Σπουδές στα ελληνικά κολέγια: Οι 10 λόγοι για να τα προτιμήσει ένας νέος
Διαβάζεται σε 6'Ποιές είναι οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και πόση ζήτηση υπάρχει στην αγορά εργασίας
- 05 Αυγούστου 2024 12:08
Κάθε χρόνο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας φέρνει και μια μεγάλη μερίδα αποφοίτων λυκείων που δεν κατάφεραν να εισαχθούν μπροστά στο ερώτημα «και τώρα τι θα κάνω;”. Οι περισσότεροι τελικά επιλέγουν το δρόμο προς τα κολέγια της χώρας μας. Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά μόνο όσον αφορά την επιλογή ενός συγκεκριμένου κολεγίου καθώς υπάρχουν αρκετά και ο νέος πρέπει να επιδοθεί σε μια «έρευνα αγοράς» έως ότου καταλήξει σε κάποιο από αυτά.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τα κολέγια τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και αυτά που λειτουργούν αυτόνομα. Άρα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ψάξει και να εντοπίσει αυτό που επιθυμεί ζητώντας όμως πάντα όλες τις εγγυήσεις, που θέλει για τις σπουδές του ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα του και ο κόπος του. Ασφαλώς και η καλή φήμη ενός κολεγίου παίζει ρόλο όπως φυσικά και η γνώμη των παιδιών που φοίτησαν σε αυτά και μπορούν να σας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Κατά τα λοιπά, τα κολέγια έχουν πλέον καθιερωθεί στη χώρα μας τόσο στη συνείδηση των νέων όσο και στην αγορά εργασίας η οποία αναζητά πτυχιούχους από αυτά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.
Οι απόφοιτοι των Κολλεγίων μπορούν πλέον να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, να εξελίσσονται μισθολογικά βάσει των επαγγελματικών προσόντων τους, να συμμετέχουν σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. ή άλλων οργανισμών και γενικά να έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Σημειώνεται ότι, τίτλοι που έχουν αποκτηθεί από αλλοδαπό πανεπιστήμιο μετά από σπουδές που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργαζόμενο Κολλέγιο στην Ελλάδα, αν και αναγνωρίζονται σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν γίνονται δεκτοί από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια για τη συνέχιση των σπουδών για την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.
Η απαγόρευση αυτή ισχύει βέβαια μόνο για τα Ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, καθώς οι απόφοιτοι γίνονται δεκτοί για τη συνέχιση των σπουδών τους (σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο) σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με απεριόριστες δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση και περαιτέρω ακαδημαϊκή εξέλιξη.
Αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων
Οι απόφοιτοι των Ελληνικών Κολλεγίων, που έχουν πτυχία Βρετανικών και άλλων Πανεπιστήμιων της Ε.Ε. έχουν πλήρη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη με βάση την Οδηγία 36/2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010. Η αναγνώριση των πτυχίων που απονέμονται από τα Ελληνικά Κολλέγια επιβάλλεται πλέον μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Π.Δ. 38/2010 που τροποποιήθηκε με τους Νόμους 4093/2012 και 4111/2013. Με βάση τις διατάξεις του ανωτέρω Π.Δ. αρμόδιο όργανο είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας.
Γιατί να επιλέξω ένα κολέγιο για τις σπουδές μου;
- Διότι προσφέρουν πτυχία όλων των δημοφιλών ειδικοτήτων από διακεκριμένα δημόσια Βρετανικά Πανεπιστήμια, τα οποία αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ως επαγγελματικά ισοδύναμα με πτυχία των ΑΕΙ/ΤΕΙ.
- Eίναι εκπαιδευτικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες μη τυπικής, μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνεργασία με αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.
- Tα καλά κολέγια προσφέρουν εγγυημένες ποιοτικές σπουδές με τη σφραγίδα του Βρετανικού Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (QAA), καθώς και αναγνωρισμένο πτυχίο από το ΝARIC, το βρετανικό “Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π”. Επίσης διαθέτουν ακαδημαϊκό κύρος, με καθηγητές κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, που αξιολογούνται τακτικά, ώστε να είναι πάντα υψηλό το επίπεδο εκπαίδευσης.
- Προσφέρουν συνδυασμό αγγλόφωνης και ελληνόφωνης διδασκαλίας, πλεονέκτημα που διευκολύνει τον φοιτητή στην προσαρμογή του στην αγγλική γλώσσα, σε σχέση με την απευθείας φοίτηση σε ένα ξένο πανεπιστήμιο.
- Aποτελούν διαβατήριο για μία καριέρα υψηλού επιπέδου με διευρυμένες επαγγελματικές προοπτικές εντός και εκτός Ελλάδας.
- Oι σπουδαστές πληρώνουν βέβαια δίδακτρα αλλά γλιτώνουν τα έξοδα διαμονής σε μία ξένη χώρα, σε περίπτωση, που θα διάλεγαν να σπουδάσουν απευθείας σε ιδρύματα του εξωτερικού.
- Οι σπουδαστές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν προβλήματα και δυσκολίες που έχουν οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων.
- Θα βρεθούν σε ολιγομελή τμήματα, θα έχουν προσωπική επαφή με τον καθηγητή και συνεχώς ανανεώσιμη βιβλιογραφία, ύλη προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα αξιολόγηση με εργασίες, παρουσιάσεις, ομαδικά projects και case studies
- Θα αποκτήσουν πτυχίο στα χρονικά περιθώρια που ορίζει το Βρετανικό συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο
- Θα λάβουν πτυχία που θα έχουν συνάφεια με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας .
Υποτροφίες και Δίδακτρα
Τα πολύ καλά κολέγια προσφέρουν και υποτροφίες σε ορισμένους υποψήφιους οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα απολυτήριο λυκείου με καλό βαθμό κ.α . Συνεπώς καλό θα ήταν να ζητήσετε και μια τέτοια ενημέρωση. Όσο για τα δίδακτρα οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες από κολέγιο σε κολέγιο ανάλογα με τη φήμη του, τις συνεργασίες με ΑΕΙ του εξωτερικού, τους καθηγητές του, τις εγκαταστάσεις, τη σχολή προτίμησης, τα μεταπτυχιακά του, την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.
Ειδικότητες
Στα Κολέγια λειτουργούν πρωτοποριακά τμήματα και προσφέρονται σύγχρονες και περιζήτητες ειδικότητες όπως η Οικονομία, το Μάρκετνιγκ, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Λογιστική, η Ψυχολογία, η Ναυτιλία, οι Εφαρμοσμένες και Καλές Τέχνες, οι Παραϊατρικές σπουδές, Τεχνολογία και ένα πλήθος ακόμη. Το σίγουρο είναι ότι ο ενδιαφερόμενος θα εντοπίσει αυτό που επιθυμεί και του ταιριάζει αρκεί όπως είπαμε να ψάξει με σοβαρότητα και να ζητήσει με επιμονή όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται ώστε να πάρει τη σωστή απόφαση.