Είκοσι στοιχήματα που θα κρίνουν το μέλλον του πλανήτη

Είκοσι στοιχήματα που θα κρίνουν το μέλλον του πλανήτη

Δείτε ποιες είναι οι 20 ιστορίες που αναλόγως το πως θα εξελιχθούν θα καθορίσουν και το μέλλον του κόσμου. Κυριαρχεί η Κίνα, αλλά και το "ελληνικό ζήτημα" θα παίξει το ρόλο του (Pics)

Το μέλλον του πλανήτη επηρεάζεται από πάρα πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες αυτή τη στιγμή. Η παγκοσμιοποίηση έχει ενώσει τις χώρες ακόμα και τις ηπείρους μεταξύ τους και έχει κάνει αρκετά περίπλοκα τα πράγματα. Ωστόσο είκοσι ιστορίες ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες και η εξέλιξη τους θα καθορίσει την εικόνα του κόσμου τα επόμενα χρόνια. Είτε οικονομικά, είτε περιβαλλοντολογικά, είτε στις επιστήμες, οι αλλαγές μπορεί να είναι ραγδαίες.

Ανάμεσα σε αυτά τα σενάρια, πρωταγωνιστεί και η Ελλάδα στην 11η θέση. Δείτε τα σενάρια:

1. Η Κίνα μεγιστοποιεί τη δύναμή της

 

Η Κίνα δείχνει να ισχυροποιείται σε όλους τους τομείς της. Κατασκευάζει νησιά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το εμπόριο, να αυξήσουν τους πόρους της και να της δώσουν περισσότερη στρατιωτική δύναμη. Επίσης θέλει να εδραιωθεί στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και για αυτό έχει αναλάβει τη διαχείριση της τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων στη Ασία, θέλοντας παράλληλα να μειώσει  την δύναμη που έχουν οι Η.Π.Α. Επιπλέον προκειμένου να ισχυροποιηθεί πραγματοποιεί και μεγάλες οικονομικές συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Ρωσία και το Πακιστάν.

2. Το μέλλον της Κίνας μπορεί να είναι και… σκοτεινό

 

Όμως παρά τις προσπάθειές της Κίνας να επικρατήσει στο παγκόσμιο χάρτη είναι αρκετά πιθανό τα πράγματα να μην πάνε και τόσο καλά. Παρά την έντονη ανάπτυξη που είχε τα τελευταία χρόνια η Κίνα, το τελευταίο διάστημα οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας φαίνεται να πέφτουν σημαντικά. Μάλιστα δύο μεγάλες κινέζικες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, ενώ τα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορεί να ”βοηθήσει” στην ανάπτυξη της χώρας, λόγω ηλικίας.

3. Η επιστήμη της γενετικής θα φέρει μεγάλες αλλαγές

 

Η ανάπτυξη της γενετικής επιστήμης μπορεί να αλλάξει την ιατρική ριζικά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ανακαλύφτηκε μια νέα τεχνολογία γενετικής τροποποίησης (CRISPR), η οποία ενθουσίασε τους επιστήμονες και έφερε νέες τεχνικές για τη μελέτη της γενετικής. Η CRISPR μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες βασισμένες στη γενετική επιστήμη.

4. Η Νιγηρία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα έως το 2050

 

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη (σε πληθυσμό) χώρα της Αφρικής και οι έρευνες δείχνουν ότι έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός της. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι θα είναι νέος σε ηλικία άρα αξιοποιήσιμος. Όμως για να διαχειριστεί σωστά αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να αλλάξει τη πολιτική της και τις πρακτικές της. Η οικονομία της χώρας βασίζεται αρκετά στο πετρέλαιο και οι χαμηλές τιμές του της κάνουν μεγάλη ζημιά.

5. Οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο δεν είναι πάντα καλές

 

Οι χαμηλές τιμές στις οποίες πωλείται το πετρέλαιο, οι οποίες είναι οι πιο χαμηλές που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, βλάπτουν αρκετά της χώρες του ΟΠΕΚ( Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγών Χωρών). Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό αν συνεχίσουν οι τιμές να είναι σε αυτό το επίπεδο, τότε αρκετές από τις χώρες του ΟΠΕΚ να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην οικονομία τους.

6. Η Βενεζουέλα θα έχει σοβαρά προβλήματα

Η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το πετρέλαιο αποτελεί το 95% των εξαγωγών της χώρας και η κυβέρνηση εξαρτάται από αυτά τα έσοδα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Αν σταματήσει την εξαγωγή πετρελαίου τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα. Επιπρόσθετος πρόβλημα της Βενεζουέλας αποτελεί και η πολιτική αστάθεια που υπάρχει.

7. Η κυριαρχία της ηλιακής ενέργειας

 

Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια η ηλιακή ενέργεια να επικρατήσει και να αντικαταστήσει τον ηλεκτρισμό. Ήδη έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις αλλά και οι τιμές των προϊόντων που θα χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια δείχνουν να είναι αρκετά φθηνότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει το 2000.

8. Κινδυνεύει η ρευστότητα στις αγορές

 

Ρευστότητα στην αγορά υπάρχει όταν οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να πουλήσουν εύκολα. Ωστόσο δεν είναι απίθανο αυτό να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, κάτι που μπορεί να επιφέρει δραματικές αλλαγές στις τιμές των προϊόντων αλλά και σημαντικές αναταραχές, λόγω της συγκέντρωσης πλούτου σε λίγα χέρια.

9. Η Ρωσία γίνεται πιο επιθετική

 

Η Ρωσία το τελευταίο καιρό δρα αρκετά πιο επιθετικά προς τους γείτονές της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Κριμαίας. Ωστόσο οι Ρώσοι δείχνουν να έχουν και πιο επιθετική πολιτική τόσο προς την Αμερική όσο και προς την Ευρώπη. Στο μέλλον δεν είναι καθόλου απίθανο να προκληθεί κάποιο σημαντικό επεισόδιο που να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

10. Και ο υπόλοιπος κόσμος συνδέεται στο διαδίκτυο

 

Το 2014 περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στις δεκαετίες που πέρασαν άρχισαν να γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση. Σε αυτό συνέβαλε και η δυνατότητα οι άνθρωποι να συνδέονται στο internet και μέσω του κινητού τους, κάτι που αύξησε σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Αφρική.

11. Το ”Grexit” που τρομάζει και τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους

 

Τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και περισσότερες δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους. Αν όμως το ”Grexit” γίνει πραγματικότητα τότε είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

12. Η ανισότητα στα εισοδήματα αυξάνεται

 

Σε αρκετές χώρες η διαφορά μεταξύ αυτών που έχουν υψηλά εισοδήματα σε σχέση με τους χαμηλόμισθους γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Αυτή η μεγάλη διαφορά δεν είναι απίθανο να προκαλέσει αρκετές κοινωνικές αναταράξεις, καθώς η διαφορά των πλουσίων από τους φτωχότερους θα γίνει χαοτική.

13. Επικίνδυνες καταστάσεις σε Συρία και Ιράκ

 

Η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ δείχνει αρκετά επικίνδυνη εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα η ύπαρξη του κρατιδίου Isis και η παρουσία των Τζιχαντιστών κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο σοβαρά. Ήδη οι Τζιχαντιστές έχουν προκαλέσει αρκετά επεισόδια σε Ευρώπη και Αμερική, με το πιο γνωστό να είναι η επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo

14. Οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν δραματικές συνέπειες

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια ότι αν συνεχιστεί σε αυτούς τους ρυθμούς η μόλυνση του πλανήτη τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια. Οι κλιματικές αλλαγές που θα προκληθούν θα αλλάξουν τους όρους στη γεωργία όπως τη ξέραμε ως τώρα. Ενώ το λιώσιμο των πάγων θα προκαλέσει την άνοδο στη στάθμη της θάλασσας και δεν είναι απίθανο να ”πνιγούν” ολόκληρες πόλεις.

15. Τελειώνει το νερό στο πλανήτη μας ;

 

Σε αρκετά μέρη του πλανήτη έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει ξηρασία και σημαντική έλλειψη νερού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό το φαινόμενο θα γίνει εντονότερα στις επόμενες δεκαετίες , ενώ δεν είναι λίγες και οι φωνές που κάνουν λόγο για σημαντική έλλειψη πόσιμου νερού μετά από κάποια χρόνια.

16. Η οικονομία του Καναδά σε μπελάδες

 

Ο Καναδάς φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα καθώς η πτώση στη τιμή του πετρελαίου έχει επηρεάσει αρκετά τις εξαγωγές της χώρας. Τα νοικοκυριά στο Καναδά φαίνεται ότι δεν έχουν ξεπεράσει τις επιπτώσεις που είχε η κρίση στη χώρα.

17.  Εξαφάνιση αρκετών ειδών

 

Ο άνθρωπος έχει προκαλέσει αρκετές καταστροφές στο περιβάλλον. Ήταν λογικό λοιπόν αυτές οι καταστροφές να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η εξαφάνιση αρκετών ειδών ζώων.

18. Τα ρομπότ θα αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία

 

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που τονίζουν ότι τα ρομπότ θα αλλάξουν τους όρους της παγκόσμιας οικονομίας. Δουλειές που έχουν μια ρουτίνα και απαιτούν συγκεκριμένες κινήσεις είναι αρκετά πιθανό να γίνονται από ρομπότ. Ενώ υπάρχουν και προβλέψεις που λένε ότι η οδήγηση δεν θα γίνεται από ανθρώπους αλλά από ρομπότ κάνοντας τους δρόμους αρκετά πιο ασφαλείς.

19. Η Αργεντινή σε χάος

 

Η Αργεντινή βρίσκεται σε μια αρκετά περίπλοκη αλλά και επικίνδυνη κατάσταση σχετικά με το χρέος της. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να τα βρει με τους πιστωτές της και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το τέλος αυτής της υπόθεσης.

20. Αλλά αν ξεχάσουμε όλα αυτά, τα πράγματα πάνε καλύτερα…

 

Αν ξεχάσουμε όσα προαναφέρθηκαν στην λίστα, δεν είναι τόσο άσχημο να ζει κανείς στον 21ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από τα 64 έτη στα 70 , ενώ οι ανακαλύψεις που γίνονται δεν υπήρχαν ούτε στα όνειρα των ανθρώπων του παρελθόντος.

(Πηγή: businessinsider.com)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα