Χρηματοδοτικά εργαλεία, υποτροφίες αλλά και προγράμματα σπουδών στην Μ. Βρετανία

Διαβάζεται σε 4'
Χρηματοδοτικά εργαλεία, υποτροφίες αλλά και προγράμματα σπουδών στην Μ. Βρετανία
UNSPLASH

Με περισσότερα από 160 πανεπιστήμια, και πάνω από 50,000 πτυχιακά και 23.076 μεταπτυχιακά προγράμματα στη διάθεση των υποψηφίων, η επιλογή των υποψηφίων είναι εντυπωσιακά ευρεία στην περίπτωση που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, 7.100 Έλληνες φοιτητές επέλεξαν τη Βρετανία για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Σύμφωνα με έρευνα του British Council οι Έλληνες φοιτητές επιλέγουν σπουδές στη Βρετανία με βάση τα εξής κριτήρια:

  • την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και ακαδημαϊκής έρευνας.
  • το ευρύ φάσμα προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών, προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα των φοιτητών, και
  • την ανταποδοτική αξία των σπουδών στη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που τους προβληματίζουν, οι Έλληνες υποψήφιοι φοιτητές ανέφεραν

  • τις προϋποθέσεις εισαγωγής,
  • το κόστος διαμονής, και
  • τη διαδικασία απόκτησης σπουδαστικής βίζας.

Οι απόφοιτοι των βρετανικών πανεπιστημίων ανήκουν στους πιο δυναμικούς νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική τους απορρόφηση και σταδιοδρομία καθώς και τις αποδοχές τους. Απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους (2 χρόνια για όσους ολοκληρώσουν πτυχιακές σπουδές ή μάστερ και 3 χρόνια για όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς διδακτορικές σπουδές) για να αναζητήσουν εργασία ή και να εργαστούν στη χώρα. (Graduate Route).

Μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και υποτροφιών μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στην κάλυψη των διδάκτρων. Το British Council σε συνεργασία με συγκεκριμένα πανεπιστήμια από την Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Β. Ιρλανδία προσφέρουν υποτροφίες GREAT σε Έλληνες φοιτητές με χρηματοδότηση £10,000 για το κόστος των διδάκτρων τους σε μία ευρεία γκάμα μονοετών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι για πανεπιστημιακές σπουδές στη Βρετανία, μπορούν να αναζητήσουν μέσα από τις ιστοσελίδες των προγραμμάτων/πανεπιστημίων τις χρηματοδοτήσεις/εκπτώσεις/υποτροφίες στη διάθεση φοιτητών που προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας ιδιαίτερα. Χρήσιμες πληροφορίες και για μια πληθώρα θεμάτων, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν από τον ιστότοπο https://study-uk.britishcouncil.org/.

UNSPLASH

Για το ακαδημαϊκό έτος 2024/25 και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα υλοποιηθεί πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας κινητικότητας επιμόρφωσης και έρευνας, με συν-χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 98 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές Ελληνικών πανεπιστημίων έλαβαν τις υποτροφίες αυτές τις πρώτες τρεις χρονιές του προγράμματος, Σύντομα και μέσω των ιστοσελίδων του British Council και του ΙΚΥ, θα ανακοινωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη τέταρτη χρονιά του προγράμματος. Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων και των οικογενειών τους, το British Council διοργανώνει εκθέσεις βρετανικών πανεπιστημίων και σειρά ενημερωτικών συναντήσεων, online και με φυσική παρουσία.

Η επόμενη έκθεση Βρετανικών πανεπιστημίων, έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί στη Αθήνα την Τρίτη 18 και στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025. Ώρες λειτουργίας, παράλληλες παρουσιάσεις και κατάλογος συμμετεχόντων πανεπιστημίων θα αναρτηθούν στη ιστοσελίδα του British Council Ελλάδας – www.britishcouncil.gr.

Βρετανικά προγράμματα σπουδών στη Ελλάδα

Οι υποψήφιοι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βρετανικό πρόγραμμα σπουδών και στην Ελλάδα. Πρόκειται για διακρατικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί, προσφέρονται και αξιολογούνται με αυστηρά κριτήρια και οδηγούν στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών. Οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να εργαστούν στη Βρετανία. Για τους όρους εισαγωγής, υπεύθυνο είναι το Βρετανικό πανεπιστήμιο που απονέμει τον τελικό τίτλο σπουδών και το συνεργαζόμενο κολλέγιο που προσφέρει το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Καθώς η ζήτηση για τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνά την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η διακρατική εκπαίδευση αναπτύσσεται ραγδαία. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων εταίρων παγκοσμίως:

  • 24 βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα μέσω 37 ελληνικών κολλεγίων.
  • Το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 φοίτησαν σε αυτά συνολικά 22.500 Έλληνες φοιτητές

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα