Αυτές είναι οι εταιρείες – μεγαθήρια της παγκόσμιας οικονομίας

Αυτές είναι οι εταιρείες – μεγαθήρια της παγκόσμιας οικονομίας

Το περιοδικό Fortune κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση της λίστας Global 500 – Δείτε ποιες εταιρείες είναι στις πρώτες θέσεις

Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο κατέγραψαν έσοδα 27,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015…

Όλες μαζί, οι φετινές εταιρείες της λίστας Global 500 του Fortune απασχολούν 67 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και προέρχονται από 33 χώρες.

Οι εταιρείες κατατάσσονται βάσει εσόδων για το αντίστοιχο οικονομικό έτος τους που τελείωσε στις 31 Μαρτίου 2016 ή πριν από τότε.

Όλες οι εταιρείες της λίστας πρέπει να δημοσιεύουν οικονομικά δεδομένα και να ανακοινώνουν μέρος ή το σύνολο των στοιχείων τους σε μια δημόσια υπηρεσία. Τα νούμερα είναι όπως ανακοινώθηκαν, και οι συγκρίσεις γίνονται με τα νούμερα που ανακοινώθηκαν για την περσινή χρονιά.

Ιδού λοιπόν οι δέκα πρώτες εταιρείας της λίστας:

 

1. WALMART, ΗΠΑ

Περσινή κατάταξη: 1
Εργαζόμενοι: 2.300.000
Έσοδα (εκατομμύρια δολάρια): 482.130
Μεταβολή εσόδων: -0,7%

Η Walmart καταγράφει μεγάλη πρόοδο στην προσαρμογή της λειτουργίας της στις απαιτήσεις της λιανικής πώλησης τον 21ο αιώνα. Στις ΗΠΑ, η εταιρεία έχει βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών, δίνοντας αυξήσεις στους εργαζομένους της και επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση κάθε τρίμηνο του 2015. Στόχος της Walmart είναι να εστιάσει περισσότερο στα οργανικά και στα φρέσκα τρόφιμα. Όμως, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας διεθνώς μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2015.

 

2. STATE GRID, ΚΙΝΑ

Περσινή κατάταξη: 7
Εργαζόμενοι: 927.839
Έσοδα (εκατομμύρια δολάρια): 329.601
Μεταβολή εσόδων: –2,9%

Καμία εταιρεία δεν απειλεί τη θέση της State Grid ως η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ο κινεζικός γίγαντας απολαμβάνει μια μονοπωλιακή θέση που ελάχιστοι μπορούν καν να φανταστούν. Οι πρόσφατες επενδύσεις της State Grid σε ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα, και εναλλακτικές πηγές ενέργειας ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, καθώς αυτή είναι και η επίσημη πολιτική της Κίνας. Κάποια στελέχη της βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της εκστρατείας κατά της διαφθοράς πέρυσι, αλλά πλέον η εταιρεία δεν έχει αρνητική δημοσιότητα.

 

3. CHINA NATIONAL PETROLEUM, ΚΙΝΑ

Περσινή κατάταξη: 4
Εργαζόμενοι: 1.589.508
Έσοδα (εκατομμύρια δολάρια): 299.271
Μεταβολή εσόδων: -30,2%

Η CNPC ενσαρκώνει το δίχως τέλος κυνήγι του Πεκίνου για ενεργειακούς πόρους σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία βγαίνει από μια μεταβατική περίοδο, καθώς έναν αριθμός στελεχών απομακρύνθηκε στα πλαίσια αυτού που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ αποκαλεί εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Η θέση του γενικού διευθυντή παρέμεινε κενή για 16 μήνες, μέχρι να τοποθετηθεί ο βετεράνος του κλάδου Τσανγκ Σιανχουά τον Ιούλιο.

 

4. SINOPEC GROUP, ΚΙΝΑ

Περσινή κατάταξη: 2
Εργαζόμενοι: 810.538
Έσοδα (εκατομμύρια δολάρια): 294.344
Μεταβολή εσόδων: -34,1%

Η Sinopec σχετίζεται πιο πολύ με δραστηριότητες κοντύτερα στην τελική αγορά σε σχέση με τις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες ενέργειας της Κίνας (CNPC και CNOOC). Δηλαδή, είναι περισσότερο ένας παραγωγός πετροχημικών, καυσίμων και λιπαντικών, παρά μια εταιρεία έρευνας & εξόρυξης, αν και συχνά αναφέρεται ως υποψήφιος αγοραστής τέτοιων εταιρειών. Την περίοδο 2009-2013, η Sinopec και η CNPC ξόδεψαν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορές άλλων εταιρειών.

Δείτε τη συνέχεια της λίστας εδώ

 

(Πηγή: fortunegreece)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα