Δημοψήφισμα 2015: Τι ψηφίσαμε και βγήκε “Όχι”, τα σποτ και τα πρωτοσέλιδα
Διεθνή πρωτοσέλιδα, το ερώτημα που τέθηκε και τα τηλεοπτικά σποτ πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της 5ης Ιουλίου του 2017
- 05 Ιουλίου 2018 07:42
Ήταν 29 Ιουνίου του 2015 όταν δινόταν στη δημοσιότητα η πλήρης πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έπρεπε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει των προτάσεων που κλήθηκε να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τον Ιούλιο του 2015 στο ιστορικό δημοψήφισμα.
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφερόταν:
“Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για την υπογραφή ή όχι των μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί.
Την Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται με δημοψήφισμα να εγκρίνει ή όχι τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για να το πράξει αυτό θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη, χωρίς να έχει διαβάσει προσεκτικά το κείμενο των προτάσεων των θεσμών. Για το λόγο αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα την πλήρη πρόταση που παρέδωσαν οι θεσμοί στην Ελληνική Κυβέρνηση (επίσημη μετάφραση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών)”.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού:
Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά:
“Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the completion of the Current Program and Beyond” (“Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού”) και το δεύτερο “Preliminary Debt sustainability analysis” (“Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους”). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ”.
Το ψηφοδέλτιο με το ερώτημα:
Το σποτ του ΟΧΙ ήταν αυτό:
Το σποτ του ΝΑΙ:
Και το σποτ του ΚΚΕ:
Τα διεθνή πρωτοσέλιδα την επόμενη μέρα:
“Τώρα η ΕΕ απειλείται με μια έντονη διαμάχη σχετικά με ένα Grexit”, ήταν ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt:
“Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας”, έγραφε η Frankfurter Allgemeine:
“Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας”, έγραφε από τη δική της μεριά η Augsburger Allgemeine:
“Οι Έλληνες ψηφοφόροι αψηφούν την Ευρώπη”, από τον Guardian:
“Το ελληνικό ‘ΟΧΙ’ βυθίζει την Ευρώπη στη κρίση”, έγραφε ο Independent:
“Η ψήφος της Ελλάδας απορρίπτει τους όρους της συμφωνίας”, στο πρωτοσέλιδο της Wall Strret Journal:
“To ελληνικό ‘ΟΧΙ’ τρομάζει την Ευρώπη”, ανέφερε η ιταλική Corriere Della Sera:
“H Ελλάδα είπε ‘ΟΧΙ’: στο 61% έναντι του 39% του ‘ΝΑΙ'”, τόνιζε ο Messaggero:
“O Δούρειος Ίππος” ανέφερε η Il Tempo:
“H ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη μετά το “ΟΧΙ” της Ελλάδας”, στην El Pais:
“H Ελλάδα είπε ‘ΟΧΙ’ στην Ευρώπη” στο πρωτοσέλιδο της El Mundo:
“ΌΧΙ. H Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο από το ευρώ”, έγραφε η γαλλική Le Figaro:
Το εξώφυλλο ορόσημο της Liberation με το “Όχι του Δία”:
“Ένα μαζικό ‘ΟΧΙ'”, τόνιζε η Ouest France:
Μετά τη νίκη του “ΟΧΙ” που σημειώθηκε κόντρα στις δημοσκοπικές προβλέψεις, παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, παραδίδοντας την προεδρία της ΝΔ στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικό πρόεδρο. Ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στις 10 Ιουλίου η Βουλή εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό οικονομικών να διαπραγματευθούν τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους ομολόγους τους, ενώ ακολούθησε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Ιουλίου για να προετοιμαστεί το έδαφος για την τελική μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατέληξε στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στις 13 Ιουλίου.
Μετά την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης του η οποία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 21 Αυγούστου 2015, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν και σχημάτισαν το κόμμα Λαϊκή Ενότητα.
Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και σύμφωνα με το Σύνταγμα, δόθηκαν διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό της κυβέρνησης και τελικά σχηματίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εκλογές τις οποίες κέρδισε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σχημάτισε την νέα συγκυβέρνηση του, τη δεύτερη κατά σειρά, με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.