Βιβλιοπαρουσίαση ‘’Η Βαρόνη της Τζαζ’’ της Χάνα Ρότσιλντ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Βιβλιοπαρουσίαση ‘’Η Βαρόνη της Τζαζ’’ της Χάνα Ρότσιλντ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παύλος Τσίμας, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής μουσικών σπουδών Τζαζ και αυτοσχεδιασμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα

Το ιδιαίτερο βιβλίο “Η βαρόνη της Τζαζ: στα ίχνη της Νίκα, μιας επαναστάτριας Ρότσιλντ“, της Χάνα Ρότσιλντ παρουσιάστηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα Cotsen Hall στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ .

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παύλος Τσίμας, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής μουσικών σπουδών Τζαζ και αυτοσχεδιασμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.

Μιλώντας στην παρουσίαση, η Χάνα Ρότσιλντ εξήγησε πώς η Νίκα “ανακάλυψε σε νέα βάση τον εαυτό της, σε μια διαφορετική χώρα και με τους δικούς της όρους”. Μαζί με την Νέα Υόρκη, η Νίκα ανακάλυψε και τον ιδιαίτερο κόσμο της τζαζ, μαζί και με την προσωπικότητα – και την ζωή – του Τελόνιους Μονκ. Και δίπλα του έζησε μια εντελώς άλλη ζωή απ’ εκείνη της βαρόνης Ρότσιλντ, της ισχυρής μέχρι θρυλικού οικογένειας τραπεζιτών.

Σύμφωνα με την Μαρία Φαραντούρη, “Την Πανόνικα την θαύμασαν όλοι οι φίλοι της τζαζ, αλλά και όλοι όσοι μπόρεσαν στην ζωή τους να εκτιμήσουν ό,τι το αντισυμβατικό” ενώ χαρακτηριστική είναι “η ανάγκη για μια αυθεντικότερη στάση ζωής”, το ρίσκο “να παίζει την ταυτότητα της κορώνα-γράμματα” ήταν κάτι που πραγματικά ξέφευγε από τα όρια.

Για τον Παύλο Τσίμα “το θάρρος να τα παρατήσεις όλα” είναι το εισιτήριο σε μια αληθινά θρυλική ζωή – μια διαδρομή με σπαρακτική ειλικρίνεια και αμεσότητα, “μια απίστευτη ιστορία”.

Άνθρωπος που ζει την τζαζ, ο Δήμος Δημητριάδης – ο οποίος άλλωστε την διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο – εξήγησε πόσο συγκλονιστική είναι η ανακάλυψη, για έναν μουσικό, του Τελόνιους Μονκ μέσα από τα μάτια ενός κανονικού (μη-μουσικού), αν και τόσο ιδιαίτερου όσο η Νίκα Ρότσιλντ ανθρώπου.

Στο τέλος της βραδιάς οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να ακούσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον Τελόνιους Μονκ από το σαξόφωνο του Δήμου Δημητριάδη, με τους Billy Pod (drums) και Θοδωρή Κότσιφα (κιθάρα). Ακολούθησε cocktail και υπογραφή των βιβλίων από τη συγγραφέα, ενώ μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις διατέθηκαν στη στήριξη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Χορηγοί της βραδιάς ήταν Roots Premium Spirits και η 7Days της Chipita.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα