Αυτές είναι οι πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη
Το Game Changer in Women of Influence που διοργανώνει η 24Media, για δεύτερη χρονιά είναι προ των πυλών και ήλθε η ώρα να σας συστήσουμε τις γυναίκες που ηγούνται στην πολιτική, την τεχνολογία, τη φιλανθρωπία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
- 03 Φεβρουαρίου 2018 08:33
Ο James Brown είχε συνθέσει στο μυαλό του το “It’s A Man’s Man’s Man’s World”, το 1966, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας που έκανε με το αυτοκίνητο και συνεπιβάτη την τότε σύντροφο του, Betty Jean Newsome. Κάτι του είπε η Betty που τον ενέπνευσε να της αφιερώσει έναν από τους πιο δυνατούς στίχους που έχουν γραφτεί ποτέ για τις γυναίκες. Το ” This is a man’s world, but it wouldn’t be nothing, nothing, not one little thing, without a woman or a girl” εξέλιξε ένα άσμα για την ανδρική κυριαρχία, σε μια -άνευ όρων- ομολογία για το ρόλο των γυναικών, σε εποχή που η ταυτότητα αυτή (ο ρόλος, ο λόγος ύπαρξης) δοκιμαζόταν.
Πενήντα δυο χρόνια μετά, οι γυναίκες ακόμα δοκιμάζονται, εν τούτοις υπάρχουν κάποιες που έχουν καταφέρει να πάρουν ηγετικές θέσεις στην πολιτική, την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις, τη φιλανθρωπία και τα media . Λίγες ημέρες πριν το Game Changer in Women of Influence , το οποίο διοργανώνει η 24Media, σε συνεργασία με την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας, Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, τη Δευτέρα 5/2, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, θα ήταν χρήσιμο να δούμε εκείνες που ξεχωρίζουν σε κάθε έναν από τους πλέον κομβικούς τομείς.
Οι λίστες (επί μέρους και συνολική) που έχουν διαμορφωθεί, έλαβαν ως γνώμονες τα ελεγχόμενα χρήματα, τις επιπτώσεις, τις σφαίρες επιρροής και την παρουσία στα ΜΜΕ. Προέκυψαν 23 νέες παρουσίες, αριθμός ρεκόρ για τη λίστα Forbes Power Women, στα 14 χρόνια ύπαρξης της. Ας ξεκινήσουμε.
Πολιτική: Angela Merkel
Από τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, ποσοστό μικρότερο του 10% έχει γυναίκα ηγέτη. Όσες όμως, έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν, διαθέτουν ρόλους που επηρεάζουν τα παγκόσμια γεγονότα, που παίρνουν αποφάσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία της ανθρωπότητας. Στην κορυφή βρίσκεται η Angela Merkel, μετά τη νίκη της στις τελευταίες εκλογές. Για την ακρίβεια, έμεινε στο Νο1 για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και 12η συνολικά. Επελέγη διότι “προσπαθεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή συμμαχία ανέπαφη και να σταματήσει την αύξηση της επιρροής που ασκεί το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το οποίο έχει “χτίσει” την πολιτική του πάνω στην αντι-μετανάστευση. Κράτησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία, ενέτεινε την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας (έφτασε στα 3.5 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 2016) και την έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου -σε ό,τι αφορά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν). Είναι η μεγαλύτερη που διαχειρίζεται μια γυναίκα.
Η Jacinda Ardern
Η Theresa May “έφαγε” το Νο2 από την Hilary Clinton -εκείνη βρίσκεται πια στο Νο65, κάτι που θα ήταν άρδην διαφορετικό αν είχε γίνει η πρώτη γυναίκα Πλανητάρχης. Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει η Tsa Ing-Wen, πρόεδρος του Taiwan από το Μάιο του 2016 και σε ένα χρόνο έκανε συμφωνίες με την Κίνα, αξίας 130 δισεκατομμυρίων ευρώ! Από την Ευρώπη, η πρώτη εκπρόσωπος εμφανίζεται στο Νο5 και είναι η Federica Mogherini, η Ιταλίδα που… διατάραξε το “gentleman’s club” με άνδρες υπεύθυνους στους τομείς της ΕΕ, όταν ανέλαβε τη θέση του αφεντικού στην Εξωτερική Πολιτική. Στο Νο8 είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ στα new entry ανήκουν η Jacinda Ardern (Νο38), η νεαρότερη γυναίκα ηγέτης που έγινε Πρωθυπουργός στη Νέα Ζηλανδία, στα 37 της και η Kersti Kaljulaid (Νο78), πρόεδρος της Εσθονίας από πέρυσι, η οποία έχει τάξει ψηφιακή επανάσταση.
Eπιχειρήσεις: Mary Barra
Η πρόεδρος και CEO της General Motors Co των 160 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα, το έτος 2016 και των 209.000 υπαλλήλων είναι η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα/στέλεχος κολοσσού, μολονότι δέχθηκε περικοπή στο μισθό της πέρυσι. Κάθε μήνα παίρνει 1.6 εκατ. ευρώ, ποσό που την έχει κατατάξει στο Νο5 των πιο ακριβοπληρωμένων επιχειρηματικών ηγετών, ανεξαρτήτως φύλου. Το moto της είναι “να εκτιμάς τις ιδέες που ακούς και να δημιουργείς ομάδες, με διαφορετικά backrounds και εμπειρίες”. Στη θητεία της, από το 2014, έχει πάρει και δύσκολες αποφάσεις, όπως την απόσυρση της εταιρίας από διεθνείς αγορές που δεν έδιναν κέρδη.
Εκείνη πήρε και την απόφαση να κινηθεί η General Motors 100% προς τη δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων -αφότου αγορές όπως η γαλλική και η βρετανική ανακοίνωσαν την πρόθεση να επιβάλουν πρόστιμα σε πετρέλαιο και αέριο και την προδιάθεση των Κίνα και Ινδία να ακολουθήσουν. Η 56χρονη πτυχιούχος του Stanford (στις επιχειρήσεις και στη διοίκηση επιχειρήσεων), είχε πιάσει δουλειά στη GM όταν ήταν 18 χρόνων και ανέβηκε ένα ένα τα σκαλοπάτια. Είναι παντρεμένη με τον συμφοιτητή της στο Kettering University (νυν Ινστιτούτο της General Motors, από το οποίο πήρε πτυχίο στην ηλεκτρική μηχανική), Tony Barra και έχουν δυο παιδιά. Φυσικά, ζουν στο Detroit όπου είναι η έδρα της General Motors Co.
Τεχνολογία: Sheryl Sandberg
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η γεννημένη στις 28/8 του 1969, Sheryl είναι στο Νο1 των ισχυρών γυναικών, στον τομέα της τεχνολογίας. Λογικό αν σκεφτείτε πως είναι το Νο2 εταιρίας που διαχειρίζεται 415 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πήρε πτυχίο επί των επιχειρήσεων την άνοιξη του 1995 και έπιασε αμέσως δουλειά, ως σύμβουλος management σε εταιρία, που διεύθυνε ο Larry Summers. Τον ακολούθησε στο Υπουργείο Οικονομικών -υπό την προεδρία του Bill Clinton. Όταν έφυγε ο Clinton, εκείνη κίνησε για τη Silicon Valley (2001) και έγινε η Αντιπρόεδρος των παγκοσμίων online πωλήσεων και εργασιών, στην Google Inc. Ήταν αυτή που ανέπτυξε τα κερδοφόρα προγράμματα online διαφήμισης -ενώ ήταν υπεύθυνη για τις online πωλήσεις διαφημίσεων, τις δημοσιεύσεις προϊόντων, τις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων και είχε υπό την εποπτεία της και το Google Book Search. Παρεμπιπτόντως, από τότε ήταν παντρεμένη με τον Dave Goldberg, υπεύθυνο μουσικής στο Yahoo -ο οποίος πέθανε το 2015! Προς τα τέλη του 2007, συνάντησε τον Mark Zuckerberg, σε χριστουγεννιάτικο πάρτι.
Ο Μr Facebook δεν αναζητούσε COO (Chief Operation Officer), αλλά μόλις την είδε σκέφτηκε πως θα ταίριαζε απόλυτα στο δημιούργημα του. Τον Μάρτιο του 2008 ανακοινώθηκε η πρόσληψη της πρώτης γυναίκας στελέχους του Facebook. Ήταν εκείνη που εκτόξευσε τα έσοδα του social network. Η συγγραφέας του Lean In (best seller, με θέμα τη γυναικεία ισχύ), έκανε και μη κερδοσκοπικό οργανισμό βοηθήσει στο “κλείσιμο” του χάσματος που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το δεύτερο βιβλίο της (Option B) είχε να κάνει με το πένθος και τη δύναμη ψυχής -όσα βίωσε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της. Έχει εκφραστεί εναντίον των πολιτικών του Trump και προφανώς αυτό νοιάζει τον Πλανητάρχη, αφού είναι η τέταρτη ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη (και μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του, με περιουσία που φτάνει τα 1.319.330.800 ευρώ). Σκεφτείτε δε, πως στη Sillicon Valley γυναίκες κρατούν το 11% των θέσεων που αφορούν στελέχη ή αν προτιμάτε, είναι 18.
Φιλανθρωπία: Melinda Gates
Η σύζυγος του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της γης ( ο Jeff Bezos του Amazon, άφησε πίσω του τον Bill Gates ), είναι η τρίτη ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη. Και ο κύριος λόγος που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση είναι το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, ως συνιδρύτρια του Bill and Melinda Gates Foundation -που έχει δώσει 225 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2014. Στο επίκεντρο των ενεργειών της είναι τα θέματα υγείας σε όλον τον κόσμο. Οι δράσεις της έχουν βοηθήσει ως προς τη μείωση των θανάτων στη γέννα, στην Αιθιοπία κατά 57% από το 1990 έως σήμερα, καθώς παρέχει συνθήκες ικανές να γλιτώσουν τις ετοιμόγεννες από τα προβλήματα. Χρησιμοποίησε το πρώτο της post στο LinkedIn για να καταγγείλει τους χώρους εργασίας, ώστε να αποκατασταθούν οι ισορροπίες μεταξύ εργασίας και ζωής των γυναικών, ενώ μίλησε εναντίον του σεξισμού στο χώρο της τεχνολογίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ανακοίνωσε την επιθυμία της να δουλέψει επί της έλλειψης γυναικών στην τεχνολογία “που δεν είναι καλό για την κοινωνία και πρέπει να το αλλάξουμε”. Η πτυχιούχος τεχνών/επιστημών από το Duke University, με masters στη διοίκηση επιχειρήσεων, δούλευε για χρόνια στη Microsoft, όπου γνώρισε τον σύζυγο της, με τον οποίον παντρεύτηκαν το 1994. Μετά αποσύρθηκε για να μεγαλώσει τα (τρία) παιδιά τους και από το 2006 αφοσιώθηκε στο φιλανθρωπικό της έργο.
Οικονομία: Abigail Johnson
To Nοέμβριο του 2016, η 56χρονη πτυχιούχος τεχών, με MBA από το Harvard Business School έγινε το απόλυτο αφεντικό της Fidelity Investments, εταιρία που παρέχει οικονομικές υπηρεσίες σε όλον τον πλανήτη, με έδρα στη Βοστώνη και έσοδα 12.8 δισεκατομμύρια ευρώ (το 2016). Σημείωση: την είχε ιδρύσει ο παππούς της. Δεύτερη σημείωση: επί 26 χρόνια δούλεψε σε όλα τα πόστα, από κάτω προς τα πάνω, έως ότου ο πατέρας της αποφασίσει -όταν εκείνη έγινε 52 χρόνων- πως ήταν έτοιμη να γίνει αφεντικό. Από το 2012 είναι πρόεδρος, το 2014 έγινε CEO και στέλεχος, όπως και πρόεδρος της διεθνούς “αδελφής” εταιρίας Fidelity International. Από το 2016 όμως, έχει υπό το δικό της έλεγχο 45.000 εργαζομένους, σε όλον τον πλανήτη. H περιουσία της εκτιμάται στα 11.2 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά, ανήκει στη λίστα με τις πιο πλούσιες γυναίκες της γης (είναι στο Νο7). Στο χώρο της οικονομίας είναι γνωστή ως η “Mini me” του πατέρα της, με κύρια χαρακτηριστικά την πειθαρχία και την απαιτητικότητα. Παραμένει ταπεινή, δεν την ενδιαφέρει να τραβά τα φώτα πάνω της (κάνει ό,τι μπορεί για να τα αποφύγει), είναι μητέρα δυο κοριτσιών και έγινε η πρώτη -και μόνη μέχρι σήμερα- γυναίκα που πήρε πόστο στο συμβούλιο του Financial Services Forum, ένα λόμπι που αφορά τα 18 καλύτερα στελέχη στην οικονομία των ΗΠΑ.