Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ: Mια ανερχόμενη «δύναμη» για απόφοιτους Λυκείων και φοιτητές
Διαβάζεται σε 8'Μάλιστα, η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα για τους νέους πτυχιούχους
- 05 Αυγούστου 2024 12:08
Από φέτος τα ΙΕΚ άλλαξαν όνομα και λέγονται ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης), αφού η κυβέρνηση δια νόμου ανακοίνωσε ότι προχωρά με διάφορες ρυθμίσεις στην πλήρη αναβάθμιση τους κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα και βέβαια αυτό αφορά τις δημόσιες σχολές. Σε κάθε περίπτωση πάντως το σίγουρο είναι ότι οι σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης τα τελευταία χρόνια κεντρίζουν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς που θέλει να ενταχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και απόφοιτοι πανεπιστημίων επιλέγουν να σπουδάσουν στις ΣΑΕΚ βλέποντας ότι αποκτώντας μια επαγγελματική εξειδίκευση θα μπορέσουν να βρουν δουλειά άμεσα και να έχουν οικονομική ανεξαρτησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντα το δίλλημα μεταξύ πανεπιστημίου και ΣΑΕΚ.
Όμως όλοι πλέον γνωρίζουν τα θετικά σημεία και των δυο επιλογών και έτσι κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για το μέλλον τους. Ασφαλώς και ένα πανεπιστημιακό πτυχίο έχει μεγαλύτερο κύρος αλλά εάν δεν μπορείς με αυτό να βρεις δουλειά τότε γιατί να το επιλέξεις; Οι σπουδαστές των ΣΑΕΚ αποκτούν σε σύντομο (συγκριτικά με τα πανεπιστήμια) διάστημα γνώσεις και δεξιότητες για συγκεκριμένες τέχνες ή επαγγέλματα. Και βέβαια οι εργοδότες προτιμούν κάποιον «έτοιμο επαγγελματία».
Συνεπώς το επόμενο δίλλημα είναι να σπουδάσεις κάποιος σε δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ. Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Τα δημόσια δεν έχουν δίδακτρα ενώ τα ιδιωτικά έχουν και κυμαίνονται ανάλογα με την ειδικότητα και το κύρος τους. Και τα δυο όμως έχουν τεράστια γκάμα ειδικοτήτων και σίγουρα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρει αυτό που τον ενδιαφέρει. Για τις δημόσιες ΣΑΕΚ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περάσουν μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού αλλά και εκτός αυτού αρκεί να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου.
Για πρώτη φορά σπουδές εξ΄αποστάσεως στα ΙΕΚ
Τη δυνατότητα εξ αποστάσεως κατάρτισης στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην ΙΕΚ) θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας υφυπουργού Ιωάννας Λυτρίβη, οι ΣΑΕΚ θα μπορούν να παρέχουν κατάρτιση διά ζώσης, εξ αποστάσεως ή υβριδικά, εφόσον προβλέπεται σχετικά στον οδηγό κατάρτισης της κάθε ειδικότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η νέα δυνατότητα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας, παρέχοντας ευελιξία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνη με τις επιταγές της εποχής, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των καταρτιζόμενων, ενισχύει την πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση, προωθεί τη συμπερίληψη ενώ παράλληλα βελτιώνει την εκπαιδευτική εμπειρία ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας.
Η εξ αποστάσεως κατάρτιση θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης μάθησης, το οποίο θα διασφαλίζει την αυθεντικοποίηση και σύνδεση των εκπαιδευτών και των καταρτιζόμενων, καθώς και την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Ο Υποδιευθυντής κάθε ΣΑΕΚ θα αναλαμβάνει τον συντονισμό της εξ αποστάσεως κατάρτισης, εξασφαλίζοντας την ομαλή επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτών και καταρτιζόμενων και την τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών.
Οι καταρτιζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω σύγχρονης ή ασύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης χρησιμοποιώντας κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διασφαλίζοντας έτσι την αδιάλειπτη σύνδεση στο διαδίκτυο και τη σωστή λειτουργία του συστήματος τηλεδιασκέψεων. Σε περίπτωση έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, είναι αυτονόητο ότι οι καταρτιζόμενοι μπορούν πάντα να παρακολουθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις των ΣΑΕΚ.
Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας
Η εξειδίκευση ,που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα ο τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων, ειδικός εφαρμογών αισθητικής, νοσηλευτικής τραυματολογίας, ειδικός φοροτεχνικού γραφείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής και μακιγιάζ κ.ά. Μεταξύ των ειδικοτήτων υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν και θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς, καθώς επιλέγονται από τους περισσότερους υποψηφίους. Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, τεχνικός κομμωτικής τέχνης, βοηθός φαρμακείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ, τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών,τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/webdesigner/developer/video games κ.ά.).
Επίσης ειδικότητες που σχετίζονται με τη γεωπονία, τη διατροφή, τα τουριστικά, τεχνικές ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ. Κάποιες από τις νέες ειδικότητες, οι οποίες προέκυψαν από τις προτάσεις των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ), είναι αυτές του τεχνικού θερμοκηπιακών καλλιεργειών και υδροπονίας, τεχνικού παραγωγής και συντήρησης επίπλου και ξυλοκατασκευών, τεχνικού μηχανοτρονικής, τεχνικού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, ειδικού εφαρμοσμένων τεχνολογιών χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων, στελέχους ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στελέχους μονάδων φιλοξενίας.
Πάντως ως προς τους σπουδαστές οι δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.
Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα ΙΕΚ;
Στα ΙΕΚ εγγράφονται οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης και φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση διαρκεί συνολικά πέντε (5) εξάμηνα. Η θεωρητική και η εργαστηριακή κατάρτιση ολοκληρώνεται στα τέσσερα (4) εξάμηνα ενώ στο πέμπτο (5) εξάμηνο πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση ή μαθητεία, η οποία διαρκεί 960 ώρες. Μέσω αυτής, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν επαγγελματική εμπειρία που είναι απαραίτητη για την εισαγωγή τους στην αγορά εργασίας. Συνολικά, κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δέκα τέσσερις (14) πλήρεις εβδομάδες.
Το χειμερινό εξάμηνο διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο ενώ το εαρινό εξάμηνο αρχίζει αντίστοιχα από τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Τα μαθήματα που παρακολουθούν οι καταρτιζόμενοι είναι υποχρεωτικά. Στα θεωρητικά μαθήματα, οι μαθητές αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει για να καταρτιστούν. Όλες οι εξετάσεις στα ΙΕΚ είναι υποχρεωτικές και, για να θεωρηθούν επιτυχείς για τον εξεταζόμενο, θα πρέπει να έχει γενικό μέσο όρο από πέντε (5) και άνω. Ο γενικός μέσος όρος καθορίζεται από τις εξετάσεις Προόδου κατά 40% και από τις εξετάσεις Εξαμήνου κατά 60%.
Τι είναι οι Εξετάσεις Πιστοποίησης;
Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τις εξετάσεις και την πρακτική άσκηση, αποφοιτούν από τα ΙΕΚ και λαμβάνουν τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) με την οποία μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ . Αυτές διεξάγονται δύο (2) φορές το χρόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό και βασίζονται στις αποκτηθείσες γνώσεις των αποφοίτων. Στους επιτυχόντες δίνεται το πτυχίο ή δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) και οι κάτοχοι αυτού του πτυχίου μπορούν να διοριστούν στο Δημόσιο ή να πάρουν μόρια σε διάφορους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.
Ιδιωτικά ΙΕΚ
Ενα συντριπτικό ποσοστό των αποφοίτων σε σχετικές έρευνες που πραγματοποιούνται φαίνεται ότι εργάζονται σε τομέα σχετικό με την ειδικότητά τους γεγονός που κάνει τις σπουδές στα ιδιωτικά ΙΕΚ ιδιαίτερα ελκυστικές. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ οι σπουδαστές έχουν πολλά προνόμια και δυνατότητες , ενώ η πρακτική άσκηση των σπουδαστών στις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς είναι πρωτεύον μέλημά καθώς το ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν συνεργασίες με εκατοντάδες επιχειρήσεις και στηρίζουν τα παιδιά ώστε να βρουν δουλειά άμεσα.
Μάλιστα ορισμένα διατηρούν γραφεία Εργασίας και Εξειδικευμένους Συμβούλους Καριέρας , οι οποίοι προσφέρουν επαγγελματικές συμβουλές και καθοδήγηση για τα πρώτα επαγγελματικά βήματα. Βοηθούν στη σύνταξη βιογραφικών, ενημερώνουν για τις διαθέσιμες θέσεις που σχετίζονται με την ειδικότητά τους, προωθούν βιογραφικά , διοργανώνουν ημερίδες και σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και Ημέρες Καριέρας, ώστε σπουδαστές και απόφοιτοι να έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών.