Ανοικτό πανεπιστήμιο: Γιατί να προτιμήσω το ΕΑΠ για τις σπουδές μου;

Διαβάζεται σε 6'
Ανοικτό πανεπιστήμιο: Γιατί να προτιμήσω το ΕΑΠ για τις σπουδές μου;
UNSPLASH

Οι υποτροφίες για τους φοιτητές και οι διευκολύνσεις στην πληρωμή διδάκτρων

Οι σπουδές στο ΕΑΠ αποτελούν μια αξιόπιστη λύση για όσους το επιλέξουν καθώς έχουν ευελιξία και τα πτυχία του είναι ισότιμα με τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια. Φυσικά δεν είναι για όλους καθώς τουλάχιστον τα προπτυχιακά είναι περιορισμένα ως προς το επιστημονικό τους περιεχόμενο. Όμως ένας νέος ή και μεγαλύτερος ή εργαζόμενος μπορεί να σπουδάσει από το σπίτι του, καινοτόμα αντικείμενα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους-εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διεθνώς.

Το ΕΑΠ δεν αποτελεί πλέον πανεπιστήμιο μόνο δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και πρώτης επιλογής, κάτι που αναγνωρίζεται και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από την αγορά εργασίας, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Το ΕΑΠ, σταθερά παραμένει, στην κορυφαία 5άδα των Ανοικτών Πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα και με την επικαιροποιημένη παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometrics Ranking of World Universities. Η εγγραφή πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις και χωρίς επιλογή, μέχρι την κάλυψη των θέσεων, που διατίθενται σε κάθε πρόγραμμα, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό.

UNSPLASH

Το ΕΑΠ εφαρμόζει ειδική πολιτική υποτροφιών όχι μόνο για τους αριστεύσαντες κάθε έτος, αλλά και βάσει κοινωνικών (εισοδηματικών και οικονομικών) κριτηρίων. Διευκολύνει, επίσης, με ειδικά οικονομικά προγράμματα, ευπαθείς ή ειδικές κοινωνικές ομάδες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου στο www.eap.gr ή να επικοινωνήσετε με το [email protected]. Η ηλεκτρονική σελίδα είναι πλήρως ενημερωμένη και μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες καθώς και το κόστος σπουδών για όλα τα προγράμματα αλλά και τις ευκολίες πληρωμής που παρέχει το ίδρυμα.

Οι σπουδές στο ΕΑΠ

Το ίδρυμα διαθέτει 9 Προπτυχιακά και 59 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών αλλά και πλήθος από μεμονωμένες Θεματικές ενότητες. Η εκπαιδευτική διαδικασία, πραγματοποιείται πλήρως εξ αποστάσεως, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές, τόσο των Προπτυχιακών, όσο και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, να ρυθμίζουν με ευέλικτο τρόπο το χρόνο τους, σπουδάζοντας από το σπίτι τους, σε όποιο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Στο ΕΑΠ διδάσκουν οι κορυφαίοι Καθηγητές του ακαδημαϊκού χώρου της χώρας μας και του εξωτερικού, κάτι που σε συνδυασμό με τα σχεδόν 25 χρόνια πείρας του Πανεπιστημίου στο χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, για όποιον το επιλέξει για τις σπουδές του. Η παρακολούθηση των Προγραμμάτων Σπουδών, γίνεται σε ολιγομελή τμήματα και οι φοιτητές έχουν διαρκή αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση με τους Καθηγητές τους.

Τα προγράμματα σπουδών

Τα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ.) του Ε.Α.Π., προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά, ο/η φοιτητής/ήτρια εγγράφεται σε εξαμηνιαίες ή ετήσιες Θεματικές ενότητες (Θ.Ε) με υποχρεώσεις πλήρους παρακολούθησης έως τη συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού πιστωτικών μονάδων (ECTS), που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο ή/και με υποχρεώσεις εξέτασης σε όποιο αριθμό Θ.Ε. δικαιούται.

UNSPLASH

Κατά την εγγραφή σε Θ.Ε. με υποχρεώσεις πλήρους παρακολούθησης πρέπει να εξαντλούνται πρώτα οι Θ.Ε. της προηγούμενης ακαδημαϊκής περιόδου (εξάμηνο ή έτος) και ακολούθως να γίνεται η εγγραφή σε Θ.Ε. της επόμενης ακαδημαϊκής περιόδου, εκτός εάν αναγράφεται διαφορετικά στους τρόπους επιλογής των Θ.Ε. του Π.Σ. Ο/Η τελειόφοιτος/η των προπτυχιακών Π.Σ. του Ε.Α.Π. έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης και άλλων Θ.Ε. του προγράμματος, πέραν του ελάχιστου αριθμού Θ.Ε. με τις οποίες συμπληρώνεται ο αριθμός πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για την απόκτηση πτυχίου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Ο/Η φοιτητής/ήτρια μπορεί να επιλέξει τις επιπλέον Θ.Ε. παράλληλα με την/τις τελευταία/ες Θ.Ε. του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν συνολικά τον ανώτερο αριθμό Θ.Ε. και ECTS που προβλέπεται ανά ακαδημαϊκή περίοδο εξάμηνο/έτος. Σημειώνεται ότι ο/η φοιτητής/ήτρια οφείλει να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες στη διάρθρωση του προγράμματος (για τη λήψη πτυχίου) Θ.Ε. (υποχρεωτικές και επιλογής) και δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις Θ.Ε. με μία ή περισσότερες από τις επιπλέον ΘΕ που μπορεί να επιλέξει να παρακολουθήσει.
  • Μετά την υποβολή και την έγκριση του σχετικού γραπτού αιτήματος του/της φοιτητή/ήτριας προς το τμήμα Μητρώου Φοιτητών για παρακολούθηση επιπλέον Θ.Ε., αναστέλλεται η απονομή του πτυχίου μέχρι την ολοκλήρωση των επιπλέον Θ.Ε.. Αν για κάποιο λόγο δεν καταστεί δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση μίας ή περισσότερων εκ των επιπλέον Θ.Ε., ο/η φοιτητής/ήτρια, αν δεν επιθυμεί πλέον την παρακολούθηση της/των επιπλέον Θ.Ε., πρέπει να ενημερώσει γραπτώς το Μητρώο Φοιτητών για την απόφασή του/ης, προκειμένου το τελευταίο να προχωρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοση του πτυχίου του/ης, στην αμέσως επόμενη περίοδο αποφοίτησης, με βάση τις Θ.Ε. που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς.

Δυνατότητα Αναβολής Φοίτησης – Οριστική Διαγραφή

Σε περίπτωση που ένας/μία φοιτητής/ήτρια ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον μία Θ.Ε. αποκτά το δικαίωμα να αναβάλει τις σπουδές του/της και να τις συνεχίσει ύστερα από χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο συνολικά από έξι (6) έτη. Το συνολικό χρονικό διάστημα της αναβολής μπορεί να συμπληρωθεί εφάπαξ ή
τμηματικά. Το δικαίωμα αναβολής φοίτησης παρέχεται κατά τη διάρκεια της περιόδου δήλωσης νέων Θ.Ε.. Σε περίπτωση που παρέλθει ο χρόνος αναβολής και ο/η φοιτητής/ήτριες δεν εγγραφεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή εξάμηνο σε μία (1) τουλάχιστον Θ.Ε. διακόπτεται η φοίτησή του/της. Σε περίπτωση που ένας/μία φοιτητής/ήτρια δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς καμία Θ.Ε. από την έναρξη των σπουδών του/της και δεν εγγραφεί έστω σε μία Θ.Ε. για την αμέσως επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο (εξάμηνο ή έτος), διαγράφεται οριστικά από το πρόγραμμα σπουδών.

UNSPLASH

Υποτροφίες

Όπως αναφέρει το ίδρυμα η οικονομική συμμετοχή για όλα τα Προγράμματα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ενώ παρέχονται υποτροφίες αριστείας αλλά και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Οι υποτροφίες που χορηγούνται από το Ε.Α.Π. αφορούν την ολική ή μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται με βάση το συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα