντας μας για τις συναρπαστικές ομιλίες που θα ακολουθούσαν οι οποίες είχαν χωριστεί σε τρία μέρη.

 

Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής νοηματικής γλώσσας Γιώργος Γκιντίκας ο οποίος μάγεψε το κοινό με την εμπνευσμένη ομιλία του καθώς μας εξήγησε πόσο σπουδαίο εργαλείο μπορεί να γίνει η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας για την διεύρυνση της φαντασίας ενός παιδιού. Ως κωφάλαλος και ο ίδιος κατάφερε να γίνει το ζωντανό παράδειγμα και να μας δείξει ότι η νοηματική γλώσσα είναι μια ζωντανή, επικοινωνιακή γλώσσα η οποία παράλληλα βελτιώνει την εκφραστικότητα του προσώπου αλλά και του σώματος.

 

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε η θαλάσσια γεωαρχαιολόγος Beverly Goodman, η οποία μας “βύθισε” στον αθέατο της κόσμο, αποκαλύπτοντας μας πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η μελέτη των αρχαίων τσουνάμι καθώς μαρτυρούν τα διαφορετικά είδη πολιτισμών που υπήρχαν.

 

Ακολούθησαν δύο γνώριμοι, για το κοινό της πόλης, καθηγητές επιχειρηματικότητας, καθώς το Μάρτιο του 2014 είχαν πραγματοποιήσει μια συνάντηση στο Ηράκλειο στα πλαίσια ενός ανοιχτού διαδικτυακού μαθήματος (MOOC) που αφορούσε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε χώρες όπου η οικονομία τους δεν είναι σταθερή. Ο Michael Goldberg και ο Αλέξης Κομσέλης μας εμψύχωσαν τονίζοντας μας ότι τα όνειρα δεν σταματάνε ποτέ ακόμα και αν βρίσκεσαι σε ένα οικονομικά ασταθές περιβάλλον.

Στην συνέχεια εμφανίστηκε στην σκηνή η Γιούλη Δοξανάκη, συν-ιδρύτρια του xorafaki.gr η οποία μας παρότρυνε να ασχοληθούμε με τη φύση, “ Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος με σπάταλη φύση που μπορεί να γίνει το “γραφείο” σου! Ασχολήσου με τη γεωργία!” είπε χαρακτηριστικά.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με τον Tasman ο οποίος ανέβηκε στην σκηνή με την VJ Markoira παρουσιάζοντας μας ένα εκπληκτικό μουσικό performance.

 

Το δεύτερο μέρος των ομιλιών άνοιξε η Μαρία Παπαδοπούλη αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  (στο UOC) και ερευνήτρια στο ΙΤΕ όπου μέσα απο ένα τεχνολογικό παραμύθι μας αποκάλυψε το μυστικό γα να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, “”Μέσα από την επιστήμη, την παιδεία, την τεχνολογία, μπορούμε να γίνουμε πιο ενεργοί, πιο κριτικοί, και πιο συνεργατικοί πολίτες.”

O Ελπίς Χρυσοβέργης και η Δώρα Μπίτσι έχοντας διασχίσει την Αφρική με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς μας αποκάλυψαν ότι “Το να δίνεις στον άλλον είναι σαν να δίνεις στον ίδιο σου τον εαυτό! Πρέπει να πάμε από το εγώ στο εμείς.” . Παράλληλα παρουσίασαν αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν την σχέση του Έλληνα με τον εθελοντισμό καθώς το 85% του πλυθησμού δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κάποια αντίστοιχη δράση προσφοράς.

Ο επόμενος ομιλητής ζει 120 μέρες το χρόνο στα… “σύννεφα”. Ο καταπληκτικός Julian Stubbs προσγειώθηκε απο την Στοκχόλμη στο Ηράκλειο της Κρήτης και μας παρότρυνε να μετατρέψουμε την “κρίση” σε επιτυχημένη τουριστική καμπάνια παρουσιάζοντας μας παραδείγματα απο άλλες χώρες. Ως καταξιωμένος επαγγελματίας του Place Branding και ιδρυτής της UP THERE, EVERYWHERE, δήλωσε χαρακτηριστικά “Never waste a good crisis!” γεμίζοντας μας ελπίδα.

Ακολούθησε ο Χάρης Θεοδωρακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Επικεφαλης Επιστημονικής Συντήρησης στο Νοrthumbia University της Βρετανίας ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία και στον ρόλο της συντήρησης για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Ευή Μιχελάκη και ο Χρίστος Χριστοδουλόπουλος απο το LATHOS Project μας εξήγησαν ότι: “Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, δεν μπορεί να υπάρχει μία σωστή απάντηση”. Παράλληλα, μας παρουσίασαν την αναλυτική και εντυπωσιακή έρευνα πάνω στην οποία βασίζονται για να δημιουργήσουν μια open source κατοικία// καλλιτεχνικό κέντρο στις Αρχάνες στο νομό Ηρακλείου.

Η μεγαλύτερη παύση που έγινε ποτέ σε TEDx talk είναι γεγονός και έγινε απο τον ηθοποιό και stand up comedian Μιχάλη Μαθιουδάκη ο οποίος κατάφερε να μας κάνει να δούμε απο μια διαφορετική ματιά την καθημερινότητα μας. Απομυθοποίησε όλα τα προβλήματα που συναντάμε, παρουσιάζοντας μας και  την λύση γι’ αυτά: Το απόλυτο μηχάνημα! 

Το τρίτο μέρος ξεκίνησε μουσικά με το “Τρίο Κονταξάκης και Μαρίνα Δακανάλη” που μας οδήγησαν με τις μουσικές και την μαγική φωνή προς την θάλασσα.

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης Επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla Μοtors μας παρουσίασε κινητήρες και τεχνολογικές καινοτομίες που ως βάση έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Ελένη Γαρυφαλλάκη, δημιουργός του Καλού Αγωγού παρουσίασε μια νέα εναλλακτική παιδαγωγική τεχνική την ιδέα του SPIN φέρνοντας ξανά τον δίσκο της Φαιστού στην σκηνή του TEDxHeraklion.

O Μιχάλης Σκουλάς υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ  ΑΡΙΑΔΝΗ μίλησε για ένα θέμα ταμπου, τις εξαρτήσεις παρουσιάζοντας στοιχεία. Παράλληλα μίλησε για τα τείχη που χτίζουν αυτές και πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε γκρεμίζοντας τα, καλώντας μας όλους ενάντια στον φόβο, την μοναξιά και την εξάρτηση.

 

Τελευταία εμφανίστηκε η φωτογράφος Έφη Παρούτσα η οποία έχοντας ταξιδέψει σε πολλές γωνιές του κόσμου και έχοντας ζήσει για χρόνια στην Νέα Υόρκη αποφάσισε να εγκατασταθεί σε ένα μικρό χωριό στο Ρέθυμνο. Μας υπενθύμισε ότι την ευτυχία την βρίσκεις μέσα στις απλές καθημερινές χαρές τονίζοντας ότι προσπαθώντας να γίνουμε κάτι που δεν είμαστε μαζεύουμε πράγματα περιττά.

Φέτος για πρώτη φορά σε ελληνικό TEDx υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση στην νοηματική γλώσσα για όλες τις ομιλίες, στοιχείο που έδωσε άλλο “αέρα” μέσα στην αίθουσα Αuditorium.

Οι παράλληλες δράσεις αλλά και οι γαστρονομικές εμπειρίες που έζησαν όσοι το παρακολούθησαν από κοντά γέμισαν τη μέρα με ζωντάνια και γεύσεις!

 

Το After Party που υπήρξε μετά κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα αποδεικνύοντας ότι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο κατάφερε να αποτελέσει το σημείο συνάντησης για πολλά ανήσυχα μυαλά τα οποία εμπνεύστηκαν, αντάλλαξαν πληροφορίες και γνώσεις, έπαιξαν, γέλασαν, και δοκίμασαν νέες τεχνολογίες.

Το δεύτερο ΤEDxHeraklion ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει σε ένα χρόνο με νέα πρόσωπα, νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις και νέα τροφή για σκέψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα