7+1 πράγματα που κάνουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μοναδικό

7+1 πράγματα που κάνουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μοναδικό
StefanosPAPPAS

Επισκεφθήκαμε τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και ξεφυλλίσαμε το φωτογραφικό και ιστορικό Λεύκωμα της 170/χρονης πορείας του, από τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν έως σήμερα

Είναι ωραίο να γίνεσαι «τουρίστας» στην πόλη σου και να (ξανα)γνωρίζεις σημεία ιστορικά, όπως οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. Να περπατάς στο Λόφο των Νυμφών, απέναντι από την Ακρόπολη, όπου στέκει για δύο αιώνες σχεδόν το πόνημα του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1846 για να στεγάσει το νεοϊδρυθέν τότε Αστεροσκοπείο και σήμερα λειτουργεί ως Mουσείο, ένα «παράθυρο» όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Να βλέπεις και να μαθαίνεις για βιβλία, χάρτες και επιστημονικά όργανα περασμένων αιώνων. Να μεταφέρεσαι στο διπλανό Λόφο της Πνύκας – εκεί όπου βρισκόταν το «Ηλιοτρόπιο» του αστρονόμου Μέτωνα ήδη από τον χρυσό αιώνα των Αθηνών – και να παρατηρείς τα άστρα μέσα από το υπεραιωνόβιο  τηλεσκόπιο Δωρίδη, το πάλαι ποτέ βασικό όργανο του Αστεροσκοπείου που σχεδιάστηκε από τον P. Gautier στο Παρίσι (1902) και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνων λειτουργίας, εφέτος η διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών άνοιξε διάπλατα της πύλες του για να κάνει τον επισκέπτη κοινωνό μιας πλούσιας ιστορίας. Με μια σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και την καθιέρωση των απογευματινών επισκέψεων για ξενάγηση στο Μουσείο και αστροπαρατήρηση, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εισέρχεται σε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας που – όπως μας λένε οι αρμόδιοι- θα έχει μακρά διάρκεια.

Παράλληλα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει θέσει στη διάθεση του κοινού ένα πλουσιότατο φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα με σκοπό να παρουσιάσει τους βασικούς σταθμούς της πορείας του – μιας πορείας συνυφασμένης με την εξέλιξη της έρευνας και τη σύνδεσή της με τις κοινωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα – και να αναδείξει όχι μόνο το πλούσιο παρελθόν του αλλά και ένα δυναμικό παρόν που προοιωνίζεται ένα ακόμα πιο πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Εμείς ξεφυλλίσαμε το 500/σέλιδο λεύκωμα, λάβαμε μέρος σε μια από τις ξεναγήσεις που γίνονται κατόπιν συνεννόησης με το Κέντρο Επισκεπτών του Θησείου και σας παρουσιάζουμε 7 + 1 θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πριν κάνετε κι εσείς αυτό το μαγικό ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

1. Το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείον Αθηνών (ΕΑΑ) ιστορικά αποτελεί το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο της Χώρας και την Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να γίνει κατανοητή η σημασία της ίδρυσής του την εποχή εκείνη πρέπει να γυρίσουμε πίσω το χρόνο στη Αθήνα του 1840, μια πόλη χωρίς φωτισμό δρόμους και αμάξια, όταν η Ομόνοια ήταν βουστάσια και στάβλοι, η Σταδίου ρεματιά και το Θησείο μια περιοχή με βοσκοτόπια, γεμάτη πρόβατα και εγκαταλελειμμένες από τους Οθωμανούς καμήλες. Σε αυτή την πόλη θεμελιώθηκε η κατασκευή του νεοκλασικού κτιρίου που στέγασε το Αστεροσκοπείο σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν, ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες που έζησαν ποτέ, με τη χορηγία του πλουσιότερου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία και τραπεζίτη της Ευρώπης, Γεώργιου Σίνα, γι’ αυτό και το εμβληματικό κτίριο αποκαλείται κτίριο Σίνα. Ο εθνικός ευεργέτης διέβλεπε το μέλλον της χώρα στη ναυσιπλοΐα και την ανάγκη δημιουργίας ενός αστεροσκοπείου για τον ακριβή υπολογισμό του χρόνου και του ναυτικού στίγματος. Υπό την επήρεια του φυσικού και αστρονόμου καθηγητή Γιώργου Βούρη δώρισε λοιπόν στο ελληνικό κράτος 500.000 δραχμές για την ίδρυση αστεροσκοπείου στην Αθήνα.

 

Οι οραματιστές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκλήθησαν να υλοποιήσουν  τους υψηλούς στόχους τους σε μια χώρα όπου έκαιγαν ακόμα οι στάχτες από τις μάχες του Αγώνα της να αποτινάξει το ζυγό της 400χρονης σκλαβιάς της, μια χώρα οικονομικά χρεωκοπημένη που είχε δολοφονήσει τον πρώτο κυβερνήτη της, δεν είχε ακόμα Σύνταγμα και την κυβερνούσαν ξένες επιτροπείες. Ο πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου Γιώργος Βούρης είχε εκτός από τις προαναφερθείσες δυσκολίες να παλέψει και με τις δυσκολίες που γεννούσε η γραφειοκρατική διοίκηση. Παρόλα αυτά, με παρατηρήσεις με τα πρώτα μετεωρολογικά και αστρονομικά όργανα έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη της τότε σύγχρονης έρευνας.

 

Το 1846, το προσωπικό του ΕΑΑ αριθμούσε ένα άτομο, τον διευθυντή Γιώργο Βούρη. Σήμερα οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 300. Αντιστοίχως, ο τότε προϋπολογισμός του ισοδυναμούσε με τον μισθό του Καθηγητή Βούρη και πληρωνόταν από τη χορηγία του Γεωργίου Σίνα ενώ σήμερα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

2. Η συνέχεια μιας αστρονομικής ιστορίας που ξεκίνησε 2500 χρόνια πριν

Theofanis N. Matsopoulos

 

Χιλιετίες ήδη προ Χριστού οι Έλληνες προσπάθησαν να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν το Σύμπαν και τη θέση τους μέσα σε αυτό παρατηρώντας τον ουράνιο θόλο. Τον 5ο αιώνα π.Χ. την εποχή του χρυσού αιώνα των Αθηνών, ο Αθηναίος αστρονόμος Μέτων με τον συνεργάτη του Ευκτήμονα εγκατέστησαν το πρώτο αστεροσκοπείο της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, το Ηλιοτρόπιο, τα θεμέλια του οποίου είναι ακόμα ορατά στην Πνύκα.  Ο Μέτων είναι γνωστός για τους υπολογισμούς του που αφορούν τον Μετωνικό κύκλο, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για το Ελληνικό ημερολόγιο μέχρι την υιοθέτηση του Ιουλιανού και ο οποίος χρησιμοποιείται και στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο αστρονομικό υπολογιστή του κόσμου, μεγάλης κλίμακας αντίγραφο του οποίου φιλοξενεί το Μουσείο του ΕΑΑ. Έτσι, η παρουσία του αστεροσκοπείου στους ιστορικούς χώρου των λόφων των Νυμφών και της Πνύκας μπορεί να θεωρηθεί ότι υπό την ευρεία έννοια μετρά από την κλασική Αθήνα του Μέτωνα, μια πορεία 2500 ετών αστεροσκοπείου και αστρονομίας στην Αθήνα.

3. Ο πιο ακριβής χάρτης της Σελήνης

 

Στον θόλο του κτιρίου Σίνα βρίσκεται το ισημερινό τηλεσκόπιο Ploessl, διαμέτρου 15,8 εκατοστών με το οποίο ο Γερμανός αστρονόμος Ιούλιος Σμιτ σχεδίασε μέσα σε 20 χρόνια τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα, που έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών γνωστό διεθνώς. Ο Σμιτ διορίστηκε δ/ντης του ΕΑΑ το 1858. Κατά της διάρκεια της 26χρονης θητείας του έκανε πλήθος αστρονομικών, μετεωρολογικών, υψομετρικών, και γεωφυσικών παρατηρήσεων τις οποίες δημοσίευσε. Εκείνο όμως που ανέδειξε τον ίδιο και το έργο του είναι ο Τοπογραφικός Χάρτης της Σελήνης (Charte der Gebirge des Mondes) που δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο το 1878.

 

Στην τελική του μορφή έχει διάμετρο δύο μέτρα, αποτελείται από 25 τμήματα που στο σύνολό τους απεικονίζουν τη ορατή από τη Γη επιφάνεια της Σελήνης και περιέχει 30.000 κρατήρες. Ο χάρτης αναφέρεται στο βιβλίο του Ιουλίου Βερν Γύρω από τη Σελήνη. Αντίγραφο του χάρτη φιλοξενείται στο Μουσείο του Αστεροσκοπείου.

 

4. Η «Αίθουσα του Χρόνου»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο αστρονομικός τρόπος με τον οποίο υπολογιζόταν η ώρα στην Ελλάδα για έναν αιώνα, έως το 1965. Για τον καθορισμό της ώρας και τη ρύθμιση άλλων ναυτικών και πολιτικών χρονομέτρων χρησιμοποιούνταν  τηλεσκόπια, χρονόμετρα και εκκρεμή. Ορισμένα εξ αυτών, όπως το εκκρεμές του Berthoud, κατασκευής 1800, επισκευάσθηκαν πρόσφατα και είναι σε πλήρη λειτουργία ακόμα και σήμερα και φυλάσσονται στο μουσείο του ΕΑΑ. Επίσης στην «Αίθουσα του Χρόνου» στο μουσείο του ΕΕΑ στο κτίριο Σίνα βρίσκεται το μεσημβρινό διοπτρικό τηλεσκόπιο Starke με το οποίο γίνεται ο καθορισμός των συντεταγμένων των ουράνιων σωμάτων και χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση του χρόνου ώστε να ανακοινώνεται η επίσημη ώρα Ελλάδας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Υπεύθυνος για τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας ήταν εξειδικευμένος παρατηρητής που εργαζόταν στην «Αίθουσα του Χρόνου». Ο εσωτερικός κανονισμός του Αστεροσκοπείου το 1921 ανέφερε: «Κάθε μεσημέρι στις 12:00 ακριβώς ένα μπαλόνι που φαινόταν από την πόλη της Αθήνας κατέβαινε από την οροφή του κτιρίου και έτσι ανακοινωνόταν η ώρα».

 (Δεξιά, το παλιότερο όργανο του Μουσείου, το εκκρεμές Louis Berthoud, κατασκευασμένο από τον ικανότερο Γάλλο ωρολογοποιό των αρχών του 19ου αιώνα.. Αριστερά, οι καταγραφικοί χρονογράφοι G. Boulitte και Fenon και νηματούχο μετρόμετρο που προσαρμοζόταν στη θέση του προσοφθάλμιου φακού του τηλεσκοπίου Starke και χρησίμευε στην καταγραφή της θέσης των αστέρων)

5. Το πιο σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Manos Roumeliotis

 

Το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αναλογίας 3 προς 1, που επίσης φυλάσσεται στο Μουσείο του ΕΑΑ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα δεδομένου ότι ο Μηχανισμός αποτελεί κορυφαίο δείγμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ορειχάλκινος αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και χρησιμοποιούνταν για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων. Στην επιφάνειά του ήταν χαραγμένοι οι 12 μήνες ενός ημερολογίου κορινθιακής προέλευσης, διάφορα ετήσια αστρονομικά φαινόμενα και ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής. Παρόμοιος αρχαίος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έτσι εύλογα γεννάται το ερώτημα τι τεχνική υποδομή υπήρχε την εποχή που κατασκευάστηκε και τι απέγινε η γνώση και η τέχνη που περιέκλειε.

6. Η μεγαλύτερη κλιματική βάση δεδομένων στα Βαλκάνια

(Εκτενείς μετεωρολογικές παρατηρήσεις του 1893. Αξιοσημείωτη είναι η μέτρηση παραμέτρων όπως η ηλιακή ακτινοβολία και τα επίπεδα του όζοντος)

Αν οι ρίζες της επιστήμης της Μετεωρολογίας ανάγονται στην Αρχαία Ελλάδα (από τη λέξη μετέωρα προκύπτει και το όνομά της), η ιστορία της Μετεωρολογίας και της Κλιματολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα ταυτίζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Κι αυτό διότι ταυτόχρονα με την ίδρυσή του ξεκινά και η συστηματική συλλογή μετεωρολογικών μετρήσεων και παρατηρήσεων η οποία συνεχίζεται έως σήμερα, παρέχοντας στην επιστημονική κοινότητα πλήρεις και συνεχείς χρονοσειρές των σημαντικότερων κλιματικών μεγεθών, διάρκειας μεγαλύτερης του ενάμιση αιώνα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες σε όγκο και διάρκεια κλιματικές χρονοσειρές στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και αποτελούν η μοναδική ιστορική πηγή πληροφόρησης για τις μεταβολές του κλίματος σε μια ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν διακόπηκαν ποτέ, ακόμα και σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή της Κατοχής, με εξαίρεση την περίοδο των Δεκεμβριανών όταν το ΕΑΑ απετέλεσε πεδίο μαχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΑΑ έχει συμβάλει εξαιρετικά στη δημιουργία και στην κοινωνική αξιοποίηση της σεισμολογίας στην Ελλάδα καθώς από τα τέλη του 19ου αιώνα το Γεωδυναμικό του τμήμα ανέλαβε τη μελέτη σεισμών με σύγχρονες διαδικασίες.

7. Τα τηλεσκόπια  Δωρίδη & Newall

 

Το Ισημερινό τηλεσκόπιο Δωρίδη, απετέλεσε το κύριο αστρονομικό όργανο του ΕΑΑ από το 1902 έως το 1960. Με το οπτικό του σύστημα να έχει κατασκευαστεί από τους αδερφούς Henry και το ισημερινό σύστημα, γερμανικού τύπου, σχεδιασμένο από τον P. Gautier, σήμερα δεν αποτελεί ούτε το μεγαλύτερο ούτε το πιο εντυπωσιακό τηλεσκόπιο του ΕΑΑ. Αποτελεί όμως πηγή πολύτιμης γνώσης και εμπειρίας για τον επισκέπτη καθώς έχει επισκευαστεί, παραμένει λειτουργικό και είναι ανοιχτό στο κοινό για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έχει φακό διαμέτρου 40 εκατοστών, μήκος 5 μέτρων και βάρος 5 τόνων. Στεγάζεται σε ειδικό κτίριο με θόλο σε ένα φανταστικό σημείο στην Πνύκα, με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη.

Theofanis Matsopoulos

 

Το διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall κατασκευάστηκε το 1869 για λογαριασμό ενός ερασιτέχνη αστρονόμου. Η κατασκευή του διήρκεσε 6 χρόνια και ήταν για μικρό χρονικό διάστημα το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο. Με τα χρόνια πέρασε στο Αστεροσκοπείο του Cambridge και το 1956 δωρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η αποσυναρμολόγηση και η μεταφορά του στην Ελλάδα έγινε με δωρεά Ελλήνων εφοπλιστών ενώ με κρατική επιχορήγηση κατασκευάστηκε κτίριο με θόλο διαμέτρου 14 μέτρων στον λόφο Κουφού στην Παλαιά Πεντέλη όπου από το 1937 λειτουργούσε ο Αστρονομικός Σταθμός Πεντέλης. Με φακό διαμέτρου 62,5 εκατοστών και βάρος που υπερβαίνει τους 9 τόνους ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην Ελλάδα μέχρι το 1965 και χρησιμοποιήθηκε για πλήθος παρατηρήσεων. Εγκαταλείφθηκε πρακτικά τη δεκαετία του ’80 αλλά το 1995 ανακαινίστηκε για να αποτελέσει το βασικό εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο του Κέντρου Επισκεπτών του Αστρονομικού Σταθμού Πεντέλης. Κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας του έχουν προσέλθει περισσότεροι από 230.000 επισκέπτες. 

 

Πριν μια δεκαετία περίπου, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall παρέµενε πάλι εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβληµάτων που αντιµετώπιζαν ο µηχανισµός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτίριο που το στεγάζει, µε υγρασία, κ.λ.π. Ήταν θέµα προτεραιότητας να τεθεί ξανά το τηλεσκόπιο στη «µάχη» της παρατήρησης και να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Ο βασικός στόχος ήταν να επιτευχθεί η επισκευή του περιστρεφόµενου θόλου και της θυρίδας του κτιρίου που στεγάζει το ιστορικό διοπτρικό τηλεσκόπιο. Η εξειδικευµένη αυτή επισκευή περιλάµβανε συντήρηση του κινητού δαπέδου του θόλου, αντικατάσταση φθαρµένων εξαρτηµάτων της θυρίδας και του περιστρεφόµενου θόλου, συντήρηση των µηχανισµών κίνησης του θόλου καθώς επίσης και συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσµα ήταν το τηλεσκόπιο Newall, η µεγαλύτερη υποδοµή του Κέντρου Επισκεπτών στην Πεντέλη, να καταστεί ξανά πλήρως λειτουργικό και έτσι να συνεχίσει η ήδη αξιόλογη πορεία του Κέντρου σε θέµατα επιµόρφωσης και εκπαίδευσης του ευρύτερου κοινού µε κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιµότητάς του.

Theofanis N. Matsopoulos

+1. Η Πύλη μας στο Διάστημα (και όχι μόνο)

Σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτελεί την πύλη της χώρας μας στο Διάστημα, με τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ανάλυσης Δορυφορικών Δεδομένων Παρατήρησης της Γής. Για την υποστήριξη των αστρονομικών ερευνών του ολοκλήρωσε την κατασκευή του τηλεσκόπιου Αρίσταρχος, που είναι το δεύτερο  μεγαλύτερο στη Ηπειρωτική Ευρώπη. Για την υποστήριξη ερευνών στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, έχει αναπτύξει πανελλήνιο δίκτυο πλέον των 300 μετεωρολογικών και περιβαλλοντολογικών σταθμών, ενώ για τη μελέτη της δυναμικής του στερεού φλοιού της Γης ανέπτυξε δίκτυο πλέον των 160 σεισμολογικών σταθμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο. Το ΕΑΑ συνεχώς εξελίσσει πρωτοποριακές δομές υποστήριξης των ερευνητικών του δράσεων όλων των Ινστιτούτων του, διαθέτοντας αυτή τη στιγμή περί τους 500 μετρητικούς σταθμούς που καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα, με τα Κέντρα Επισκεπτών του, το ΕΑΑ εξελίσσει και τα πεδία της διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του και της συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, πέρα από τους στενούς επιστημονικούς κύκλους. Όσο για το ενδιαφέρον του κόσμου; Αυτό είναι εντυπωσιακά αυξανόμενο, όπως επιβεβαιώνει ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας, Δρ. Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος μας έκανε και την ξενάγηση στους χώρους του Αστεροσκοπείου στο Θησείο. «Με την ταχύτητα της πληροφορίας σήμερα, το κοινό θέλει πάντα κάτι καινούργιο και αυτό το προσφέρει το ΕΑΑ. Εδώ το ΕΑΑ πάντα σε πάει ένα βήμα μπροστά, γι’ αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται».

 

ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Ο Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής της Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου και Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου τα τελευταία 6 χρόνια από το 2011 μας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών ξεκίνησε τη μακρά διαδρομή του στο χώρο και το χρόνο το 1842, σε μια Ελλάδα που με το βλέμμα στραμμένο στο ένδοξο παρελθόν της, προσπαθούσε να αναδυθεί από τις στάχτες του Αγώνα αποτινάσσοντας ένα 400/χρονο ζυγό, για να σταθεί στα πόδια της και να θεμελιώσει τις δημόσιες λειτουργίες της.  Τότε το Αστεροσκοπείο άνοιξε νέους ορίζοντες με τη μέτρηση του χρόνου, ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της Ελληνικής ναυσιπλοΐας, συνεισφέροντας στο να εδραιωθεί αυτή σε παγκόσμια οικονομική δύναμη μέχρι σήμερα.  Συνάμα όμως, από τότε εμφανίσθηκαν και τα πρώτα γενεσιουργά προβλήματα της χώρας:  η πρώτη χρεωκοπία της, η δολοφονία του πρώτου οραματιστή της Κυβερνήτη (Καποδίστρια),  η βαριά γραφειοκρατία της, η κηδεμονία της από τις μεγάλες δυνάμεις, κ.α.  Στα 174 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, το Αστεροσκοπείο ακολούθησε την τρικυμιώδη πορεία του νεώτερου Ελληνικού κράτους, παραμένοντας ένα σταθερό σημείο αναφοράς της πνευματικής ζωής και της σύνολης δημιουργίας της χώρας, αλλά και προσφοράς στην επιστήμη και την κοινωνία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής (και βέβαια ηθικής και πνευματικής) κρίσης που μαστίζουν τη χώρα μας, το Αστεροσκοπείο μπήκε πάλι στην πρωτοπορία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες, όπως,  εισερχόμενο δυναμικά στις υπηρεσίες του Διαστήματος – φιλοξενώντας από το 2014 το πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο παροχής δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης της Γης  “Copernicus” – και αναλαμβάνοντας μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Κατάφερε έτσι να μειώσει δραστικά την εξάρτησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω της οικονομικής κρίσεως, δίνοντας συγχρόνως διέξοδο και εργασία σε πολλούς νέους ερευνητές που αλλιώτικα θα ξενιτεύονταν (Brain Drain). Επίσης, στην κατεύθυνση αύξησης της εξωστρέφειάς του, το Αστεροσκοπείο επισκεύασε όλα τα ιστορικά τηλεσκόπιά του και αναβάθμισε με νέα μοναδικά εκθέματα το Μουσείο του, κάνοντας πιο ελκυστικά τα αναβαθμισμένα δημοφιλή Κέντρα Επισκεπτών του τα οποία κατακλύζονται πλέον από τους συμπολίτες μας. Επίσης,  επεξέτεινε όλες τις κτηριακές υποδομές του: κατασκεύασε νέο κτήριο 2.500 τ.μ. στην Πεντέλη για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ολοκλήρωσε τις μελέτες κατασκευής επιστημονικών πάρκων στο Θησείο και το Κρυονέρι Κορινθίας, επισκεύασε σπάνιες οροφογραφίες στα κτήρια του Τσίλλερ και πολλά άλλα».

*Την έκδοση «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και στην κοινωνία» επιμελήθηκαν οι: Κανάρης Τσίγκανος, Μωυσής Κουρουζίδης και Ελένη Χρηστιά.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βάσω Αβραμοπούλου/ Α4artdesign.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα